logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć stary TV z Euro do komputera z Radeon HD 4670 przez S-Video?

excel223 17 Lip 2009 16:51 8956 10
REKLAMA
  • #1 6790267
    excel223
    Poziom 10  
    Jakis czas temu wpadlem na pomysl podlaczenia kompa do tv. Chodzi mi o podlaczenie telewizora jako drugi monitor.
    Karta Graficzna: Radeon HD 4670
    Wiec lecimy od poczatku:

1. Telewizor
    Ten do ktorego chce podlaczyc jest dosyc stary, nie ma wejscia HDMI wiec ten rodzaj polaczenia odpada. Ma on tylko dwie dziury :mrgreen:, jedna na kabel antenowy i druga Euro.

2. Polaczenie telewizor - komputer
    Kupil w electro-world kabel (swoja droga strasznie drogi - prawie 80zl) euro-svideo

Dodatkowo okazalo sie ze moje karta nie ma wyjscia tv-out, wiec zakupilem przejsciowke:

3. Komputer
    W komputerze mam 3 wejscia :mrgreen:

1 - tutaj mam podlaczony monitor (przez zlaczke ktora byla w zestawie z karta graficzna)
    2 - tutaj podlaczam przejsciowka -> kabel euro-svideo
    3 - HDMI

Problem w tym ze nie mam pojecia co dalej zrobic zeby to dzialalo, po takim podlaczeniu w tv (po wlaczeniu AV) mam czarny, falujacy obraz :| Probowalem tego polaczenia na drugi, troche nowszym teewizorze ale wystepuje ten sam problem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6790523
    scotch
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Musisz w oprogramowaniu karty graficznej uaktywnić drugi monitor ( TV ) .Sterowniki muszą być od Radeon HD 4670 a nie jakieś windowsowskie . Na marginesie jako "nowy" piszesz konkrety a nie jakieś bleble
  • #3 6790545
    excel223
    Poziom 10  
    Mam co prawda taka opcje:

Ale po wlaczeniu drugiego ekranu wyskakuje taki blad, po kliknieciu tak nic sie nie dzieje :|

• REKLAMA
  • #4 6790564
    scotch
    Poziom 28  
    Właśnie tutaj włączasz , uważaj na rozdzielczość i odświeżanie . Z tąd ten błąd
  • REKLAMA
  • #5 6790667
    excel223
    Poziom 10  
    Problem tylko w tym ze tego nie da sie wlaczyc przez w/w blad :|
    Wlaczam go, a on po chwili sie wylacza i nie moge zmienic rozdzielczosci ;f

edit.
    Po podlaczeniu kabla do komputera powinno wykrywac tv jako nowy sprzet, natomiast u mnie nic nie pokazuje :|

Zlacze Euro w TV dziala poprawnie - mam podlaczony odtwarzacz DVD i wszystko jest ok
    Wyjscie VGA w komputerze (numer 2 na obrazku w pierwszym poscie) tez jest poprawne - podlaczylem na chwile zwykly monitor.

Wiec wina lezy po stronie kabla albo przejsciowki, doradzcie wiec co mam kupic.
  • Pomocny post
    #6 6790821
    scotch
    Poziom 28  
    Być może wina przejściówek , jak znam życie Made in China .Podmień w sklepie . Spróbuj najpierw zmienić rozdzielczość a potem podłącz TV .Napisz jaki system XP czy Vista
  • #7 6790860
    excel223
    Poziom 10  
    Zmiana rozdzielczosci nic nie pomaga niestety.
    System XP. W takim razie moze nalezy kupic taki kabel:

Link do Allegro usunąłem
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 6790863
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    Wcale nie powinno nic wykrywać! To jest analogowe połączenie, i tak to nie działa. Dalej. przejściówka którą kupiłeś po prostu nie działa. NIE DA SIĘ przerobić sygnały VGA na S-video w prosty sposób. To co kupiłeś, mimo, że pasuje to na pewno nie działa! Potrzebny jest konwerter K-303 i wejście do euro przez RGB a nie Svideo.
  • #9 6790896
    excel223
    Poziom 10  
    Jesli mozesz to podrzuc jakies linki (allegro itp.) co mam kupic.
  • #11 6793542
    scotch
    Poziom 28  
    Tak to już jest na tym świecie .Kiedyś widziałem mój program za 10 zł , a jest freeware . Tupet ludzki nie zna granic

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik chce podłączyć stary telewizor z wejściem Euro (SCART) jako drugi monitor do komputera wyposażonego w kartę graficzną Radeon HD 4670, która nie posiada natywnego wyjścia TV-out. Próba połączenia odbywa się przez kabel Euro-S-Video oraz przejściówkę VGA-S-Video, jednak system Windows XP nie wykrywa telewizora, a włączenie drugiego ekranu w sterownikach Radeon kończy się błędem związanym z rozdzielczością i odświeżaniem. Wskazano, że prosta przejściówka nie konwertuje sygnału VGA na S-Video, co jest przyczyną problemu. Zalecane jest użycie aktywnego konwertera sygnału, np. modelu K-303, który konwertuje sygnał VGA na RGB do wejścia Euro (SCART) w telewizorze. Podkreślono, że analogowe połączenie nie jest wykrywane automatycznie przez system, a odpowiednie sterowniki Radeon HD 4670 są konieczne do konfiguracji drugiego ekranu. Podano również link do przykładowego konwertera dostępnego w sprzedaży, który umożliwia prawidłowe podłączenie komputera do starego telewizora przez Euro.
REKLAMA