logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić Barracuda 7200.11 ST3500320AS FW: SD15 po spaleniu transila?

E3t 08 Lip 2009 13:09 3938 2
REKLAMA
  • #1 6753379
    E3t
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Przepraszam kolegów za indolencje, niemniej jestem laikiem i nie wiem, czy dobrze wszystko zrozumiałem.

Mam Barracude 7200.11 ST3500320AS FW: SD15 - jak pewnie sporo osób trafiających na to forum ;)
    Z przyczyn dziwnych odniosłem wrażenie, ze mój problem jest innej natury (opis tu: http://groups.google.pl/group/pl.comp.pecet/browse_frm/thread/4cb7a2531ffdda7c) - jednak wczorajsze testy, które stwierdziły, ze mostek z zasilaczem jest w pełni sprawny, każą mi myśleć, ze jednak miałem obrzydliwego pecha i dotknął mnie problem SD15 i spalenie HDD jako dwa niezależne zdarzenia.

Zdążyłem przeczytać, ze powinienem zrobić (albo poprosic kogos o zrobienie terminala - BTW: jaki jest orientacyjny koszt elementow ? ; a moze jest na forum ktos z Bialegostoku czy okolic z gotowym terminalem ?) , aby odblokowac smarta i translatora.

To wystarczy? Czy to jest tylko krokiem poprzedzającym wgranie upgrade firmware ? Jeśli tak - gdzie i jak go zdobyć i zflashować ?
    Czy po tym procederze nadal mogę wymienić dysk u Seagate'a na nowy (należy do grupy 'affected') ?
    Czy po upgradzie będzie stabilny już do końca życia?
    Z innej beczki - przymierzałem się do kupna i wymiany elektroniki z innego dysku - ktoś próbował takiego rozwiązania? Będzie skuteczne?

I dodatkowe pytanie HDD 200 GB z opisu, co to się zaczął dymić, powinien wymienić sobie chyba jeden (?) element - czy koledzy wiedza może, co to za element może być?
    Są gdzieś schematy dostępne?
    Moderowany przez gsm_virus:

Poprawiłem ortografię, również wklejanie zdjęć - Link . Proszę przeczytać jeszcze raz regulamin i dostosować się.

Z góry dziękuję za pomoc.
    Efreet
  • REKLAMA
  • #2 6753594
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    1) 7200.11 (Terminal można kupić lub zrobić opis schemat jest w podwieszonych tematach) https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic872300.html Koszt trzeba sprawdzić ale nie jest to jakiś wielki koszt
    2) 7200.7 200GB Spalony transil
    Czerwono na pewno spalony wylutować wymienić
    Żółto do sprawdzenia cewka (Ma przewodzić.) i Translil (BUX..) Opis jak sprawdzać na elektrodzie (nie może mieć zwarcia)

Teraz trochę wyjaśnienia :
    1) Jeśli masz problem piszesz nowy temat nie wpisujesz się w inny może jedynie dać skrót do niego jeśli chcesz przytoczyć taki podobny problem.
    2) Umieszczanie zdjęć na elektrodzie jest dobrze opisane dodaje się je przez dodaj obrazek.
    3) Używaj szukaj w wyszukiwarce elektrody. tutaj przykład
  • #3 6759726
    E3t
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dzieki - przepraszam za niedostosowanie sie do regulaminu.
    Przyjalem i pokornie obiecuje poprawe ;P

Ale z jednym sie nie zgodze (chyba :) "Poprawiłem ortografię" ?? Ortografie ?? Mowia na mnie ortofaszysta ! Czyzbym naprawde gdzies zrobil blad ?? :) [po chwili] No, chyba, ze to polskie literki - ale w regulaminie nic nie ma nt. polskich liter, a i netykieta nie nakazuje ich stosowac, a i inne posty bez nich sa. Wiec prosilbym o wskazanie ew. tego bledu celem jeszcze lepszego rozwoju wlasnej pisowni :)

Ale do rzeczy:
    1. " do sprawdzenia cewka (Ma przewodzić.) i Translil (BUX..) Opis jak sprawdzać na elektrodzie (nie może mieć zwarcia)" - szukalem i niestety nie znalazlem - wiec jesli koledzy podpowiedza linkiem (ew. licze na to, ze kolega elektronik [*] bedzie wiedzial, o co chodzi :)
    A przeczytalem sporo - i z tym kolejne pytanie - czy ten spalony transil to jest dioda Zenera ?? Czy posiada jakies parametry ?? Pytam pod katem wymiany. Czytalem tez, ze mozna ja w ogole wylutowac i tez powinno dzialac - ale wtedy chyba mam niezabezpieczony dysk przed skokami napiecia - prawda li to ??
    2. [*] Kolega ow obiecal tez mi terminal zlutowac - ale to po weekendzie dopiero - zanim wiec ponawiam do tych, co nim sie juz bawili: czy odblokowanie smarta i translatora wystarczy, by dysk dzialal dalej ?? Czy trzeba tez dodatkowo robic upgrade firmwaru (jesli tak, to gdzie go zdobyc i jak flashowac).

Pozdrawiam,
    Efreet

P.S. - Do moda: obrazek z nalepka powinien byc tam, gdzie byl - czyli nad pozostalymi zdjeciami, a pod napisem "I dodatkowe pytanie HDD 200 GB z opisu" - wszak to on jest na zdjeciu, co po nim widac. Chcialem wyedytowac, ale oczywiscie juz nie moge. Dzieki.
    Rozumiem, poprawiłem. (gsm_virus)
REKLAMA