logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat zdalnie sterowanego syntezera częstotliwości do odbiornika radiowego

qmc 24 Maj 2004 00:08 1473 2
REKLAMA
  • #1 656425
    qmc
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Potrzebuję schemat urządzonka jak w temacie. Chiałbym zdalnie sterować częstotliwością odbiornika radiowego np. za pośrednictwem radiolinii, mając w domu kontroler, gdzie mógłbym płynnie zmieniać czestotliwość w pewnych granicach, lub wywoływać je z pamieci. Transmisja miała by być jednostronna, czyli kontroler -> układ wykonawczy. Taki układ napewno znalazł by szersze zastosowanie niż tylko w moim przypadku. Macie więc może schemat takiego urządzenia, lub działającego na podobnej zasadzie? Oczywiście mogą tez być linki do stron. Jeżeli nic by sie nie znalazło, to można by coś wspólnie pomyśleć nad jego skonstruowaniem.
  • REKLAMA
  • #2 663697
    PioM
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Co tu duzo myslec. Najprosciej zrobic to DTMFem. Z odbiornika radiolini sygnal wchodzi na dekoder DTMF, z niego na procesor, ktory zaleznie od odebranego tonu (0-9 albo nawet 1-D) przestraja syntezer nadajnika na kanal z pamieci.
  • #3 664728
    qmc
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Troszkę mnie źle zrozumiałeś. Miałem na myśli, że w domu bede miał kontroler oparty na jakimś procesorku z wyświetlaczem, ktory by sterował zdalnie syntezą też opartą np. o jakiegoś PIC-a albo Atmela. Wyświetlacz ten miałby pokazywać aktualna częstotliwość itd. DTMF odpada, bo to musi być sygnał cyfrowy i dodatkowo zakodowany. Interesuje mnie tylko strona cyfrowa układu, bo z resztą sobie poradze. Wiem, że to nie jest takie proste, ale bardzo mi na tym zależy :)
REKLAMA