logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napięcia na pinach wejściowych LPT i COM - jak zmienić stan logiczny?

marcin_111_ 10 Lip 2009 17:28 1443 6
  • #1 6763093
    marcin_111_
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Na wstępie mówię, że szukałem w necie długo ... i faktycznie wszędzie jest LPT dobrze opisany ale niestety tylko jego część czyli 8 linii (Data bit 0-7) i GND.

Tutaj chciałem się dowiedzieć czegoś więcej o pozostałych liniach a w szczególności o wejściowych.

1.
    Jakie napięcie trzeba podać (chyba że do GND dołączyć) na piny wejściowe mianowicie 10,11,12,13,15 (czyli Acknowledge, Busy, Paper Empty, Select i Error) aby zmienić stan logiczny tych wejść ?

2.
    Czy ta sama zasada dotyczy wejść/wyjść dwukierunkowych (pomijając piny 2-9 DATA) czyli 1,14,16,17 (Strobe, Autofeed, Initialize / Reset, Select Input) ?

3.
    Pytania co do Coma są takie same: jakie napięcia trzeba podać na wejścia tego portu czyli 1,2,6,8,9 (czyli DCD, RxD, DSR, CTS, RING) aby zmienić ich stan logiczny ?

Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
  • #2 6763105
    AnnoDomi
    Poziom 27  
    Ocena: 113
    LPT - to poziomy TTL czyli 5V, COM w standardzie od -12V do +12V. Co do netu to tu masz COM http://pl.wikipedia.org/wiki/RS-232 a tutaj LPT opisany http://pl.wikipedia.org/wiki/Port_Centronics - nie trzeba było głęboko szukać ;)

Tu masz mały cytat: RS-232 jest stykiem przeznaczonym do szeregowej transmisji danych. Specyfikacja opisuje 25 styków. Najbardziej popularna wersja tego standardu, RS-232-C pozwala na transfer na odległość nie przekraczającą 15 m z szybkością maksymalną 20 kbit/s.
    Specyfikacja napięcia definiuje "1" logiczną jako napięcie -3V do -15V, zaś "0" to napięcie +3V do +15V. Poziom napięcia wyjściowego natomiast może przyjmować wartości -12V, -10V, 10V, +10V, zaś napięcie na dowolym styku nie może być większe niż +25V i mniejsze niż -25V. Należy zaznaczyć przy tym, że zwarcie dwóch styków RS-232 nie powoduje jego uszkodzenia.
  • #3 6763158
    marcin_111_
    Poziom 16  
    Widziałem te artykuły lecz nie ma tam opisu pinów na których jest wymuszony stan wysoki.

Wiem że niektóre piny tak mają w dodatku na niektórych z nich występuje negacja sygnału wejściowego.

Słyszałem, że jakieś piny trzeba zewrzeć do masy ... no właśnie które ?

I jak to jest z wejściami dwukierunkowymi ?
  • #4 6763177
    AnnoDomi
    Poziom 27  
    To może ten artykuł co pomoże: http://www.arcelect.com/rs232.htm

A w załączniku masz materiał z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika z Wydziału Informatyki dokument o specyfikacji i pracy RS-232.
  • #5 6763191
    marcin_111_
    Poziom 16  
    Co do Coma nie mam już pytań.

Męczą mnie jeszcze tylko te wejścia w lpt które są podciągnięte pod logiczne "1" czy one mają być zwierane do masy ?

I które są to te piny ?
  • #6 6763222
    AnnoDomi
    Poziom 27  
    Masz w takim razie jeszcze małą prezentację w Power Point o LPT - pomiń wstęp i skup się na końcu części pierwszej i drugiej. Tam jest o transmisji dwukierunkowej.
    Załączniki:
    • PARALLEL_PORT.rar (79.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 6763422
    marcin_111_
    Poziom 16  
    Dzięki :D

Myślę, że to rozwiąże moje problemy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy napięć i stanów logicznych na pinach wejściowych portów LPT i COM. Port LPT operuje na poziomach TTL, gdzie napięcie logiczne "1" to 5V, a piny danych to bity 0-7 oraz masa (GND). Piny wejściowe LPT (10, 11, 12, 13, 15) odpowiadają sygnałom Acknowledge, Busy, Paper Empty, Select i Error i są zwykle podciągnięte do logicznego "1". Aby zmienić ich stan na logiczne "0", należy je zwierać do masy (GND). Piny dwukierunkowe (1, 14, 16, 17) takie jak Strobe, Autofeed, Initialize/Reset, Select Input działają na podobnej zasadzie, z uwzględnieniem kierunku sygnału. Port COM (RS-232) ma standard napięć od -12V do +12V, gdzie logiczne "1" to napięcie od -3V do -15V, a "0" od +3V do +15V. Piny wejściowe COM (1, 2, 6, 8, 9) odpowiadają sygnałom DCD, RxD, DSR, CTS, RING i wymagają odpowiedniego napięcia zgodnego ze specyfikacją RS-232, aby zmienić stan logiczny. W dyskusji podano linki do specyfikacji RS-232 i LPT oraz materiały edukacyjne, które wyjaśniają szczegóły działania i podłączenia tych portów, w tym kwestie podciągania i zwierania pinów do masy w celu wymuszenia stanów logicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA