logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmniejszyć grzanie kondensatorów przy cewkach w stabilizatorze impulsowym?

majster256 12 Wrz 2007 12:51 2136 8
REKLAMA
  • #1 4275488
    majster256
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    witam
    na płytce w sąsiedztwie cewek mam kondensatory które sie strasznie grzeją pomimo tego ze żaden prąd do nich nie wpływa ani nie wypływa(kondensator filtrujący -12V którego na płytce zarazie nie ma) mierzyłem napięcie miedzy końcówkami kondziolka i bylo elaganckie 0V tak jak powinno być, sadzę że na ich grzanie mają wplyw te cewki, cewki są w filtrach stabilizatora impulsowego tak ze sieją sporymi zakłóceniami.
    pytanie więc takie: jak tego uniknac, wiem że najprościej oddalić elementy od siebie ale nie ma na to miejsca, probowałem dac tak ze za stabilizatorem mam kondensator, cewkę, zaś kondensator, troszkę sie mniej grzeją ale nadal sporo..

i jeszcze jedna ważna sprawa jak na tych kondensatorach co sie grzeją jest te -12V to ciepła jest tyle samo, kondensatory to zwykłe elektrolity na 16V

stabilizator robi z 12V 5V
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4275594
    r2d2004
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Witam!

Jeśli do kondensatora nie "wpływa i nie wypływa" żaden prąd, jak uważasz, to PO CO je tam uzyłeś???? :D ;-) . W przetwornicach impulsowych stosuje się kondensatory elektrolityczne o małym ESR (niestety te są droższe od "popularnych") i przewidziane do pracy 105°C, a nie 85°C.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4275603
    majster256
    Poziom 21  
    bo normalnie filtrują -12V ale odłączyłem je zarazie:) wiec to zupełnie normalne zjawisko ze sie grzeją, tak:) no po części to nawet dobrze bo jestem spokojny o to ze nie zrobiłem błędu żadnego:) dzięki:)
  • #4 4276930
    BogdanT
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Spróbuj potrzymać w pobliżu inny podobny kondensator. Jak, też będzie się grzał, to pewnie grzeją je prądy wirowe indukowane zmiennym polem cewek. Wtedy jedyna rada - odsunąć kondensatory od cewek. Ewentualnie spróbować zaekranować kondensatory, albo pogodzić się z tym, że są ciepłe.
  • #5 4277162
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 4277408
    BogdanT
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Pewnie się wygłupiłem, ale majster 256 napisał, że te kondensatory są odłączone. Jeżeli tak, to czemu się grzeją ?
  • REKLAMA
  • #8 4277809
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 4278341
    majster256
    Poziom 21  
    no ok, tyle ze grzeją sie kondensatory na których nie ma napięcia one sie mogą grzać np. od prądów wirowych dlatego pytam czy taka cewka mnie uchroni przed takimi prądami??

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem nagrzewania się kondensatorów elektrolitycznych umieszczonych w pobliżu cewek w stabilizatorze impulsowym, mimo braku przepływu prądu przez te kondensatory (odłączone kondensatory filtrujące -12V). Przyczyną nagrzewania mogą być prądy wirowe indukowane zmiennym polem magnetycznym cewek lub wysoka rezystancja szeregowa (ESR) kondensatorów, na której odkłada się napięcie tętnień w zasilaczach impulsowych. Zalecane jest stosowanie kondensatorów elektrolitycznych o niskim ESR, przystosowanych do pracy w wyższych temperaturach (105°C), a także ekranowanie kondensatorów lub ich odsunięcie od cewek, jeśli to możliwe. Wskazano, że zwykłe kondensatory 16V mogą się nagrzewać nawet bez obecności napięcia, co jest efektem oddziaływania cewek w filtrach stabilizatora impulsowego. Rozważano także zastosowanie cewek ekranowanych magnetycznie jako potencjalne rozwiązanie ograniczające prądy wirowe. Ostatecznie, jeśli nie ma możliwości zmiany układu, należy zaakceptować pewien poziom nagrzewania kondensatorów lub zastosować kondensatory o lepszych parametrach ESR.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA