logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Matryca i zmiana rodzaju podświetlenia - czy możliwa?

wibi 09 Lip 2009 02:14 3021 6
REKLAMA
  • #1 6756913
    wibi
    Poziom 21  
    Ocena: 80
    Zastanawiam się czy nie dało by się zmienić rodzaju podświetlenia matrycy z lampy fluorescencyjnej na diody świecące? Może ktoś już coś takiego próbował zrobić, bo korzyści w takim przypadku powinny być znaczne jak sadzę? Ostatnio, w nowych laptopach takie właśnie podświetlenie jest stosowane i czas pracy na bateriach bywa znacznie wyższy od tych ze świetlówkami.Nie próbowałem robić jakichś wyliczeń odnośnie zużycia energii w przypadku zamiany ale sądząc z zachowania się latarki posiadającej 5 diod, która przerobiłem (miała akumulator kwasowy a ja wstawiłem akumulatorek 600 Mha Li-Jon z tel. Alcatel) to taka operacja była by nad wyraz korzystna. Oczywiście, należało by wówczas ograniczyć napięcie lub wybrać sposób łączenia szeregowy diod aby napięcia na diodach było właściwe. Co o tym sadzicie?
    Moderowany przez gsm_virus:

Błędy ortograficzne i interpunkcyjne poprawiłem. Proszę zapamiętać na przyszłość, po kropce i przecinku stosujemy odstęp (spacje).

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6913107
    wibi
    Poziom 21  
    Ocena: 80
    Problem jest nadal aktualny, na razie szukam jakiegoś schematu monitora czy też laptopa w którym takie rozwiązanie było by stosowane. Może jest ktoś kto taki schemat posiada bo na razie nie mam za wiele czasu (wakacje) by intensywniej w ten problem sie zagłębić.
  • #4 6913875
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Sprawa można powiedzieć prosta - musisz ominą przetwornicę wysokiego napięca i odpowiednio przerobić "pleksę" która rozprasza światło pod matryca.

Sprawa nie jest łatwa.
  • REKLAMA
  • #5 6916160
    REVISOR
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    Pod wzgledem elektronicznym jest to proste, ledy smd łączone w szereg wstawione w miejscu świetlówki i podłączone do biegunów zasilania zamiast inwertera ale poprzez jakis tranzystor mosfet sterowany napięciem ktore jest odpowiedzialne za jasność podświetlenia(zwykle jest to sygnał PWM o poziomie napięc 3v z małym hakiem). Najtrudniejsze jest dopasowanie tego mechanicznie, proponuje najpierw poeksperymentować z jakimś "antykiem" .
  • REKLAMA
  • #7 6916860
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    satgal napisał:
    Led emituje wąską wiązkę światła, problem jak i ile ich dać aby podświetliło ją równomiernie bez smug.

W matrycach z podświetleniem LED , diody montowane są na płytce gęsto obok siebie , jak popatrzysz na taką linijkę (ciężko patrzeć tak świecą) to nie widzisz pojedynczych punktów tylko linię .

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono możliwość zamiany podświetlenia matrycy z lamp fluorescencyjnych (CFL) na diody LED. Nowoczesne laptopy coraz częściej stosują podświetlenie LED, które charakteryzuje się niższym zużyciem energii i dłuższym czasem pracy na baterii. Technicznie wymaga to pominięcia przetwornicy wysokiego napięcia (inwertera) i zastosowania układu zasilającego diody LED, często z wykorzystaniem tranzystora MOSFET sterowanego sygnałem PWM o napięciu około 3 V, który reguluje jasność podświetlenia. Mechaniczna adaptacja jest jednak trudna, ponieważ diody LED emitują wąską wiązkę światła, co wymaga gęstego, równomiernego rozmieszczenia na płytce oraz odpowiedniego rozpraszacza światła (pleksy) pod matrycą, aby uniknąć smug i nierównomierności podświetlenia. Wymaga to eksperymentów, najlepiej na starszych modelach matryc.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA