logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Charakterystyka sygnału IR pilotów Sharp do sterowania prockiem 2051 i TSOP1736

maclaf 24 Maj 2004 19:26 1346 5
REKLAMA
  • #1 657752
    maclaf
    Poziom 11  
    Witam szanownych forumowiczów 8)
    Próbuje sobie zbudować sterowanie na podczerwień(procek 2051 i odbiornik ir tsop1736) , w necie znalazłem wiele przykładów na temat kodu rc5, jednakże w domciu leży nieużywany pilot firmy sharp i warto byłoby go wykorzystać:). I w związku z tym poszukuję charakterystykę sygnału jaki nadają piloty tej firmy. Za wszystko z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 658709
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    Do czego ten pilot?
  • REKLAMA
  • #3 659305
    maclaf
    Poziom 11  
    Pilot jest od Video model vc-a105 dość stary sprzęt:)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 659786
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    O ile dobrze rozumiem to chcesz sterować pilotem jakieś urządzenie.
    Moim zdaniem najprosciej wykorzystać procesor w ten sposób,że zapamietujesz dany sygnał dla jakiegoś klawisza i przyporżądkowujesz mu reakcje. Mozna to zrobic nie znajac rozkazów tak robią piloty uniwersalne.
  • REKLAMA
  • #5 659868
    maclaf
    Poziom 11  
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi
    Skoro nie trzeba znać kodu klawisza to ma może ktoś opis jak to zrobić, bo narazie to nie wiem za bardzo jak sie zabrać do tego(mile widziane gotowe programiki na 2051:)
    Pozdrawiam
  • #6 661051
    Sanjuro
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    diag napisał:
    O ile dobrze rozumiem to chcesz sterować pilotem jakieś urządzenie.
    Moim zdaniem najprosciej wykorzystać procesor w ten sposób,że zapamietujesz dany sygnał dla jakiegoś klawisza i przyporżądkowujesz mu reakcje. Mozna to zrobic nie znajac rozkazów tak robią piloty uniwersalne.

Hmmm... dziwne a ja myslalem ze po to sa standardy IR (RC5, SIRC i inne wymyslone przez producentow sprzsetu) i kody "programujace" pilot uniwersalny na pilot danego producenta, by przycisniecie np. 1 na pilosci uniwersalnym dzialalo zgodnie z pilotem od sprzetu, bez wczesniejszego programowania :?
REKLAMA