logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Asmax BR 604g, by przekazywał IP z Planeta WRT 414?

cinek64 11 Lip 2009 00:57 2665 5
REKLAMA
  • #1 6764665
    cinek64
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Witam
    Na wstępie podam ze posiadam Planeta wrt 414,który odbiera internet z wifi i na którym mam włączony server DHCP. Dalej po kablu jest podłączony Asmax br 604g, który ma dzielić dalej po wifi.
    Mój problem polega na tym że Asmax 604g nie przekazuje mi IP z servera dhcp na laptopa.
    Jak na asmaxie włącze server dhcp to internet jest, al jak wyłącze to nie przekazuje mi IP.

Jak należy skonfigurować Asmaxa by przekazał numery IP z Planeta?
  • REKLAMA
  • #2 6768892
    soltys_w
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    Normalne - pracujesz za podwójnym NATem. Jeśli Asmax ma dawać tylko dostęp do sieci przez wifi, to wyłącz w nim DHCP i kabel z internetem wepnij do dowolnego gniazda LAN (nie WAN jak robisz to teraz) - będzie działać. Adresy IP w routerze od strony LAN jak i WAN nie mają znaczenia; w tej konfiguracji pracuje jak zwykły AP.
  • REKLAMA
  • #3 6777296
    cinek64
    Poziom 13  
    Ok nie miałem okazji jeszcze tego sprawdzić.
    Rozumiem że wówczas adres IP z serwera DHCP przejdzie po kabelku przez LAN i zostanie wysłany po wifi do mojego laptopa.

Chciałem zamienić urządzenia miejscami, ale zauważyłem że Asmax jak i Planet nie mają funkcji client dhcp na lanie. Czyli moduł bezprzewodowy tego urządzenia jest podpięty do sekcji LAN.
    Wyczytałem to na stronie:
    http://www.planet.pl/laboratorium_planet/wrt_414_nowe_mozliwosci

Próbowałem też włączyć WISP-AP na planecie, a na Asamaxie włączyć APclient, a lapka połączyć kabelkiem.Ale też nie przydzielało IP z serwera na Planecie wrt414
    Rozwiązanie jest na stronie, której link podałem wyżej.Ale nie wiem jaki jest sens łączenia gniazda lan z wanem.
  • REKLAMA
  • #4 6779914
    soltys_w
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    Dobrze rozumiesz i tego się trzymajmy.
    Jeśli chcesz eksperymentować to OK, ale dobrze by było gdybyś rozumiał to co robisz. Poczytaj sobie trochę o konfiguracjach sieci, urządzeniach sieciowych (switch, AP, router), NAT, DHCP, WISP, APClient. Jak zaczniesz rozróżniać te pojęcia, to zdecydowanie ławiej będzie udzielać pomocy.
  • REKLAMA
  • #5 6780664
    cinek64
    Poziom 13  
    Dzięki za odpowiedzi. Dzisiaj wykonam jak mi poradziłeś.
  • #6 7974109
    thomas__1
    Poziom 23  
    Ocena: 145
    Witam. Mam problem z tym samym modelem. Wejście WAN podpięte jest do wyjścia LAN z routera Pentagram podłączonego do neostrady. Po LANie w ASMAXIE wszystko jest OK. Problem dotyczy tylko WI-FI bo komputer łączy się z routerem ale nie uzyskuje dostępu do internetu. Pingi przechodzą do komputera z LAN. Wiem że te modele mają problem z WI-FI a mój nie jest nowy i nie znam jego przeszłości. Próbowałem już chyba wszystkich kombinacji ustawień i nic. Może z adresami jest coś nie tak. Jednak skoro komputer uzyskuje dostęp po LAN to po wifi też powinien dostać skoro ma połączenie z routerem.
REKLAMA