logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór mocy i średnicy głośników do sali 12x10 m na muzykę z komputera

przemek_b7 21 Lip 2009 13:36 1377 7
REKLAMA
  • #1 6804962
    przemek_b7
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Mam nagłośnić sale 12x10 i nie wiem jakiej średnicy i głośniki by dały rade tam zagrać muzyka oczywiscie z kompa proszę was o pomoc Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6805063
    Mitur23
    Poziom 23  
    Ocena: 14
    A masz jakiś wzmacniacz? Najlepszym rozwiążaniem by były Nadstawki i suby inaczej nie da rady..
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1113681.html
    Jako suby jedne Z tańszych Wydajnych Konkretnych głośników 18''(Drogie) ale do nich trzeba także konkretny Koniec!!
    Powiedz ile masz kasy na to i co posiadasz obecnie?
    Tak na początek budżetowo możesz zrobic 2 subbasy Stx Gdn 38/550/4Ae tylko do sali 120 mkw to lepiej by było 2 głośniki do jednej paczki i 2 obudowy zrobic czyli razem 4 Stx 38/550 Do tego też nie słabą końcówkę potrzeba..
    Nadstawki sam nie wiem jakie mogę ci polecic .. Ja obecnie jestem przy Nadstawkach na Gdn 30/400/8/Se i D-500.. Wszystko z Stx
    Mogę się mylic ponieważ także się cały czas uczę ale mam Suby na 38/550/4 Ae i nie są takie złe.. A nadstawki właśnie robię( w trakcie)
  • REKLAMA
  • #3 6805118
    przemek_b7
    Poziom 16  
    Mam 1000zł ale z tego chyba tego wszystkiego nie wybuduje no i mam marny wzmacniacz eltron100 i do tego kolumnę eltrona to z tym funduszem i z takim sprzętem mogę sobie pograć w domu.
    Właśnie się dowiedziałem że sala jest troszkę mniejsza 10x9:-) Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 6805170
    kapitan planeta
    Poziom 28  
    Ocena: 87
    za ten tysiąc możesz wynająć w miarę dobre nagłośnienie

jeśli to ma być zestaw którym będziesz nagłaśniać imprezy taneczne "dyskoteki" czy co tam.... żeby to jakoś miało ręce i nogi musisz zainwestować min 7 - 10tyś zł na zestaw koło 2kW

(crosover, wzmacniacze, kolumny, subwofery, kable)

możesz też w ostateczności kupić (złożyć) dwie kolumny 2x15" driver... będzie głośno ale hi end to nie będzie na pewno
  • #5 6805184
    przemek_b7
    Poziom 16  
    A możesz mi powiedzieć jaką wielką sale ten mój sprzęt co mam nagłośni??
  • #6 6805268
    kapitan planeta
    Poziom 28  
    Ocena: 87
    dwa eltrony...

no kiedyś takim czymś nagłaśniali takie sale, wesela nawet festyny to wszystko zależy jakie są wymagania prawda

dziś raczej się wymaga tych 115-120 dB na parkiecie z silnym niskim basem i wysoką jakością dźwięku

w zasadzie jak macie te eltrony to można by też po prostu do nich dokupić jakiś subwofer 15" lub 18" (najlepiej ze dwa) no i nie było by wcale tak źle
    ale przy nawet mocnym kombinowaniu czyli zrobieniu obudowy samemu i kupnie używanego wzmacniacza o odpowiedniej mocy i taniego crosovera będzie ponad 2500zł

więc może zacznij sobie składać na razie po kolei ... ważne żeby kompletować od razu dobre profesjonalne graty

na początek możesz za tysiąc kupić bardzo dobry markowy głośnik basowy po tym kupić odpowiednią obudowę ... crosover... wzmacniacz ... drugi głosnik... drugą obudowe
  • REKLAMA
  • #7 6805394
    Mitur23
    Poziom 23  
    Ocena: 14
    Dokładnie Tak jak Przedmówca składaj sprzęt profesjonalny jak chcesz się zajmowac nagłośnieniem to stawiaj na jakośc..
    nic tanim kosztem.. bo to tylko na efekt chwilowy!
    Teraz niestety przez kurs Euro są drogie takie głośniki jak Beyma i Eminence i B&C.. Powoli zbierając będzieszm iał sprzęt nic od razu!! Lepiej inwestowac w profesionalke niż później żałowac !!

Moderowany przez dj-MatyAS:

Mam już dość Kolegi krzyków.
    Regulamin p.11.2
    Za wielokrotne "olewanie" poleceń moderatora - ostrzeżenie.

• #8 6805449
    przemek_b7
    Poziom 16  
    macie racje za ta kasę to nie wiele zdziałam ale taka imprezka do 30 osób nagłośnię tym co mam żeby sie zabawić?? Dziękuje wam za pomoc i uświadomienie Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do nagłośnienia sali o wymiarach około 10x9 m (pierwotnie 12x10 m) na muzykę z komputera potrzebne jest odpowiednie dobranie mocy i średnicy głośników oraz wzmacniacza. Przy budżecie około 1000 zł i posiadanym wzmacniaczu Eltron 100 oraz kolumnie Eltron, można nagłośnić jedynie niewielkie imprezy do około 30 osób, raczej do użytku domowego. Aby uzyskać profesjonalne nagłośnienie na większe imprezy (np. taneczne) w takiej sali, konieczna jest inwestycja rzędu 7-10 tys. zł w zestaw o mocy około 2 kW, obejmujący wzmacniacz, kolumny (najlepiej 2x15" lub większe), subwoofery (15" lub 18") oraz crossover. Zalecane jest stosowanie profesjonalnych głośników i komponentów, takich jak STX (np. głośniki basowe GDN 38/550/4Ae, GDN 30/400/8/Se), a także marki Beyma, Eminence i B&C, choć są one droższe. Można rozważyć stopniowe kompletowanie sprzętu, zaczynając od dobrego głośnika basowego i obudowy, a następnie dokupując wzmacniacz i kolejne elementy. W przypadku posiadanych Eltronów, dodanie subwoofera 15" lub 18" i mocniejszego wzmacniacza poprawi jakość i moc nagłośnienia, ale koszt takiego zestawu przekroczy 2500 zł. Warto inwestować w profesjonalny sprzęt, aby uzyskać wysoką jakość dźwięku, odpowiedni poziom głośności (115-120 dB na parkiecie) oraz mocny bas.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA