logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego kondensatory 1000uF/35V w zasilaczu symetrycznym się nagrzewają?

mariansq 12 Lip 2009 20:13 1756 3
REKLAMA
  • #1 6770501
    mariansq
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witajcie

Zastanawia mnie drobny problem z kondensatorami.

Na stole mam roboczy układ zasilacza symetrycznego regulowanego-cały jest kompletny i prawidłowo działa. Jak juz wspomniałem celu jego sprawdzenia podpiołem go roboczo pod transformator za pośrednictwem greza i dolozyłem dwa kondensatorki filtrujace "malutkie pojemnosci" - nie mam jeszcze docelowych.
    Układ pokazany jest na dołaczonym rysunku.
    Jako obciażenie dodałem żaróweczkę samochodową 21W.
    dołączone kondensatorki filtrujace-"jesli mozna je tak nazwac" :) Ale są:) dobrasłem pod wzglendem napiecia. 1000uF/35V natomiast napiecie na kondensatorze nie przekracza 20V i co ciekawe zamiast badac zmontowany układ zaciekawiły mnie te kondensatorki- po ok 1min zaczynaja sie robic ciepłe.
    Jak myślicie:
    1. czy napiecie ich mogło by byc wyzsze np 50V ???(choc uważam ze moze byc-miesci się w ryzach)
    2. moze prąd obciążenia jest na tyle duzy,że one non stop ładuja sie i rozładowuja - przy tak małej pojemnosci prąd pulsuje i taka praca je nagrzewa i tu uwaga: PRZY ZMNIEJSZENU PRADU KONDENSATORY NIE GRZEJA SIE)???

3.Dla eksperumentu jedeną pojemnośc zmniejszyłem 4 krotnie ale jego napiecie jest takie samo i ten o mniejszej pojemności był cieplejszy od tego o wiekszej pojemności.
    Czyżby punkt 2. ???/
    4. Wasze propozycje

Zaznaczę ze przedmiotem rozwarzań są tylko te kondensatory i zaistniałe warunki a nie czarna skrzynka.
    Przypadkowe uzycie takowych kondensatorów zwróciło moja uwage.

Pozdrawiam

Dlaczego kondensatory 1000uF/35V w zasilaczu symetrycznym się nagrzewają?

[Na forum stosujemy polską czcionkę oraz przyjęte zasady pisowni. Proszę poprawić post. Mariusz Ch.]
  • REKLAMA
  • #2 6770541
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Kondensatory są na akceptowalne napięcie. Z tym grzaniem - przecież przez nie płynie prąd i mają one jakąś tam rezystancję oznaczaną jako ESR - trzeba czegoś więcej do wydzielania się energii w formie ciepła? Kondensatory o większych gabarytach już będą lepiej rozpraszać wspomniane ciepło.
  • REKLAMA
  • #3 6770719
    redelektron
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    Witam. Co to jest za zasilacz symetryczny skoro do regulacji nie użyłeś masy tylko minusa. Dość dziwny układ i przez to te kondensatory się grzeją. Nie ma co się dopatrywać winy w kondensach tylko w konstrukcji zasilacza.
    Załączniki:
    • Dlaczego kondensatory 1000uF/35V w zasilaczu symetrycznym się nagrzewają? 48_1247425248.gif (7.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 6771163
    mariansq
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Dzieki za odpowiedz :

"fuutro"- tak podejrzewałem -chciałem sie upewnic , dzieki

"redelektron"- zasilacz ma mase , tylko na moim rysunku nie zaznaczyłem - jest tak samo jak u Ciebie dostepna z "czarnrj skrzynki"

Pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie
REKLAMA