logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić Neostradę na 2 komputery bez routera, używając modemu USB?

keymakerrr 13 Lip 2009 16:26 2702 8
REKLAMA
  • #1 6773638
    keymakerrr
    Poziom 10  
    Witam, chciałbym podzielić neostradę na 2 kmpy za pomocą kabla bez użytku routerów itp. Mam modem USB i właśnie chciałbym aby jeden komp był serwerem udostępniającym neta dla drugiego, ponieważ w obydwu kopach mam karty sieciowe więc troche to tańsze rozwiązanie. I właśnie pytanie, czy jeszcze da się takie coś zrobić? Ponieważ znalazłem instrukcje jak to zrobić, ale za każdym razem na serwerze, (tam gdzie mam modem) IP ustawia się na zmienne (podobno nowe ustawienia w TP), więc czy jest to możliwe? I jak? A jeśli było już pytanie, przepraszam, szukałem i nie znalazłem i proszę o link.
  • REKLAMA
  • #3 6774755
    keymakerrr
    Poziom 10  
    Alberciak napisał:

Po 1: nie mogłem nigdzie znaleść mojego problemu, być moze coś przeoczyłem...
    Po 2: Tematy są dosyć stare, a jak już wcześniej wspomniałem podobno neo zmieniła coś w ustawieniach i na kompie - serwerze - nie da się ustawić stałego IP, chybaże to nie jest konieczne, ale właśnie nie wiem co z tym zrobić
  • REKLAMA
  • #4 6776163
    Takaszi
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    keymakerrr napisał:

Po 2: Tematy są dosyć stare, a jak już wcześniej wspomniałem podobno neo zmieniła coś w ustawieniach i na kompie - serwerze - nie da się ustawić stałego IP, chybaże to nie jest konieczne, ale właśnie nie wiem co z tym zrobić

Witaj.
    Mam parę pytań, dotyczących twojego problemu;
    1. Jakie masz systemy na komputerach?
    2. Czy do udostępniania internetu użyłeś kreatora?

Co do twoich pytań to tak, TPSA resetuje po swojej stronie łącza raz na dobe, ma to zapobiegać zamulaniu łączy taka technologia. W różnych rejonach kraju o różnej godzinie u mnie jest to w okolicach 6 rano.

Po takim resecie jeżeli używasz tego "fransuskiego" cudu techniki to należy zresetować komputer udostępniający łącze (router), teoretycznie nie powinno to mieć znaczenia ale ten sprzęt jest do ......... . Jeżeli zakupisz (czasami za śmieszne pieniądze) profesjonalny router to nie ma konieczności tego robić, załatwia to sam. jeżeli się zdecydujesz to weź NetGira koniecznie z WiFi (różnica w cenie do takiego bez to chyba 50 zł), jest banalny w konfiguracji a i kabli sie pozbędziesz. ma dobre zabezpieczenia (WPA2 PSK TIKIP) i bezproblemowo działa.

Jak masz pytania to pisz, cos sie wymyśli jest masa rozwiązań.
  • REKLAMA
  • #5 6780056
    keymakerrr
    Poziom 10  
    Takaszi napisał:
    keymakerrr napisał:

Witaj.
    Mam parę pytań, dotyczących twojego problemu;
    1. Jakie masz systemy na komputerach?
    2. Czy do udostępniania internetu użyłeś kreatora?

1. Na obu mam Win XP
    2 Tak, użyłem kreatora

Ale chodzi mi o to jak zrobić aby na drugim komputerze był internet bez używania routera, ani modemów ADSL itp. poprostu 2 kompy połączone kablem sieciowym pierwszy podłączony do linni modemem USB, a drugi połączony z nim kablem sieciowym bezpośrednio. Jeśli nie ma takiej możliwości to ok, ale jeśli jest to wolałbym takie rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #6 6837426
    Takaszi
    Poziom 14  
    [/quote]
    1. Na obu mam Win XP
    2 Tak, użyłem kreatora

Ale chodzi mi o to jak zrobić aby na drugim komputerze był internet bez używania routera, ani modemów ADSL itp. poprostu 2 kompy połączone kablem sieciowym pierwszy podłączony do linni modemem USB, a drugi połączony z nim kablem sieciowym bezpośrednio. Jeśli nie ma takiej możliwości to ok, ale jeśli jest to wolałbym takie rozwiązanie.[/quote]

Witam.

Przepraszam, że długo nie pisałem. Wyjazd służbowy.

Połączenie takie jest możliwe i to jak najbardziej. Najprościej to, główny komputer ma dostęp do internetu poprzez modem USB. To proste, na pewno jest w instrukcji modemu. Zresztą piszesz, że masz to zrealizowane. Ten komputer w proponowanym przez ciebie rozwiązaniu będzie pełnił rolę Routera. Do tego celu misi być wyposażony w kartę sieciową. Drugi komputer będący klientem też musi posiadać kartę sieciową. Do połączenia obu potrzebujesz kabla sieciowego tzw. skrętki, zarobionej z tzw. przeplotem. Opis znajdziesz w internecie. Do wykonania takiego kabla sieciowego potrzebujesz, kabla 2 wtyczek RJ45 i zarabiarki, lub sklepu komputerowego gdzie ci taki kabel zarobią i przetestują. Przy mierzeniu długości dodaj 1 mb :D , zawsze jest o ten 1 mb za mało. Jeżeli na obu komputerach masz Windows XP to użyj kreatora udostępniania jest łatwy w obsłudze i działa, jeżeli nie to pisz.
  • #7 6837435
    alvaro99
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    Ja nie wiem po co sobie tak utrudniać życie. Kupisz najtańszy router (juz nawet bez wifi) z wbudowanym modemem ADSL i drogo Cię to nie będzie kosztować.

Wygoda i prostota działania, bo nie trzeba za każdym razem mieć włączonego komputera hosta :D

Aukcja numer 697129254 - i masz spokój na 10 lat!

Ale jeżeli nadal zostajesz przy swoim stanowisku, to znalazłem tekst autorstwa MaxFM z forum trzepak.pl
    Cytat:
    ICS ma na celu ułatwienie początkującym zarówno połączenia co najmniej dwóch komputerów, jak również udostępnienie internetu z jednego komputera na drugi.

Dla uniknięcie kłopotów z połączeniem i udostępnianiem danych (szczególnie w przypadku gdy posiadany system to XP lub W2k) musimy pamiętać o:

- każdy komputer musi posiadać inną nazwę
    - logując się do komputera nie możemy podać nazwy użytkownika identycznej z nazwą komputera
    - do komputera logujemy się z hasłem
    - logujemy się do Sieci M$ Networks (we właściwościach karty sieciowej wybieramy Klient sieci M$ Networks)
    - nazwa Grupy Roboczej musi być identyczna w każdym komputerze
    - zainstalowane protokoły sieciowe identyczne w każdym komputerze (powinien wystarczyć protokół TCP/IP)
    - w opcjach protokołu TCP/IP dla Windows 2000/XP/2003 należy włączyć NetBIOS przez TCP/IP (zakładka WINS)

Połączenie dwóch komputerów

Do bezpośredniego połączenia z sobą dwóch komputerów potrzebujemy niewiele - wystarcza kabel sieciowy i oczywiście po jednej karcie sieciowej w każdym z komputerów. W powyższym przykładzie (połączenie bezpośrednie) musimy posiadać kabel tzw. cross-over. Jest to kabel posiadający w jednej z wtyczek zamienione miejscami kabelki (inna kolejność kolorów).

Kabel cross-over - czyli tzw. krosowany (coross).

Wtyczka pierwsza (norma EIA/TIA 568B):
    biało-pomarańczowy
    pomarańczowy
    biało-zielony
    niebieski
    biało-niebieski
    zielony
    biało-brązowy
    brązowy

Wtyczka druga (norma EIA/TIA 568A):
    biało-zielony
    zielony
    biało-pomarańczowy
    niebieski
    biało-niebieski
    pomarańczowy
    biało-brązowy
    brązowy

Kolory przy ułożeniu wtyczki "kablem do siebie, zatrzaskiem do dołu"

Kabel łączący komputer do urządzenia aktywnego sieci (hub, switch, router itp.):

Wtyczka pierwsza i druga (obie zgodnie z normą EIA/TIA 568B):
    biało-pomarańczowy
    pomarańczowy
    biało-zielony
    niebieski
    biało-niebieski
    zielony
    biało-brązowy
    brązowy

Kolory przy ułożeniu wtyczki "kablem do siebie, zatrzaskiem do dołu"

UWAGA: Kable połączeniowe pomiędzy dwoma urządzeniami (np. dwie karty sieciowe czy karta-koncentrator), wg normy nie powinnny być dłuższe niż 100m*. Przy konieczności połączenia na większą odległość należy stosować po drodze urządzenia pośrednie jak np. mostek (bridge), koncentrator (hub) czy przełącznik (switch).
    (*dobrej klasy karty sieciowe umożliwiają poprawne funkcjonowanie sieci przy dłuższych połączeniach - jednakże nie jest to regułą i należy tego unikać)

Ustawienia komputerów:

Pierwszy komputer:
    -klient sieci M$ Networks
    -udostępnianie plików i drukarek
    -protokół TCP/IP dla karty sieciowej
    -IP 192.168.0.1
    -maska podsieci 255.255.255.0
    -załączamy NetBIOS przez TCP/IP

Drugi komputer:
    -IP 192.168.0.2

Co prawda każdy dodatkowy protokół generuje dodatkowy ruch w sieci, ale w szczególnych przypadkach (komputery "nie widzą się") doinstalowujemy dodatkowy. Może to być IPX/SPX i w jego właściwościach załączamy NetBIOS przez IPX/SPX. Czasami pomocnym bywa również wpisanie w ustawienia kart sieciowych numeru bramy (gateway) w postaci numeru IP drugiego komputera.

Udostępnienie internetu z jednego komputera na drugi - ICS

Internet drugiemu komputerowi możemy udostępnić albo:
    - za pomocą programów //trzecich// w rodzaju WinGate, WinRoute, WinProxy, Sygate Office Network, Sygate Home Network (te dwa ostatnie mają możliwość limitowania przepustowości transferu dla klienta), oraz wielu innych
    - za pomocą standardowego narzędzia systemu Windows udostępniania internetu czyli (ICS) Internet Connection Sharing
    Pamiętać musimy, że ICS zawiera dopiero system W98 SE.

Ustawienia komputerów:

Pierwszy komputer:

Pierwsza karta sieciowa
    -udostępnianie plików i drukarek (jeśli oczywiście chcemy udostępniać zasoby na zewnątrz)
    -załączony, bądź zainstalowany ICS
    -ustawienia numerów IP, maski, bramy, serwera DNS, serwera DHCP w zależności od Providera
    -możemy mieć załączony systemowy firewall (zapora połączenia internetowego - XP)

Uwaga! W przypadku załączenia ICS druga karta sieciowa automatycznie otrzymuje:
    -adres 192.168.0.1
    lecz ustawienia te można i czasami nawet trzeba wpisać ręcznie.

Druga karta sieciowa
    -IP 192.168.0.1

Drugi komputer:

-IP 192.168.0.2
    -brama 192.168.0.1
    -serwer DNS 192.168.0.1 (działają również DNSy TPSA)

W przypadku gdyby nasza karta sieciowa łącząca nas ze światem miała IP 192.168.0.xxx, załączenie ICS nie pomoże. W tym przypadku kolidować z sobą będą adresy pierwszej i drugiej karty w komputerze udostępniającym.

Jednak i na to jest pewien sposób.

1. Karta pierwsza z wyjściem na świat, ta z adresem 192.168.0.xxx - zmieniamy ręcznie ustawienia na inne (później przywrócimy pierwotne). Wpisujemy np.
    IP - 172.16.0.10
    maska - 255.255.0.0
    brama - 172.16.0.1
    DNS - 172.16.0.1

2. Załączamy na niej ICS

3. Dokonujemy opisanych poniżej zmian dotyczących drugiej karty (rejestr i ustawienia we właściwościach)

4. Nie wyłączamy oczywiście ICSa

5. Dokonujemy ponownej zmiany na pierwszej karcie na ustawienia początkowe - właściwe dla tego połączenia.

Zmiany dokonujemy w rejestrze - z "Uruchom" uruchamiamy "regedit":
    W kluczu dla W2k/XP
    HKLM\System\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters

Dla W98
    HKLM\System\CurrentControlSet\Services\ICSharing\Settings\General

We wpisie BackupIPAddress (UWAGA: Jeśli brak tego wpisu w rejestrze, należy go utworzyć we wskazanym miejscu jako wartość ciągu)
    wpisujemy nowy adres IP serwera (np. 10.0.0.1).

Dodatkowo, ten sam adres ręcznie wpisujemy w ustawieniach drugiej sieciówki do sieci lokalnej (zastępując ustawiony przez system adres 192.168.0.1).
    Wpisujemy adres serwera jako bramę domyślną i adres serwera/ów DNS -> (np. 10.0.0.1)
    Na drugim komputerze (i ewentualnie kolejnych) ustawiamy stałe adresy z zakresu wybranej podsieci (np. 10.0.0.2 do 253)

Ustawienia te utrzymują się do momentu wyłączenia/włączenia ICS, a przypadku konieczności jego wyłączenia (ICS'a) musimy niestety powyższą operację powtarzać.
  • #8 6841406
    Takaszi
    Poziom 14  
    Witam.
    alwaro99 masz całkowitą rację, swoją droga fajny pościk wygrzebałeś, GZ.
    Też sądze, że z routero modemem DSL jest prościej i sprawniej. A koszt takiego TPLinka to pikuś, Pan pikuś. coś koło 100 zł. Masa kłopotów znika i z automatu działa. Ale kabelkiem też można tylko trzeba mieś świadomość ułomności takiego rozwiązania.
  • #9 6846043
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Takaszi napisał:

TPSA resetuje po swojej stronie łącza raz na dobe, ma to zapobiegać zamulaniu łączy...

Tak to tłumaczy TPSA, ale powód jest inny. Chodzi o to, abyś na neostradzie nie mógł postawić własnych usług sieciowych. Zmienne IP ma jednak swoje zalety. TPSA niechcący dała prezent użytkownikom/ściągaczom plików z serwerów z ograniczeniami.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości podzielenia łącza Neostrady na dwa komputery bez użycia routera, wykorzystując modem USB podłączony do jednego z komputerów pełniącego rolę serwera udostępniającego internet drugiemu komputerowi połączonemu kablem sieciowym. Użytkownik posiada oba komputery z systemem Windows XP i karty sieciowe, chce uniknąć zakupu routera. Wskazano, że takie połączenie jest technicznie możliwe, wymaga jednak zastosowania kabla sieciowego typu skrętka z przeplotem oraz odpowiedniej konfiguracji udostępniania połączenia internetowego w systemie operacyjnym. Problemem jest zmienne IP przydzielane przez TPSA (Neostrada), co utrudnia ustawienie stałego adresu IP na komputerze-serwerze. Zmienność IP wynika z polityki operatora, który resetuje łącze raz na dobę, co ma zapobiegać przeciążeniom i ograniczać możliwość uruchamiania własnych usług sieciowych. W dyskusji rekomendowano jednak zakup taniego routera z wbudowanym modemem ADSL (np. TP-Link lub NetGear), co znacznie ułatwia konfigurację, stabilizuje połączenie i eliminuje konieczność ciągłego uruchamiania komputera-serwera. Routery te oferują także zabezpieczenia sieciowe (WPA2 PSK TKIP) i wygodę użytkowania. Podsumowując, możliwe jest udostępnienie internetu z modemu USB na drugi komputer bez routera, ale rozwiązanie to jest mniej wygodne i wymaga manualnej konfiguracji sieci oraz akceptacji zmiennego IP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA