logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATMega8 i programator ISP LPT - błąd AVR device not responding w WinAVR

RRobsonM 20 Lip 2009 11:41 2100 5
REKLAMA
  • #1 6800502
    RRobsonM
    Poziom 10  
    Witam,

Mam problem z zaprogramowaniem mikroprocesora ATMega8 za pomocą programatora ISP (port LPT) oraz oprogramowania WinAVR (dokładnie jest to zestaw do programowania robota KSR4 firmy Velleman http://www.robonet.pl/?shop&p=programowanie_ksr4). W zestawie była już dana płytka z przykładowym kodem źródłowym oraz plikiem Makefile, więc nie sądzę by w tym tkwił problem. Kompilacja kodu przebiega prawidłowo(Tools-->[WinAVR]Make All), błąd wyskakuje mi na samym etapie programowania mikroprocesora (Tools-->[WinAVR]Program).

Fragmenty komunikatu:
    avrdude: AVR device not responding (...)
    make.exe: *** [program] Error 1
    > Process Exit Code: 2
    > Time Taken: 00:01

Dodam jeszcze, że używam komputera z portem LPT (nie używałem przejściówki), próbowałem na WinXP, gdzie musiałem ręcznie zainstalować sterowniki do LPT oraz na Win98, gdzie te sterownik był już zainstalowany od początku - w każdym przypadku błąd był idealnie taki sam. Czy może to być związane z tym, że programator albo sam mikroprocesor są uszkodzone?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6800669
    Halftheman
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Może być uszkodzony procek, może być za małe zasilanie procka, mogą być źle podpięte kable.
  • REKLAMA
  • #3 6802722
    Wojo666
    Poziom 10  
    (pisałem wcześniej z konta RrobsonM): o co chodzi właściwie z tym za małym zasilaniem procesora? Dopiero co zaczynam przygodę z robotyką i jeszcze nie orientuję się dobrze w tych tematach.
  • REKLAMA
  • #4 6803741
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 6804977
    Wojo666
    Poziom 10  
    Kupiłem ten "badziew" dlatego, że jest on opisany jako zestaw do programowania konkretnego robota, którego właśnie mam. Jeszcze raz powtarzam, że dopiero zaczynam się tym bawić, mam zerowe doświadczenie i nie chcę na razie wypływać na szerokie wody, chcę tylko mieć możliwość pierwszego samodzielnego zaprogramowania robota w najprostszy sposób, co umożliwia mi właśnie ten zestaw. Niemniej jednak dzięki wam za wskazówki.
  • #6 6919575
    H.A.L.9000
    Poziom 10  
    Programator jest dobry, nie ma z nim najmniejszych problemów. Nie trzeba magicznego zasilania. Wystarczy, że baterie są naładowane i podłączone. Na samym początku zainstaluj z katalogu C:\WinAVR-20080610\bin program install_giveio.bat. Przy instalacji może pokazać jakieś błędy, ale nie przejmuj się tym, następnie w wierszu poleceń wydaj komendę: status_giveio jeśli na końcu pojawi się "ok", oznacza to, że program zainstalował się poprawnie. Nie trzeba żadnego UserPort, czy innego dziwnego programu. Jak już to zainstalowałeś, to przechodzisz do MFile [WinAVR] ( menu start/programy/Winavr/MFile [WinAVR] otwierasz przykładowy plik makefile. Dostałeś go razem z programatorem na płytce cd. Po wybraniu już makefile klikasz na zakładkę w menu programu Makefile i wybierasz Main file name... klikasz ok, następnie MCU type i tam wybierasz atmega8, następnie Programmer i wybierasz stk200 i na koniec Port wybierasz lpt1. Teraz klikasz w File/Save as... i zapisujesz go w swoim katalogu. Zamykasz program i przechodzisz do Programmes Notepad [WinAVR] w menu Tools wybieraj najpierw [WinAVR] make all i na koniec [WinAVR] program. I to wszystko, procek został zaprogramowany.
REKLAMA