logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 14PT1365/01 L9.2E AB – blokada SPERRET, tryb hotelowy, samoczynne wyłączanie

chres37 20 Gru 2002 12:20 7197 19
REKLAMA
  • #1 68340
    chres37
    Poziom 16  
    Witam ,poszukuję sposobu wyjścia /wejścia w tryb hotelowy w Philpsie 14PT 1365/01 chassis L9.2E AB
    Po włączeniu pojawia się jakiś dziwny napis "SPERRET" , nie daje się zaprogramować ani zmienić żadnych ustawień , zablokowana jest klawiatura lokalna działają tylko niektóre funkcje z pilota...
  • REKLAMA
  • #2 68363
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Przekopałem całą serwisówkę i nie znalazłem nic na temat tego komunikatu. Poza trybami SDM i SAM to chassis posiada jeszcze tzw.tryb użytkownika CSM w którym nie ma możliwości regulacji ale na ekranie wyświetla się szereg informacji(dla celów serwisowych) w tym o blokadzie hotelowej(ósma linia).
    Wejście w CSM:
    - nacisnąć w czasie nie krótszym niż 4 sekundy przycisk MUTE na pilocie i jednocześnie jeden z przyciskow na klawiaturze lokalnej:PR+, PR-, VOL+, VOL-
    Wyjście: nacisnąć na pilocie dowolny przycisk za wyj.PR+, PR- lub wyłączyc TV wył.siec.
    Może na podstawie tych informacji będzie można dojść o co tu chodzi.
  • #3 68386
    chres37
    Poziom 16  
    Dzięki oldboy za szybką odpowiedz , po wejściu w tryb użytkownika CSM
    mam coś takiego :

1 1D08 L90ET1 1.2

2 CODES 0 11 0 0 0

3 OP 224 67 192 97 58 16 3

4 SYS : WEST-EU

5 NOT TUNED

6

7 LOCKED

8

9 VOL LIM

to chyba z tego co piszesz o tej ósmej linii to z trybu hotelowego d...a ?
    a co z trybami SDM i SAM czy tam coś można zwalczyć czy raczej rozglądać się za nowym prockiem ? :(
  • REKLAMA
  • #4 68420
    chres37
    Poziom 16  
    Jak wejść w tryb serwisowy SDM ( SAM ) w tym chassis , procesor SAA5560PS/M2/0057 ?
  • #5 68426
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Z tego wynika , że napewno nie jest w trybie hotelowym.
    Mogę Ci podać sposoby wejść ale obawiam się , że nic tam nie znajdziesz.
    Tryb SDM(ustawianie opcji) wejście:
    - na pilocie kolejno - 0,6,2,5,9,6 a następnie MENU
    - wyjście: wyłączyc TV przyciskiem STANDBY
    Tryb SAM(reg.bal.bieli,geometrii,ust.dźwięk.) wejście:
    - na pilocie kolejno - 0,6,2,5,9,6 a nastepnie OSD
    - wyjście:jak w SDM
  • REKLAMA
  • #6 68429
    chres37
    Poziom 16  
    Dzięki , będę próbował :D jak nic nie wskóram to gdzie najlepiej szukać tego procka ?
  • #7 68436
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    W opcjach występuje funkcja SP czyli włączanie systemu "Smart Picture". To jedyne skojarzenie z Twoim:SPERRET.
    Procesor najprędzej powinni mieć w NORTH ale byłby to pierwszy uszkodzony procesor w tym chassis, o którym słyszałem.
  • #8 68455
    chres37
    Poziom 16  
    W tryb SDM wszedłem bez problemu , ale nic to nie dało - wyświetla tylko cztery linie z ciągiem cyfrowo-literowym i nie wiem czy coś tam wogóle da się zmienić.
    Natomiast w Tryb SAM(reg.bal.bieli,geometrii,ust.dźwięk.) wejście:
    - na pilocie kolejno - 0,6,2,5,9,6 a nastepnie OSD nie udało mi się wejść mimo licznych prób....
    Czy ta opcja "Smart Picture" może coś wnieść do tego przypadku, jeśli tak to gdzie jej szukać ?
  • #9 68535
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Jeżeli nie możesz wyświetlić trybu SAM(jak podałem) to wykonaj to z trybu SDM poprzez naciśniecie przycisków PR- i VOL- na klawiaturze lok.
    Do opcji Smart Picture nie przykładaj zbytniej wagi, to jest moje skojarzenie z napisemSPERRET, czyli SP-ERR(error)-ET(?). Ta opcję zmienia się w trybie SDM z poziomu drugiej linii OP VALUE. Należy przyciskami GÓRA, DÓŁ wybrać opcję SP i zmienić jej wartość przyciskami PRAWY,LEWY. Podaję Ci to informacyjnie bo nie jestem przekonany czy to ma związek z Twoim napisem.
  • REKLAMA
  • #10 68582
    Zbynex
    Poziom 26  
    Ocena: 36
    Tu jest obszerny załącznik::
    Załączniki:
    • 300_0024.pdf (131.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 68802
    chres37
    Poziom 16  
    Wszedłem do trybu SDM (poprzez naciśniecie przycisków PR- i VOL- ) ale niestety i tu nic nie moge zmienić , poruszam sie tylko góra-dół a nie mogę niczym wymusić prawo-lewo ,myślę że problem jest z pilotem -wygląda na oryginalny ale nie ma klapki z napisem modelu
    a pilota DSC niestety nie posiadam...
  • #12 68834
    chres37
    Poziom 16  
    W trybie SDM wyświetla mi kod błędu nr 11 : uszk. tunera w ukł. magistrali I2C sprawdzić należy wypr.9,6,7 tunera.
    Co wykonałem a wynik jest taki :
    p9- 33V
    p6,p7 (są zwarte) -5V
    Na p 4,5 jest szyna I2C i wygląda jakby żyła...
    Czy głowica w tym chassis jest zasilana z 5V czy z 12V ?
    Może ma ktoś schemat tej okolicy ?
  • #13 68847
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Napięcia są prawidlowe, głowica jest zasilana nap.+5V.
  • #14 68851
    chres37
    Poziom 16  
    Czyżby sama głowica? :cry:
  • #15 68857
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Sytuacja zaczyna się klarować, wprowadził nas w błąd ten SPERRET chociaż nie jest on przypadkowy. Kod błędu 11 wskazujacy na tuner(1000) niekoniecznie musi oznaczać jego uszkodzenie. Spotkałem się z przypadkiem gdzie przy kodzie 11 trzeba było wymienić procesor wraz z zaprogramowaną pamięcią(kit). Te informacje traktuj jako wskazówkę a nie gotową receptę.
  • #16 68858
    chres37
    Poziom 16  
    Niestety nie mam na podmianę takiego kitu , sam procesor kosztuje ponad 250PLN , spubóje podstawić pamięć , o wynikach poinformuję
    w najbliższym czasie...
  • #17 68860
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    W CYBOR-TECH`u były tańsze.
  • #18 69210
    chres37
    Poziom 16  
    Po wielu godzinach niestety bezowocnych poszukiwań :cry: zwracam się z prośbą o jakiś kawałek schematu lub poradę :
    jak za pomocą oryginalnego pilota (posiadającego przyciski P+,P-,V+,V-) zmienić opcje RC w trybie SDM ( z ON NA OFF) umożliwiającą zmianę ustawień w trybach SDM i SAM tym pilotem ?
    Oczywiście pilota serwisowego DST (RC7150) nie mam ...
  • #20 69658
    chres37
    Poziom 16  
    Piękne dzięki wszystkim za pomoc , TV już naprawiłem .
    Jedyną jego usterką okazała się zmieniona opcja RC w trybie serwisowym SDM ( z OFF na ON) uniemożliwiająca wogóle zmianę ustawień tym pilotem
    Opcję tą zmieniłem ( nie posiadając pilota serwisowego DST (RC7150)
    przy pomocy pilota uniwersalnego MAK2000 , w którym ustawiałem kolejno kody TV Philipsa zaczynając od najbardziej zbliżonego do RC7150
    i wkońcu za którymś kolejnym kodem udało się ! :D
    Kod błędu 11 po wyjściu z trybu zniknął.
    Dodam jeszcze , że RC7150 w North kosztuje ok 850PLN !

No i na koniec jeszcze został mi problem z fonią pomimo licznych prób zmian ustawień (opcji SY i ST) w trybie SDM nie udało mi się jej ustawić w naszym standardzie , pozostaje mi chyba tylko ją przestroić ...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z telewizorem Philips 14PT1365/01 chassis L9.2E AB, który po włączeniu wyświetla komunikat "SPERRET" i działa w trybie hotelowym z zablokowaną klawiaturą lokalną oraz ograniczonymi funkcjami pilota. Użytkownik próbował wejść w różne tryby serwisowe: CSM (tryb użytkownika), SDM (ustawienia) oraz SAM (regulacje balansu bieli, geometrii, dźwięku). Wejście do CSM uzyskano przez przytrzymanie przycisku MUTE na pilocie i jednego z przycisków PR+, PR-, VOL+, VOL- na klawiaturze lokalnej. W trybie CSM wyświetlono m.in. informację o blokadzie hotelowej (linia 8: LOCKED). Wejście do trybów SDM i SAM odbywa się przez sekwencję na pilocie 0,6,2,5,9,6, a następnie MENU (SDM) lub OSD (SAM). W trybie SDM można zmieniać opcję SP (Smart Picture), jednak nie miała ona wpływu na problem. Użytkownik napotkał kod błędu 11 wskazujący na uszkodzenie tunera w magistrali I2C, jednak pomiary napięć i stanu magistrali sugerowały poprawne działanie. Ostatecznie problemem okazała się zmieniona opcja RC (Remote Control) w trybie SDM, która uniemożliwiała zmianę ustawień pilotem oryginalnym. Udało się ją zmienić za pomocą pilota uniwersalnego MAK2000, ustawiając odpowiedni kod dla Philipsa, co przywróciło pełną funkcjonalność i usunęło błąd 11. Koszt pilota serwisowego DST (RC7150) jest wysoki (ok. 850 PLN), a procesor SAA5560PS/M2/0057 z zaprogramowaną pamięcią (kit) jest drogi (ponad 250 PLN). Schematy i dodatkowe informacje dostępne były na forum elektroda.pl. Pozostał problem z ustawieniami fonii w trybie SDM, które nie odpowiadały lokalnemu standardowi i wymagały dalszej regulacji lub przestrojenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA