logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić poprawność działania terminala AETHRA NT1 PLUS?

hubbo 23 Maj 2004 22:59 5995 13
REKLAMA
  • #1 656316
    hubbo
    Poziom 12  
    Chodzi o to czy jest możliwośc diagnostyki terminala, sprawdzenia czy poprawnie działa. Panowie z telekomunikacji rozkładaja rece.
  • REKLAMA
  • #2 656560
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 657772
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 657841
    Piotr Kryś
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    chyba ma opis do tego modemu ATHER-y, ściagłem go ze strony DIALOGU, jak cos to zerknij tam moze cos jeszcze znajdziesz. Pozatym instrukcja jest po polsku więc ,powinieneś sobie poradzić, :lol:
  • #5 658040
    jaro41
    Poziom 25  
    Ocena: 45
    :D Witka. Hubbo ,przede wszystkim, napisz z czym mzsz problem!!!!
  • #6 658112
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 698880
    hubbo
    Poziom 12  
    Sorry że tak długo nie pisałem.
    Problem polegał na tym że Internet chodził strasznie wolno czasami wogóle i nonstop zrywało połaczenie chociaż zdarzły się momenty że wszytko działało bez zarzutów. Zgłosiłem usterke i o dziwo nastepnego dnia przyjechał serwis i wymienili terminal.

Przez jakies dwa tygodnie wszystko śmigało aż miło, a pózniej znowu problemy: zrywało połaczenie z netem po jakiś 4 minutach, żeby polączyć się ponownie musiałem robić restart kompa (może wiecie dlaczego), strony się ładowały albo nie, a transfer 100 razy gorszy niż na analogówce.I znowu zdarzały sie okresy że wszystko działało bez zarzutu.Ponownie zgłosiłem usterke i przyjechali po tygodniu było ich trzech jeden jakis lepszy fachura podłaczył swojego laptopa potwierał kilka stron i stwierdził ze wszysko jest ok (akurat w tym momencie działało) i se pojechali. Na nic moje prośby żeby sprawdzili dokładnie terminal (stąd moje pytanie) albo podłączenie na słupie , albo port na centrali. Wkurwiłem się nie przecietnie bo po godzinie jak pojechali znowu sie wysypało wszystko.

Nerwy mi puściły, chwyciłem za telefon i dzwoniłem do telekomuny. Najpierw błekitna linia potem z sześć innych numerów i w końcu zgłosiłem ponownie awarie z zaznaczeniem że jeśli mi nie naprawia to będe codziennie dzwonił i zgłaszał usterkę.

Następnego dnia przyjechali o 7 rano , przeprosili i zaczeli wszytko dokładnie sprawdzać. Okazało się że że na słupie jedna żyła byla przerwana i czasami łączyło a czasami nie. 8) troche się z nich posmiałem i pojechali. Teraz wszystko dział cudnie.
  • REKLAMA
  • #8 1000307
    skalin
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Prosiłbym o przesłąnie instrukcji - mije NT rozprogramowało sie i teraz mam bidę. Zgóry dziekuje....
  • #9 1001154
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 1002390
    skalin
    Poziom 12  
    Dzieki dzieki dzieki! już czytam! :)
  • #11 1002699
    skalin
    Poziom 12  
    chyba jestem mało qmaty bo i tak dzwonią mi wszystkie 3 na raz a mam ustawione numery na portach.... :(
  • REKLAMA
  • #12 1002765
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 1002941
    skalin
    Poziom 12  
    Już resetuje. A tak swoją drogą to samo mogło sie rozprogramować?
    trafiło sie to w dniu w którym ze 4 razy wyłączali prąd..............

iiii po chwili mimo resetu jest to samo - czy mogło mi sie spsuć NT?
    a może ja o czymś nie wiem - ustawiam msny - 1/1 i 2/1 a pozostałe puste i troche innych parametrów i nic..... (bz)
  • #14 1003002
    PiterAnia
    Spec od central telefonicznych
    Ocena: 19
    czy NT jest włączone do prądu!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy diagnostyki i sprawdzania poprawności działania terminala AETHRA NT1 PLUS, szczególnie w kontekście problemów z niestabilnym i wolnym połączeniem internetowym oraz częstym zrywaniem łącza. Użytkownik zgłaszał usterki, które początkowo zostały częściowo rozwiązane przez wymianę terminala, jednak problemy powróciły, w tym konieczność restartu komputera do ponownego nawiązania połączenia. W odpowiedziach sugerowano wymianę terminala jako ostateczne rozwiązanie, korzystanie z odpowiedniego oprogramowania do modemu w celu diagnostyki, resetowanie urządzenia oraz przywracanie ustawień portów. Wskazano również na dostępność instrukcji obsługi w języku polskim, m.in. ze strony operatora Dialog. Zwrócono uwagę na możliwe problemy z konfiguracją numerów na portach oraz wpływ przerw w zasilaniu na rozprogramowanie terminala. Serwisanci potwierdzali poprawne działanie terminala podczas testów, jednak brakowało dokładnej diagnostyki połączenia na poziomie portu centrali lub instalacji na słupie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA