logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS P5N32-E SLI - BSOD przy 2x2GB RAM KVR800D2N5K2/4G, błędy w memtest

A.T. 19 Lip 2009 23:51 3034 11
REKLAMA
  • #1 6799531
    A.T.
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    Witam
    bardzo proszę o pomoc. Komputer to: płyta główna ASUS P5N32-E SLI, procesor E5200, Geforce 6800GS, Zasilacz Chieftec 400W i RAM Kingston 2x2GB KVR800D2N5K2/4G. Problem w tym, że gdy obie kości ramu są włożone to występuje bluescreen przy ładowaniu windowsa, a memtest i gold memory pokazują pełno błędów. A gdy testuję każdą kość pojedynczo nie posiada żadna błędów i komputer działa dobrze. Przed tym problemem komputer działał normalnie z obiema kościami na raz. Co może być przyczyną?
    Pozdrawiam i proszę o szybka odpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 6799624
    cichy lis
    Poziom 28  
    Ocena: 94
    Witam, sprawdź kompatybilność tych modułów pamięci z Płytą gł .
    Możesz też upgrade -ować bios MB - może pomóc
  • #3 6799633
    A.T.
    Poziom 20  
    Dobrze, ale przecież te pamięci już działały razem na tej płycie.
  • #4 6799658
    KarolM.K.
    Poziom 2  
    Witaj,

Swego czasu miałem identyczny problem. Z jedną kością, wybraną z pary, wszystko działało. Gdy miałem podpięte obie kości, w dowolnym układzie(dwie kości, dwa gniazda), na Windowskie pojawiał się niebieski ekran, na Linuksie system się wieszał tak, że trzeba było sprawdzać dysk w poszukiwaniu uszkodzonego systemu plików.

Komputer trafił do jednego serwisu, ale bez efektów, bo wszystko w serwisie działało. Dodam, że sporo się działo podczas kopiowania plików z płyty na dysk(głównie), następnie podczas rozpakowywania/instalacji oraz oglądania filmów.

Wyłączałem w BIOSie układ DMA, wszystko działało(choć pewnie dużo wolniej i przy mniejszym obciążeniu, więc z miejszą szansę na błąd).

Uruchomiłem test z programu serwisowego dla dysku i okazało się, że jest dobrze. Przyszedł czas na test pamięci i wtedy właśnie okazało się, że z dwiema kośćmi komputer nie działa, a opcja DMA nie wpływała na działanie testów.

Płyta trafiła do innego serwisu, serwisant rzucił okiem na płytę i wytypował kondensatory. Wymienił, płyta działała.

Jeżeli są napuchnięte, możliwe, że to za ich sprawą.
  • REKLAMA
  • #5 6799734
    Makro1993
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    Dual channel? Spróbuj wpisać ręcznie parametry pamięci.
  • REKLAMA
  • #6 6799758
    A.T.
    Poziom 20  
    Sprawdziłem, pamięci nie chcą działać razem w dual channel. Za to jeżeli włożę do osobnych kanałów to komputer działa. Płyta posiada 4 sloty. W żadnej z tych par slotów nie działają poprawnie. Co to może być? Uszkodzone pamięci, czy płyta? Wybaczcie, ale nie uwierzę, żeby ręczna konfiguracja coś pomogła, jeżeli te pamięci normalnie działały na tej płycie w dual channel. Po prostu coś się musiało uszkodzić tylko co?
    Bateryjkę już wyciągałem - nic nie pomogło.
    Pozdrawiam
  • #7 6799833
    cichy lis
    Poziom 28  
    Ocena: 94
    A jak kolega KarolM.K. sprawdź stan kondensatorów
  • #8 6800185
    A.T.
    Poziom 20  
    Wszystkie na oko dobre. Możliwe jest, że zasilacz za słaby? Za chwile pokaże napięcia

Dodano po 15 [minuty]:

Takie są na pięcia mierzone przez BIOS:
    Vcore Voltage 1,16V
    Memory Voltage 2,12-2,14V
    1,2V HT Voltage 1,24V
    NB Voltage 1,23V
    SB Voltage 1,53V
    CPU VTT Voltage 1,24V
    DDR2 Termination Voltage 1,07V
    3,3V Voltage 3,26V
    5V Voltage 4,91V
    12V Voltage 11,58-11,64V

To są napięcia bez dual channel, a spróbowałem teraz z dual channel i napięcia są identyczne, jedynie zamiast 3,26V spada do 3,24V, ale myślę, że 0,02V nic nie psuje. Najdziwniejsze jest to, że teraz normalnie działa w dual channel. O co mu chodzi, nic takiego nie zrobiłem.
  • REKLAMA
  • #10 6800519
    A.T.
    Poziom 20  
    Zgadzam się Mery84 w 100%. Podałem je, bo dzisiaj nie mam przy sobie miernika. Najwcześniej jutro. A co do problemu to teraz znowu komputer działa prawidłowo. Już nawet myślałem, że jakaś ścieżka na płycie pękła albo jakiś element się odkleił w pobliżu banków ale poruszałem kablami w pobliżu, płytą leciutko, ale nic się nie pogorszyło, dalej działa poprawnie. Aha zapomniałem dodać, że w czasie kiedy były te problemy z komputerem na dysku było ok. 300 wirusów. Możliwe jest, że one są w jakiś sposób winne? Ale przecież RAM to pamięć ulotna po odłączeniu zasilania. Sam już nie wiem. Podejrzewacie co to mogło być? Może się w każdej chwili powtórzyć. Bardzo nie lubię takich sytuacji, lepiej żeby to coś się już całkiem zepsuło. A nie raz działa a raz nie.
    Pozdrawiam
  • #11 6802240
    LysyOsw
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    też mam problem z płytą asusa (p5ld2-x1333) tylko ze u mnie na 2 kosciach ram razem po wlaczeniu czuć spalenizne a jak jest 1 to dziala, ale resetuje sie i wiesza po wlaczeniu, wymienilem wszystko i wyglada na to ze to płyta główna ale oddana do serwisu nic nie potrafią wykryć ... Od 3tyg ...
  • #12 6803578
    A.T.
    Poziom 20  
    Hmm ja wciąż wierzę że płyta jest dobra. Na nią jedyną już nie mam gwarancji:/ Problem znowu powrócił. Ustawiłem w windowsie, żeby się nie restartował od razu tylko wyświetlił tego bluescreena. Za każdym razem wyskakuje inny:
    1)BAD_POOL_HEADER
    STOP: 0x00000019

2)STOP: 0x000000C5

3)STOP: 0x0000007E

4)DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
    STOP: 0x000000D1

5)CONFIG_INITIALIZATION_FAILED
    STOP: 0x0000067

6)STOP: 0x0000008E
    win32k.sys-Address BF836A57 base at BF800000, DateStamp 41107f7a

Bardzo proszę pomóżcie, już nie wiem co mam z tym zrobić:(

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy płyty głównej ASUS P5N32-E SLI z procesorem E5200, kartą Geforce 6800GS, zasilaczem Chieftec 400W oraz pamięcią RAM Kingston 2x2GB KVR800D2N5K2/4G. Przy instalacji obu modułów RAM jednocześnie system Windows wyświetla BSOD, a testy pamięci (Memtest, Gold Memory) wykazują liczne błędy. Pojedyncze moduły działają poprawnie bez błędów. Problem występował wcześniej, mimo to pamięci działały w dual channel. Próby ręcznej konfiguracji parametrów RAM i resetu BIOS (wyjęcie baterii) nie przyniosły trwałej poprawy. Napięcia zasilania mierzone w BIOS są w normie, a kondensatory na płycie wyglądają na sprawne. Występują różne kody błędów BSOD, m.in. BAD_POOL_HEADER, STOP 0xC5, 0x7E, DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, CONFIG_INITIALIZATION_FAILED, 0x8E związany z win32k.sys. Możliwe przyczyny to uszkodzenie płyty głównej lub pamięci RAM, choć testy pojedynczych modułów nie wykazują błędów. Wspomniano także o problemach z dual channel i sugestii sprawdzenia kondensatorów oraz aktualizacji BIOS. W jednym przypadku problem z dwiema kośćmi RAM wiązał się z uszkodzeniem płyty głównej. Wątpliwości budzi również wpływ infekcji wirusowej na stabilność systemu, choć RAM jest pamięcią ulotną. Problem ma charakter nieregularny, z okresami poprawnego działania i powrotu błędów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA