logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Linksys jako główny router z Livebox dla VoIP?

maveric22 09 Lip 2009 17:33 1879 7
REKLAMA
  • #1 6759030
    maveric22
    Poziom 10  
    WItam

Mam proste pytanie , opiszę dokładnie o co mi biega

Mam liveboxa i chcę tylko z niego korzystać żeby mieć tą telefonię internetową

Natomiast linksys ma działać jako główny router , ponieważ livebox dość często traci połączenie z netem

I czy da się to jakoś ze sobą zeswatać żeby linksys był jako główny i zapodać z niego neta na liveboxa ?

Obecnie linksys mi pracuje ale w momencie gdy do liveboxa wepnę z innego gniazdka telefonicznego wtyczkę to od razu na linksysie wybija mi neta

Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 6762241
    pwl0
    Poziom 12  
    maveric22 napisał:

ale w momencie gdy do liveboxa wepnę z innego gniazdka telefonicznego wtyczkę to od razu na linksysie wybija mi neta

To jest normalne. Oba próbuja zsynchronizować DSL na tej samej lini tel i zakłócają się wzajemnie. To nie zadziała.

Lepiej poszukaj przyczyny dlaczego livebox traci połączenie.
  • REKLAMA
  • #3 6764650
    nusch
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Żeby korzystać z telefonii internetowej nie potrzebujesz podpinaniać liveboxa do gniazka telefonicznego, tylko podłączasz linksysa do gniazdka i łaczysz oba urządzenia kawałkiem zwykłej skrętki i odpowiednio konfigurując routing. Od strony liveboxa skrętkę wpinasz do jednego z (zazwyczaj 4) portów LAN, napisz dokładnie jaki to model tego linksysa, i ile masz w domu urzadzeń po kablu, ile po WiFi
  • #4 6765300
    maveric22
    Poziom 10  
    a więc tak , mam dwa urządzenia po kablu i jedno przez wifi

a jest to linksys wag54

Czyli mam normalny kabel sieciowy wpiąć do liveboxa ? no ale jak to ustawić aby to zadziałało ?
  • REKLAMA
  • #5 6765354
    nusch
    Poziom 15  
    Nie napisałeś kto ma rozdzielać internet bezprzewdowo - linksys czy livebox czy oba. Ustaw linksysowi np IP 192.168.5.1/255.255.255.0, liveboxowi 192.168.5.2/255.255.255.0, na linksysie możesz jeszcze włączyć na pierwszej stronie DHCP Relay na IP liveboxa czyli 192.168.5.2. Nazwę sieci bezprzewodowej i wszystkie parametry ustaw takie same poza kanałem, poszukaj w liveboxie opcji NAT i wyłącz ją, wydaje mi sie że powinno już działać "out of the box" jak tylko połączysz skrętką obydwa urządzenia, jeżeli nie to zrób screeny wszystkich zakładek związanych z routingiem w konfiguracji liveboxa i wrzuć tutaj.

Dla testu możesz nazwy sieci na początek skonfigurować różne żeby wiedzieć z którym urządzeniem sie łaczyć i sprawdzić czy jest internet na liveboxie

Na komputerze z wifi którym będziesz testował połączenie z obydwoma urządzeniami ustaw sobie na początek na sztywno IP 192.168.5.3, jak już wszystko będzie działać to zmień z powrotem na automatyczne.
  • REKLAMA
  • #6 6765393
    maveric22
    Poziom 10  
    adres live boxa mam 192.168.1.1 standardowy

linksysa 192.168.1.4

i adres kompa 192.168.1.100

kabel mam wpiety w live pod zółte wejście

ale z tymi adresami mi to nie działa

no i linksys po wifi idzie

Dodam że w live box ma w NAT 3 zakładki

Adres publiczny NAT - pusto jest

NAT według zasad - pusto jest

interfejs NAT - tu jest wszystko wyłączone
  • #7 6772233
    pwl0
    Poziom 12  
    maveric22 napisał:

kabel mam wpiety w live pod zółte wejście

Domyślnie port żółty skonfigurowany jest do podłączania TV. Próbowałeś podłączyć do czerwonego ?
  • #8 6772512
    nusch
    Poziom 15  
    Oba porty można przełączyć żeby pracowały jako zwykłe porty ethernet. A problem już rozwiązany na gg

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik chce skonfigurować router Linksys jako główny router w sieci, korzystając z Liveboxa wyłącznie do obsługi telefonii VoIP. Problemem jest częste zrywanie połączenia internetowego przez Livebox. Próba podłączenia obu urządzeń do tej samej linii telefonicznej powoduje zakłócenia i brak stabilnego połączenia, ponieważ oba urządzenia próbują synchronizować DSL na tej samej linii. Zalecane jest podłączenie Linksysa bezpośrednio do gniazdka internetowego, a następnie połączenie go z Liveboxem za pomocą kabla sieciowego (skrętki) do portu LAN Liveboxa. Konieczna jest odpowiednia konfiguracja adresów IP obu urządzeń w tej samej podsieci, wyłączenie NAT na Liveboxie oraz ustawienie DHCP Relay na Linksysie wskazującego na Livebox. Wskazano, że domyślny port żółty w Liveboxie jest przeznaczony do podłączenia telewizji, więc warto użyć innego portu (np. czerwonego) lub przełączyć porty na zwykłe porty Ethernet. Połączenie WiFi powinno być skonfigurowane z różnymi nazwami sieci i kanałami, aby uniknąć konfliktów. Testy połączenia powinny być wykonywane z ustawionym statycznym adresem IP na komputerze. Ostatecznie problem został rozwiązany po zmianie konfiguracji portów i adresacji sieciowej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA