logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy różne kolumny mogą współpracować ze wzmacniaczem Eltron 100 U?

kobita_z_klasą 13 Lip 2009 23:08 1011 4
REKLAMA
  • #1 6775604
    kobita_z_klasą
    Poziom 2  
    Witam, uważnie prześledziłam poprzednie wypowiedzi na tym forum dotyczące nagłośnienia na próby kapeli, niestety większość podanych linków wygasła, a poza tym moje pytanie jest nieco innej treści. Mianowicie, udało mi się znaleźć w korzystnej cenie wzmacniacz Eltron 100 U i kolumnę do niego (nie jest sprecyzowane, jaki dokładnie model, etc. muszę się jeszcze tego dowiedzieć). I mianowicie mam pytanie: otóż w przyszłości chciałabym mieć co najmniej dwie kolumny, a myślę, że ciężko będzie dobrać identyczną, którą tutaj oferuje sprzedający w zestawie. Czy mogą współdziałać zupełnie różne kolumny? Czy muszą zostać spełnione jakieś specjalne warunki? Pytania mogą wydać się głupie, ale jestem w tym zakresie kompletnie zielona, dlatego bardzo proszę o sensowne porady ludzi, którzy znają się na rzeczy. Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 6775632
    snajper7.92
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Różne to niebardzo musisz kierować się mocą i impedancją przy doborze moc bodajrze 100W rms dla 4 Ohm(impedancja) dla jednego głośnika lub 60W dla 8 Ohm dla dwóch.Z tego co mi sie kojarzy to jest towzmacniacz monofoniczny a wyjścia tam są zmostkowane.Ale niejestem pewien.
    Link
    Poczytaj tu.
  • REKLAMA
  • #3 6787810
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Eltron 100U to wzmacniacz monofoniczny o mocy znamionowej 100W przy obciążeniu 4 Ohm. Posiada dwa wyjścia kolumnowe połączone z sobą równolegle. Można do niego podłączyć dwie kolumny o impedancji 8 Ohm (każda), lub jedną kolumnę o impedancji 4 Ohm. Można też podłączyć jedną kolumnę o impedancji 8 Ohm, ale wtedy z wzmacniacza uzyska się mniej mocy - ok 50W.
    Warunkiem podłączenia do tego wzmacniacza dwóch innych (różnych) kolumn, jest przede wszystkim ich jednakowa (ta sama) impedancja - 8 Ohm. Jednak nie polecam stosowania dwóch róznych kolumn, ze względu na to iż każda może mieć inną skuteczność - czyli jedna będzie grała ciszej (głośniej) od drugiej a poza tym mogą różnic się brzmieniowo.
    Dedykowane kolumny pod ten wzmacniacz to Eltron ZG-603.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 6788809
    kobita_z_klasą
    Poziom 2  
    Dzięki Wam za porady ;)
    Upatrzyłam też Eltrona za dwie stówy, myślicie, że warto, czy lepiej poszukać czegoś innego? Nie orientuję się zbytnio w cenach konkretnie tego modelu, tak więc nie mam porównania. Gdyby ktoś jeszcze mógł wypowiedzieć się do co tej kwestii byłabym dźwięczna :)
  • #5 6794237
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    200 zł, to optymalna cena za sprawnego eltrona 100U. Jeśli potencjometry nie trzeszczą a w kolumnach nie buczy po podłączeniu, to można kupić.
    Za dwie stówki raczej nie kupisz czegoś lepszego, chyba ze okazyjnie vermomę w dostatecznym stanie.
    Parę lat temu sprzedałem za taką kwotę, swojego ostatniego 100U. Był w bardzo dobrym stanie a wszystkie wejścia i wyjścia przerobione na jack.

Pozdrawiam.
REKLAMA