logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz TDA 1557Q - lokalizacja wejść i wyjść na schemacie oraz zasilanie

Martin94 08 Lip 2009 17:16 3024 6
REKLAMA
  • #1 6754742
    Martin94
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam
    Chce sobie zrobić wzmacniacz na tda 1557Q mam schemat taki:
    Wzmacniacz TDA 1557Q - lokalizacja wejść i wyjść na schemacie oraz zasilanie
    I nie bardzo wiem gdzie na nim są poznaczone wyjścia i wejścia proszę o poznaczenie ich na schemacie.
    Pozdrawiam Martin94

P.S. Możecie podać jakiś schemat zasilania do niego napięcie po wyprostowaniu moc trawa.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6759874
    Martin94
    Poziom 13  
    Dzięki zrobiłem ten wzmacniacz po podłączeniu głośnika i bez sygnału wejściowego słychać głośny szum to normalne. I jeszcze jedno tad bez żadnego głośnika i sygnału też się grzeje. Zasilam zwykłym nie przerabianym zasilaczem ATX.
    Pozdrawiam Martin 94
    P.S. gdzie dać potencjometr i jaki by regulować głośność?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 6759992
    Martin94
    Poziom 13  
    Po pierwsze radiator jest z jakiegoś starego procka intela.
    Po drugie ja robie to na układzie TDA 1557Q a ni na TDA 8XXXQ
    Wiec prosze o odpowiedzi na moje pytania.
    Pozdrawiam Martin94
  • #6 6760135
    januss73
    Poziom 32  
    Ocena: 56
    Sory, nie zauważyłem, że to są totalnie różne kości....

Martin94 napisał:
    Dzięki zrobiłem ten wzmacniacz po podłączeniu głośnika i bez sygnału wejściowego słychać głośny szum to normalne.

Odpowiadam, to nie jest normalne

Martin94 napisał:
    P.S. gdzie dać potencjometr i jaki by regulować głośność?

Odpowiadam, sprawdziłeś na forum czy czasem ktoś już o to nie pytał, bo to tutaj podstawowa zasada?
  • #7 6761606
    Martin94
    Poziom 13  
    Ale po podłączeniu sygnału wejściowego [ z wyjścia na głośniki radia samochodowego] szumu praktycznie niema a w głośniku słychać muzykę. Jeśli wiesz że takie tematy były to daj linka bo ja nie mogę nic znaleźć. [odnośnie mojego układu].
    Pozdrawiam Martin94

Dodano po 3 [minuty]:

P.S. na wejściu w schemacie z którego robiłem był kondensator nie spolaryzowany 100uF ja go nie dałem ale za to dałem spolaryzowany 4x1000uF. Może tak być?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza audio na układzie TDA1557Q. Autor prosi o wskazanie na schemacie wejść i wyjść sygnału oraz o schemat zasilania po wyprostowaniu napięcia i moc transformatora. W odpowiedziach podano, że wyjścia to "output", a wejścia "input", oraz wskazano na dokumentację TDA1557Q zawierającą schematy. Poruszono problem szumu i nagrzewania się układu przy zasilaniu z nieprzerobionego zasilacza ATX, co nie jest normalne. Zwrócono uwagę, że brak radiatora lub niewłaściwy radiator może powodować przegrzewanie, jednak autor potwierdził użycie radiatora z procesora Intel. Podkreślono, że TDA1557Q różni się od innych układów (np. TDA8XXXQ), więc rozwiązania nie zawsze są uniwersalne. Po podłączeniu sygnału z wyjścia głośników radia samochodowego szum znika, a muzyka jest słyszalna. Autor pytał także o zastosowanie potencjometru do regulacji głośności oraz o poprawność zastąpienia kondensatora 100uF niepolaryzowanego kondensatorami elektrolitycznymi 4x1000uF na wejściu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA