logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung HM080II 2,5 SATA - Jak odzyskać dane po zalaniu laptopa?

buki11 14 Lip 2009 15:52 1905 15
REKLAMA
  • #1 6777887
    buki11
    Poziom 12  
    Witam

Mam problem z dyskiem:

Samsung HM080II 2,5" sata
    rev. A00

usterka wystąpiła po zalaniu lapka piwem.
    Wyciągnąłem płytkę z dysku i wymyłem w wannie ultradźwiękowej. Nic na płytce nie jest upalone, ani uszkodzone przynajmniej tak na oko.

Objaw teraz jest taki - dysk rusza, zaczyna kręcić talerzami, głowica próbuje 3 razy się uruchomić, potem parkuje i dysk się wyłącza.

Co mogę zrobić w tej chwili aby odzyskać dane.Oczywiście pomijając odpowiedzi w stylu oddaj do jakiegoś laba.

Dzięki z góry i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 6778047
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Podłączałeś dysk do innego komputera ?
  • REKLAMA
  • #3 6778104
    buki11
    Poziom 12  
    Tak.
    Podłączałem już ten dysk do innych komputerów efekt ten sam.
    Zresztą, problem występuje nawet jeśli się podłączy tylko sam kabel zasilania tzn. po chwili się wyłącza.

Jakieś inne sugestie.?
  • REKLAMA
  • #5 6778684
    buki11
    Poziom 12  
    Ok dzięki za poradę, ale nie wiem jak odczytać te kody.

Jeśli się mylę to mnie poprawcie, ale wydaje mi się, że chodzi tu o diodę led z obudowy kompa czy tak? Jeśli o nią chodzi to od startu kompa świeci cały czas.
    No chyba że to nie o to chodzi to proszę mi nieco jaśniej wytłumaczyć.
  • #6 6778708
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Dioda HDD w obudowie ta co normalnie po wpięciu sprawnego dysku miga.
  • #7 6778717
    buki11
    Poziom 12  
    No to w takim razie od chwili startu kompa dioda zapala się i świeci cały czas bez żadnych przerw.
  • REKLAMA
  • #8 6778732
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Czy po wpięciu sprawnego dysku pod to samo złącze dioda miga ? (czy na pewno jest dobrze podpięta)
  • #9 6778748
    buki11
    Poziom 12  
    Tak

Gdy odpalam kompa stacjonarnego z jego dyskiem dioda normalnie mruga, tylko że już przy wpięciu samego tylko dysku z lapa od startu świeci cały czas.
    Nawet tera czekałem jakieś 5 minut, cały czas się świeci.
  • #11 6778769
    buki11
    Poziom 12  
    Tak też myślałem, kabelek będę miał dopiero jutro, ale już teraz proszę mi napisać czy w terminalu będę musiał wpisać jakieś komendy - jeśli tak to jakie - czy od razu terminal zwróci mi dane o starcie.?
  • #12 6783407
    buki11
    Poziom 12  
    No witam

Kabelek już mam i właśnie zrobiłem test.

Oto co otrzymałem z terminala:

SPW NoLink?

IndS=+00002
    Spn OK
    H: +00000
    UF: 1st Gray err
    H: +00001
    Load
    H: +00002
    Load
    Load
    Unload 0002
    H: +00001
    Unload 0002
    H: +00002
    Unload 0002
    Unload 0002
    ENG>SRV>Writ SclLog -- buffer not valid
    Sb
    LED 13
    LED 13
    LED 13
    LED 13
    LED 13
    LED 13
    LED 13
    LED 13
    LED 13
    LED 13
    LED 13
    LED 13
    LED 13
    LED 13
    LED 13
    LED 13

Komunikat "led13" - to wydaje mi się kod błędu który powinien mi się pojawić przy teście na diodzie, lecz nic takiego mi nie pokazał.

Z tabeli kodów wynika że jest to - 13 Head Unlatch error , lecz nie umiem tego w pełni wytłumaczyć. Czyżby okazało się że potrzebna jest wymiana głowic aby dostać się do danych?
  • #13 6784365
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Tu już sam kolega może nie dać sobie rady. O ile w ogóle jeszcze coś da się zrobić.
  • #14 6784446
    buki11
    Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedź, ale możesz mi dokładniej wytłumaczyć co się dzieje z dyskiem.
    Bo rozważam zakup identycznego dysku, na ewentualnego dawcę, tylko co tu przekładać, samą głowice.?
  • #15 6784454
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Czy kolega kiedykolwiek przekładał głowice lub czy kiedykolwiek z sukcesem przekładał talerze ?

Czy koledze zależy na danych ?

Niech sobie kolega odpowie na te pytania co ważniejsze kolegi zabawa i zdobywanie doświadczeń czy dane na dysku.

Jest możliwe że trzeba będzie przekładać głowice. Jest też możliwe ,że kolega jeśli to zrobi straci dane.
  • #16 6784498
    buki11
    Poziom 12  
    ok
    Dzięki za ostrzeżenie, wiem czym to grozi i zdaję sobie z tego sprawę.

Przekładałem już głowice w dysku 2,5 i 3,5 cala, dyski z odpadów serwisowych oba przypadki przeżyły próbowałem przekładać talerze w dysku 3,5 cala i to zpaprałem, gdyż nie otrzymałem konkretnej odpowiedzi tu na forum że talerze nie mogą się ruszyć między sobą, ale to wtedy niewielka strata była.

Co do dysku 2,5 cala według mnie jest dużo łatwiej wymienić np. głowice bo parkuje poza talerzami.

Tylko nie wiem co mam wymienić?

Dodano po 32 [minuty]:

Proszę o konkretną odpowiedź, co mam teraz zrobić.
    Oddanie dysku do jakiejś firmy odpada, chcę go sam naprawić i odzyskać dane.
    Bedę próbwał przekładać głowice i pytanie : na co konkretnie muszę zwrócić uwagę przy zakupie dawcy.

I drugie pytanie: przy przekładaniu głowic są jakieś kruczki na które muszę uważać.

Tylko proszę o konkretne odpowiedzi, bo juz miałem taki przypadek że nie wszystko było dopowiedziane.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Samsung HM080II 2,5" SATA uległ uszkodzeniu po zalaniu laptopa piwem. Po wyjęciu i oczyszczeniu płytki w kąpieli ultradźwiękowej dysk uruchamia się, talerze kręcą, ale głowica próbuje się uruchomić trzy razy, po czym parkuje i dysk się wyłącza. Podłączenie dysku do różnych komputerów nie zmienia objawów, a dioda HDD świeci ciągłym światłem od startu, co wskazuje na błąd. Próba diagnostyki za pomocą terminala dyskowego wykazała błąd "13 Head Unlatch error", sugerujący problem z głowicą. Wskazano, że samodzielna naprawa może wymagać wymiany głowic, a przy ich przekładaniu należy zachować ostrożność, gdyż niewłaściwe działania mogą prowadzić do utraty danych. Zalecane jest użycie identycznego modelu dysku jako dawcy głowic. Dyskusja podkreśla, że naprawa jest skomplikowana i wymaga doświadczenia, a oddanie dysku do profesjonalnego serwisu jest alternatywą, jednak autor preferuje samodzielne działanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA