logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odtwarzacz CD Technics SL-PG390 - nie kręci płytą.

krozan 08 Lip 2009 16:22 4744 10
REKLAMA
  • #1 6754565
    krozan
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam,

problem z odtwarzaczem polega na tym, że czasem nie chce kręcić płytką . Po włożeniu do odtwarzacza płytka drgnie o kilka milimetrów, a następnie nie porusza się, tylko słychać lekkie stukanie, a na wyświetlaczu pojawia się napis "no Disc". Po ręcznym rozruchu odtwarzacz zaczyna czytać i odtwarzać normalnie. Po zatrzymaniu odtwarzania i ponownym włączeniu czasem działa normalnie, a czasem znowu trzeba "pomóc".

Czy to jest problem z silniczkiem kręcącym płytką czy z jakimś układem ?
  • REKLAMA
  • #2 6754632
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 6754756
    krozan
    Poziom 12  
    Tak, czyściłem.
    Mała aktualizacja: to chyba jednak coś z laserem bo to on tak stuka, i porusza się góra-dół jakby nie widział płytki. Problem z focusem ?

Ps. Laser był już raz zmieniany, teraz jest VAM 1202/12 Philipsa.
  • REKLAMA
  • #5 6757070
    krozan
    Poziom 12  
    Nie chciałbym się tu wymądrzać ale czy to na pewno wina silniczka, a nie lasera ? Chcę się upewnić zanim kupię jakieś części.
  • REKLAMA
  • #6 6757152
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    A niech sobie Kolega robi co chce - wszak to nie mój sprzęt, więc wymądrzał się na jego temat również nie będę. Nie mniej jednak ja bym wolał wymienić silnik za 5zł i sprawdzić, niż laser za prawie 100zł:
    http://sklep.north.pl/karta/cdm12.1-=--vam1202-l-...,372975.html
  • #7 6758846
    krozan
    Poziom 12  
    To teraz pytanie za 5 zł ;) jaki to silniczek ?? :D
  • #9 6768660
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Ocena: 154
    Kol. GRZESIEK212

Jak laser? Co napisał autor tematu na początku? Po ręcznym rozruchu działa?

Kupując z twojego linka całą mechanikę z czytnikiem, na pewno zadziała - ale dzięki nowemu silnikowi.
  • #10 6768693
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Tak... taniej, bo to nie oryginał :)
    A jaki silnik? Trzeba wymontować i zobaczyć jakie ma oznaczenie. Ja nie będę swojego odtwarzacza rozkręcał, by sprawdzić :(
  • #11 6768882
    GRZESIEK212
    Poziom 10  
    Mój błąd nie doczytałem

Podsumowanie tematu

✨ Odtwarzacz CD Technics SL-PG390 ma problem z napędem talerza – płyta drgnie, ale nie obraca się, a na wyświetlaczu pojawia się komunikat "no Disc". Po ręcznym rozruchu odtwarzacz działa poprawnie, jednak problem powraca. Dyskusja koncentruje się na możliwej przyczynie usterki: czy jest to uszkodzony silnik napędowy, czy problem z laserem. Autor potwierdził, że laser był już wymieniany na model VAM 1202/12 firmy Philips i podejrzewa problem z mechanizmem lasera, który stuka i porusza się w osi pionowej, co może wskazywać na problem z autofocusem. Uczestnicy dyskusji sugerują wymianę silnika jako tańsze rozwiązanie (koszt około 5 zł), jednak inni podkreślają, że typowe usterki tego modelu dotyczą lasera, a wymiana silnika może nie rozwiązać problemu. Wskazano również na dostępność zamienników lasera w sklepach internetowych. Ostatecznie nie ma jednoznacznej zgody, ale wskazano na laser jako główne źródło problemu, z możliwością sprawdzenia silnika jako tańszej próby naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA