logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmodyfikować układ CD 4049, aby przekaźnik nie załączał się przy starcie?

marcinwrc2 09 Lip 2009 18:16 3907 4
REKLAMA
  • #1 6759206
    marcinwrc2
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Czy da radę jakoś przerobić ten układ ze schematu tak aby przy każdorazowym podłączeniu do zasilania układ nie załączał przekaźnika? Bo teraz jest tak ,że jak podam zasilanie to przekaźnik klapnie i wyłączę go przyciskiem i mogę go znowu załączyć.

Załączniki:
    • P7090148.JPG (1.61 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6759239
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    marcinwrc2 napisał:
    Czy da radę jakoś przerobić ten układ ze schematu tak aby przy każdorazowym podłączeniu do zasilania układ nie załączał przekaźnika? Bo teraz jest tak ,że jak podam zasilanie to przekaźnik klapnie i wyłączę go przyciskiem i mogę go znowu załączyć.

Pane, jak se da, to se da ... :idea: :D ... ale tu se da ... 8-O
    Zamień podłączenie cewki przekaźnika z masy do plusa - konieczne jest też zamienienie biegunowości diody D1 przyłączonej równolegle do cewki przekaźnika.
  • REKLAMA
  • #3 6759363
    marcinwrc2
    Poziom 12  
    Wielkie dzięki kolego za pomoc.
  • REKLAMA
  • #4 6778662
    marcinwrc2
    Poziom 12  
    Zrobiłem jak kolega napisał i było oki kilka dni.Teraz dziwna sprawa nic nie grzebałem przy tyn układziku i znowu przy załączeniu zasilania klapie przekaźnik.Da radę to jeszcze jakoś ulepszyć?? Może macie jakiś prosty schemacik wł/wył na przycisku??
  • Pomocny post
    #5 6780981
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Ja bym spróbował takich modyfikacji:

Układ R3, C3, D2 daje w momencie włączenia zasilania impuls ustawiający układ w stanie wyłączone (obecnie przekaźnik jest tak jak na początku czyli podłączony do masy - pamiętać o diodzie D1).

R4 separuje wyjście inwertera od obciążenia pojemnościowego C2 i pozwala na szybką zmianę stanu przerzutnika.

Inwerterowy wzmacniacz wyjściowy jest teraz podłączony do wyjścia inwertera U1D.
REKLAMA