logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generowanie funkcji sinus przez mikroprocesor rodziny '51

fomik84 12 Lip 2009 11:47 3231 16
REKLAMA
  • #1 6768610
    fomik84
    Poziom 10  
    Potrzebuje materiałów na temat generowania funkcji sinus przez mikroprocesor 8052. Jeżli ktoś ma jakieś publikacje bądź zna jakąś literature na ten temat byłby bardzo wdzięczny za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 6768762
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 6768827
    fomik84
    Poziom 10  
    Chodzi mi o generowanie przebiegu sinusoidalnego. Mikroprocesor plus przetwornik C/A troche teorii na ten temat, w interniecie troche szukałem ale nie moge nic znaleść
  • REKLAMA
  • #4 6768891
    snow
    Poziom 31  
    Ocena: 201
    Robisz PWM na jakimś pinie (w przypadku '51 pewnie nie ma sprzętowego to pozostaje programowy), tablica wartości PWM sinusa i wystawianie jej na pin. Na pinie filtr dolnoprzepustowy RC i na wyjściu filtra otrzymujesz sinus'a
  • #5 6768894
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 6768899
    fomik84
    Poziom 10  
    Dokładnie chodzi mi aby wytworzyc przebieg sinusa. Do mikroprocesora musze dołączyć przetwornik C/A a na stępnie filltr dolnoprzepustowy aby wygładzić przebieg. W jaki sposób moge regulować częstotliwością oraz amplitudą sygnału sinusoidalnego. Potrzebowałbym troche teorii na ten temat, szukałem w internecie ale nie ma nic konkretnego w tym temacie
  • #7 6768938
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 6769074
    Freeq
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    atom1477 dokładnie coś takiego zrobiłem kiedyś na pracowniach w szkole. Tyle, że na 8051.

Im więcej próbek tym sinus będzie dokładniejszy.

Miałem gdzieś nawet wzór na wyliczenie wartości każdej próbki (przy założeniu wartości od -127 do 127) ale musiał bym poszukać.

Pozdrawiam.
  • #9 6769106
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 6769176
    Freeq
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    Możesz zapodać. Na pewno się komuś przyda :)
  • #11 6769190
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    Freeq napisał:

Miałem gdzieś nawet wzór na wyliczenie wartości każdej próbki (przy założeniu wartości od -127 do 127) ale musiał bym poszukać.

To prowokacja?

sin(x)*127 pewnie... Bardzo skomplikowane faktycznie...

4\/3!!
  • #12 6769197
    wzk
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    A nie prościej wygenerować tylko przebieg prostokątny na jakimś pinie i przepuścić go przez porządny filtr dolnoprzepustowy? Najlepiej jakiś filtr cyfrowy, np. MAX7400 jest 8-rzędowym filtrem Czebyszewa. Drugą harmoniczną można stłumić około 80 dB a więc piękny sygnał sinusoidalny na wyjściu. Prosto i procesor odpoczywa.:D
  • #13 6769212
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 6769592
    wzk
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Wskazałem Koledze fomik84 alternatywny sposób rozwiązania Jego problemu. Kolega atom1477 zarzuca mi, że chciałbym do rozwiązania tego problemu zastosować metodę DDS. W związku z tym mam pytanie: czy synteza przebiegu sinusoidalnego przy pomocy przetwornika C/A, to przypadkiem nie jest metoda DDS? :D
    W metodzie syntezy też trzeba stosować filtry aby uzyskać jaką taką sinusoidę oraz je przestrajać. Zasugerowałem metodę filtracji, która w paśmie akustycznym bardzo dobrze się sprawdza a przestrojenie dokonuje się niejako automatycznie przez zmianę częstotliwości zegarowej sztywno związanej z częstotliwością żądaną. Obsługa programowa - trywialna, obciążenie procesora - znikome, płytka - prosta, koszt - porównywalny przy 12-bitowym przetworniku C/A.
    W paśmie pod- i nadakustycznym należy stosować raczej metodę bezpośredniej syntezy sinusoidy z powodu trudności z odpowiednimi filtrami cyfrowymi.
    Od Autora wątku zależy jaką drogą pójdzie.
  • #15 6769607
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 6771060
    fomik84
    Poziom 10  
    Bardzo dziekuje za naprowadzenie. Tak się składa ze na prace dyplomowa robiłem generator DDS. W mojej pracy musze opisac jaka jedna z metod generowanie przebiegów sinusoidalnych za pomocą mikroprocesora
  • #17 6829838
    fomik84
    Poziom 10  
    Czy jest ktoś w stanie mi ten tekst przetłumaczyć, nic nie rozumiem z angielskiego technicznego. Z góry bardzo dziekuje

As shown in Figure 61, the AD8021 input stage consists of an NPN differential pair in which each transistor operates at a 0.8 mA collector current. This allows the input devices a high transconductance; thus, the AD8021 has a low input noise of 2.1 nV/√Hz @ 50 kHz. The input stage drives a folded cascode that consists of a pair of PNP transistors. The folded cascode and current mirror provide a differential-to-single-ended conversion of signal current. This current then drives the high impedance node (Pin 5), where the CC external capacitor is connected. The output stage preserves this high impedance with a current gain of 5000, so that the AD8021 can maintain a high open-loop gain even when driving heavy loads.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy generowania przebiegu sinusoidalnego za pomocą mikroprocesora rodziny 8051/8052 oraz przetwornika cyfrowo-analogowego (DAC). Podstawową metodą jest wykorzystanie tablicy próbek wartości sinusa (często jednej ćwiartki) przechowywanych w pamięci, które w określonych odstępach czasu (sterowanych przerwaniem timera) są odczytywane i skalowane amplitudowo, a następnie wysyłane na port podłączony do DAC. Na wyjściu stosuje się filtr dolnoprzepustowy RC w celu wygładzenia sygnału i uzyskania przebiegu sinusoidalnego. Częstotliwość sygnału reguluje się przez zmianę okresu wywoływania przerwań timera, a amplitudę przez mnożenie próbek przez współczynnik amplitudy. Alternatywnie proponowano generowanie przebiegu prostokątnego i filtrację zaawansowanym filtrem cyfrowym (np. MAX7400) lub zastosowanie generatora DDS (Direct Digital Synthesis) lub generatora analogowego (np. mostek Wiena). Wątpliwości pojawiły się co do definicji DDS, jednak podkreślono, że metoda z tablicowaniem i DAC jest powszechnie stosowana ze względu na efektywność obliczeniową. Autor dyskusji poszukiwał literatury i materiałów teoretycznych, a także prosił o tłumaczenie fragmentu opisu technicznego wzmacniacza operacyjnego AD8021, który charakteryzuje się niskim szumem wejściowym i wysokim wzmocnieniem prądowym na wyjściu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA