logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Athera NT1/Hicom 150E - Połączenie jest, a brak sygnału

wotik 13 Lis 2009 13:29 2090 15
REKLAMA
  • #1 7254609
    wotik
    Poziom 20  
    Ocena: 63
    Witam

Miałbym prośbę w zdiagnozowaniu mojego problemu związanego z telefonami z jakim się spotkałem w firmie.
    Na wstępie od razu zaznaczam, że na telekomunikacji nie znam się za wiele, ale cóż akurat mnie to przypadło... ;-)

Na czym polega problem? Mianowicie dostaję sygnały, iż klienci czasami mają problem z dodzwonieniem się do mojej firmy. Problem polega na tym, iż po wybraniu numeru słyszą normalny sygnał oczekiwania, jednakże u nas na żadnym z aparatów nie słychać sygnału, iż ktoś próbuje się dodzwonić - czyli efekt taki sam jak by ktoś nie podnosił słuchawki. Sam nawet dziś to sprawdziłem. Zadzwoniłem z komórki, miałem sygnał połączenia, a telefony na firmie milczały (a nie były zajęte). Za chwilę zadzwoniłem ponownie i było już wszystko ok - tzn. telefon na firmie dzwonił. Spróbowałem jeszcze się dodzwonić, gdy wiedziałem że jedna linia jest zajęta i ładnie przełączyło nie na wolny aparat... Wiem, że problem występuje zarówno przy połączeniach z tel. komórkowych jak i stacjonarnych.

Czego może być to przyczyna?
    Posiadamy terminal ISDN Aethra NT1 Plus 2B1Q połączony z centralą Siemens Hicom 150E (chyba ;-). Mamy trzy linie zewnętrzne. Nadchodzące połączenie najpierw jest kierowane pod jeden z numerów wewn, jeśli nie jest odbierane lub numer jest zajęty to jest kierowany pod kolejny zdefiniowany.

Nie wiem jakie jeszcze informacje mógłbym podać aby w miarę jasno opisać konfigurację. Nie mam też pojęcia co może być przyczyną ww. zachowania. Czy to jakaś niewłaściwa konfiguracja centrali czy coś innego?

Byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki, bo kompletnie nie mam pomysłów... :(

Pozdrawiam

Wojtek
  • REKLAMA
  • #2 7254769
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    A MSN przypisanewłaściwie?? Ile ich masz??
  • REKLAMA
  • #3 7254785
    wotik
    Poziom 20  
    W.Wojtek napisał:
    A MSN przypisanewłaściwie?? Ile ich masz??

Hmmm... A co to jest i gdzie to sprawdzić?

PS. Sorry może za głupie pytanie...

Pozdrawiam

Wojtek
  • #4 7255759
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Wojtek jak masz podłączenie linie miejskie z NT do centralki?
    ("styk" cyfrowy S0 czy porty analogowe?)

ps

Może prościej "ile masz tych NT"
  • #5 7255821
    wotik
    Poziom 20  
    Jack14 napisał:
    Wojtek jak masz podłączenie linie miejskie z NT do centralki?
    ("styk" cyfrowy S0 czy porty analogowe?)

ps

Może prościej "ile masz tych NT"

Witam

Gniazdko cyfrowe "S" (wtyczka z 4 przewodami).

Terminal - szt. 1

Pozdrawiam

Wojtek
  • #6 7255865
    Jack14
    Poziom 38  
    Jeśli nie masz nic więcej podłączonego do NT za wyjątkiem centralki to powinieneś wyłączyć porty analogowe w NT.

Jak to zrobić znajdziesz na forum.
  • #7 7256175
    wotik
    Poziom 20  
    Jack14 napisał:
    Jeśli nie masz nic więcej podłączonego do NT za wyjątkiem centralki to powinieneś wyłączyć porty analogowe w NT.

Jak to zrobić znajdziesz na forum.

Witam

Szukam, szukam ale ciężko znaleźć coś o czym ma się mierne pojęcie... ;-) (przeglądałem też instrukcję obsługi do tego modelu) Może jakiś link?
    Rozumiem, że w moim przypadku przychodzące rozmowy mogłyby być przekazywane na te porty i co może skutować opisywanymi przeze mnie problemami?

PS. Do portów analogowych w przypadkach ew. awarii centrali podłączany jest fax i telefon. Czy po wyłączeniu tych portów i ich ew. ponownym włączeniu w przyszłości będę musiał coś konfigurować aby mogły na nich działać faks i telefon?
  • REKLAMA
  • #8 7256439
    Jack14
    Poziom 38  
    Wybieraj co ma teraz działać? telefon i fax podpięty bezpośredno do NT czy centralka?
    Jeśli rozwiązanie drugie to wyłącz porty w NT jak napisałem.

ps

Dysponując instrukcją tak samo możesz je wyłączyć jak i włączyć.
    (Nie przesadzaj z tym szukaniem instrukcja jest na elektrodzie)

Pozdrawiam.
  • #9 7256643
    waga
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Czy podobna sytuacja jest przy wychodzeniu? jeśli tak, to moim zdaniem trzeba zlecić operatorowi wyłączenie sleep'ów na ISDNie.
  • #10 7256645
    wotik
    Poziom 20  
    Jack14 napisał:
    Wybieraj co ma teraz działać? telefon i fax podpięty bezpośredno do NT czy centralka?
    Jeśli rozwiązanie drugie to wyłącz porty w NT jak napisałem.

ps

Dysponując instrukcją tak samo możesz je wyłączyć jak i włączyć.
    (Nie przesadzaj z tym szukaniem instrukcja jest na elektrodzie)

Pozdrawiam.

Witam

Chyba nie do końca mnie zrozumiałeś. Do terminala ISDN jest podłączona tylko centrala. Czasami bywa tak, że centralka jest odłączana i tylko wówczas do portów analogowych podłączany jest telefon i fax. Później, gdy centrala jest podłączana z powrotem, z portów analogowych jest wszystko wypinane.
    Teraz chodzi mi o to, że jeśli jakoś zdołam wyłączyć porty analogowe, to zapewne gdyby kiedyś w przyszłości zdarzyło mi się pod nie podłączyć tel. lub fax to zapewne te urządzenia wówczas nie będą działać. Chcę się zatem dowiedzieć, czy jeśli wówczas włączę porty analogowe, to będę je musiał w jakiś dodatkowy sposób jeszcze wówczas konfigurować?

Co do szukania, to nie miałem na myśli samej instrukcji gdyż ją posiadam, a tylko punkt w którym jest powiedziane jak włączyć/wyłączyć te porty. Czy jeśli wiesz jak to zrobić i jesteś w posiadaniu tej instrukcji to mógłbyś mi dać wskazówkę w którym punkcie jest to opisane, bo sam odnaleźć tego nie mogę... :-( ?

Dodano po 12 [minuty]:

waga napisał:
    Czy podobna sytuacja jest przy wychodzeniu? jeśli tak, to moim zdaniem trzeba zlecić operatorowi wyłączenie sleep'ów na ISDNie.

Witam

Połączenia wychodzące raczej działają bezproblemowo. Czasami tylko przy wybieraniu numeru lub przed wybieraniem numeru pojawia się na wyświetlaczu telefonu napis "Nieosiągalny"...
  • #11 7256747
    Jack14
    Poziom 38  
    Warunek NT podłączone do sieci 220V
    Do dowolnego portu a/b (analogowego) podłączyć zwykły telefon z wybieraniem DTMF (tonowym) "podnieść" słuchawkę.
    Wybrać #*##*# (odstępy nie mogą być dłuższe niż 1sek)
    wybrać:
    *98# (reset do ustawień domyślnych)
    (odłożyć słuchawkę na "widełki")

Ponownie wybrać #*##*# (zasada taka sama)
    *1940#
    *2940#
    Koniec

ps

Czy coś jeszcze jest niejasne w instrukcji?

*1910#
    *2910#
    Parametr "3" decyduje czy "port" działa i w jakim trybie.
    (czwarty "0" wiesz do czego służy ?)
    Pozdrawiam.
  • #12 7257203
    wotik
    Poziom 20  
    Jack14 napisał:
    Do dowolnego portu a/b (analogowego) podłączyć zwykły telefon z wybieraniem DTMF (tonowym) "podnieść" słuchawkę.
    wybrać:

*1940#
    *2940#
    Koniec

ps

*1910#
    *2910#
    Pozdrawiam.

Witam

No cóż... pora iść do okulisty...
    param. 1 - numer portu (1/2)
    param. 3 - profil portu - nieaktywny/mowa-audio (4)/(1)
    param. 4 - połączenia oczekujące - niedostępne (0)

Nurtuje mnie jeszcze ten reset terminala na początku. Czy jest konieczny, bo nie wiem czy jakieś inne ustawienia nie są zmienione (nie ja go pierwotnie programowałem), a nie chciał bym aby przestały mi telefony działać... ;-) Widzę coś takiego jak np. przypisanie numerów do portów (pkt. 5.2).
  • #13 7263865
    bodzikfal60
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    wotik napisał:
    Jack14 napisał:
    wybrać:

*1940#
    *2940#
    Koniec

ps

*1910#
    *2910#
    Pozdrawiam.

Witam

No cóż... pora iść do okulisty...
    param. 1 - numer portu (1/2)
    param. 3 - profil portu - nieaktywny/mowa-audio (4)/(1)
    param. 4 - połączenia oczekujące - niedostępne (0)

Nurtuje mnie jeszcze ten reset terminala na początku. Czy jest konieczny, bo nie wiem czy jakieś inne ustawienia nie są zmienione (nie ja go pierwotnie programowałem), a nie chciał bym aby przestały mi telefony działać... ;-) Widzę coś takiego jak np. przypisanie numerów do portów (pkt. 5.2).

"Widzę coś takiego jak np. przypisanie numerów do portów (pkt. 5.2)." - tu przypisujemy nr.MSN do portów a/b ,ale jak wył.te porty to nie istotne.Mozna to obejs wył.zasilanie 220v a ustawiajac tryb pracy awaryjny - podstawowe usługi poprzez styk S (przełacznik wwenątrz obudowy w poz.s lub 1)
  • #14 7267169
    wotik
    Poziom 20  
    Jack14 napisał:

*1940#
    *2940#

[...]

*1910#
    *2910#

Witam

A czy to nie powinno mieć czasem takiej postaci:

*19*40#
    *29*40#
    i
    *19*10#
    *29*10#

???

PS. Ponawiam pytanie - czy ten reset na początku jest konieczny?
  • #15 7268091
    Jack14
    Poziom 38  
    Tak oczywiście masz rację zapomniałem dodać *.
    Reset zawsze warto zrobić bo nie wiesz co teraz jest ustawione w NT i chyba szkoda czasu na analizowanie i poprawianie zapisów.
  • REKLAMA
  • #16 7268149
    wotik
    Poziom 20  
    Witam

Jednak nie robiłem resertu. Wyłączyłem obydwa porty. Teraz poczekam trochę i zobaczę czy przyniesie to oczekiwany efekt.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z telefonami w firmie, gdzie klienci zgłaszali trudności w dodzwonieniu się. Połączenia były sygnalizowane na telefonach komórkowych, ale nie docierały do aparatów w biurze. Użytkownik posiada terminal ISDN NT1 podłączony do centralki, a problem może wynikać z nieprawidłowego ustawienia portów analogowych. Uczestnicy sugerowali wyłączenie tych portów, co może poprawić sytuację. Wskazówki dotyczące resetowania terminala oraz przypisania numerów do portów były również omawiane, a użytkownik zdecydował się na wyłączenie portów, aby sprawdzić, czy to rozwiąże problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA