logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagłośnienie sali tanecznej 50m^2 (dance, disco i inne..)

WodzBorsuk 11 Maj 2010 23:20 3248 9
REKLAMA
  • #1 8064932
    WodzBorsuk
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam!

Wiem, że tematów takich jest masa, ale zaprawdę powiadam Wam: ciężko się przez nie przebić i wyłuskać coś sensownego. Stąd nowy temat.

Do nagłośnienia mam salę 50m^2 +/- w kwadracie i jakieś 2,5m wysokości. Sensowna akustyka (parkiet, ściany z karton-gibsu z załamaniami). W tej chwili gram tam na 2x300W JBL EON G2 i jest git, ale manager robi remont i pomyślał, że fajnie by było, niejako przy okazji, wsadzić coś na stałe. Pomyślałem: 4 satelitki w rogach i aktywny subwoofer. Albo pasywny i wzmak. Albo tuba? Nie wiem - stąd temat.

Muzyka jest różna i przeróżna, od złotych przebojów, przez współczesne radiowe hity dance/pop, dancehall, ale kto wie co tam się będzie działo w przysłości więc chciałbym żeby nagłośnienie, na bardzo upartego, pociągnęło dubstep ;).

Budżet: "nieograniczony". Co oznacza, że lepiej taniej niż drożej, ale ja osobiście myślę, że więcej niż 3-5 tysięcy na taką salkę powinno wystarczyć.

Oczywiście DIY odpada, wszelkie używki raczej też. Mają być nówki sztuki z full service.

Na koniec proszę o sensowne odpowiedzi. Post w stylu: "daj 4 sateltki po 40W i 500W w basie" naprawdę nic mi nie daje. Chciałbym przeczytać o konkretnych firmach, modelach kolumn czy całych zestawów. Link do jakiegoś sklepu to już zbytek łaski, ale przyjmę z pokorą ;).

Pozdrawiam,
    Borsuk
  • REKLAMA
  • #2 8065060
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    Za 3-5 tysięcy projektu o jakim mówisz fizycznie wykonać się nie da.

Moja propozycja to 4xPolaudio Sat 110-250+1xPolaudio Tp118. Końcówki 2xt.amp ta 1050, crossover behringer cx 3400. Razem daje to jakieś 11-12 tysięcy.
  • REKLAMA
  • #3 8065107
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 132
    Budżet nieograniczony mają klienci tej firmy:
    http://www.gsany.com/

Cytat:
    full service

Na pewno nie w przypadku kolumn - gwarancja może i jest, ale w praktyce pokaż mi kolumny zepsute inaczej niż z winy użytkownika.

Budżet 5000 nie pozwala kupić nowego sprzętu lepszego niż macie (wspomniane EON 15 kosztują około tyle za parę, więc wymiana niewiele da). Podstawowy system, fabrycznie nowy, dobrej jakości, do takiej sali jak wasza, to na przykład:

- 4 satelity Electro Voice SX80 ok. 1000zł szt
    (małe, ale skoro sala ma 2,5m czyli mniej niż obecne mieszkania w blokowiskach, to cokolwiek większego nie ma sensu - ludzie będą walić głowami w kolumny)
    - wzmacniacz np. Behringer EP1500 ok. 1000zł szt
    - procesor DriveRAck PX 1000zł
    - bas na zamówienie (nie samoróbka, tylko "wykonanie przez podwykonawców") czyli obudowa od HDS Audio (producent znany z tego forum) ok. 300zł, głośnik np. PD1550 ok. 800zł, 18Sound 15LW1401 ok. 600zł
    - wzmacniacz do basu powiedzmy drugi taki Behringer - 1000zł

RAZEM wychodzi: 8000zł netto (zakładam, że bierzecie na firmę, więc liczę netto)

Bez takich funduszy proponuję zostawić EONy, kupić bas (głośnik + obudowa albo używany Dynacord albo np. Polaudio, LDM, Silversound) i do tego procesor. Zmieścicie się w budżecie, a poprawa będzie słyszalna.

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #4 8065261
    WodzBorsuk
    Poziom 10  
    Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy. Rzecz w tym, że ja nie muszę kruszyć ścian. To nie jest klub, tylko salka przy kawiarni.

Te JBL'ki naprawdę dają radę. Mnie osobiście czasem brakuje troszkę uderzenia basu, a kiedy w takim momencie rozkręcam kolumny to na mikserze muszę mocno heblować średnie i wysokie, bo jest zwyczajnie za głośno (taka uroda 2way). drivery HF w EON'ach mają po 100W więc wnioskuję, że 4 satelity po 125, albo nawet nawet 250W, które zaproponował gófer pozabijają mi ludzi na parkiecie..

Opcja dokupienia basu do JBL nie wchodzi w grę, bo w projekcie chodziło właśnie o to, żeby ich nie było. Co tydzień trzeba ja wyciągnąć, postawić na zajmujących trochę miejsca statywach, potem schować (druga rzecz, że nie należą do lokalu, a do mnie, a szef chciał mieć coś swojego :)).

Założenie było takie, żeby w rogach wisiały sobie malutkie satelitki (po 50W?), a w jednym miejscu na podłodze stał sobie bas. Byłem pewien, że da się to wykonać za te 3-5 tysięcy od czasu kiedy zagrałem w sąsiednim klubie na zestawie HK, składającym się z 500W aktywnego subwofer i dwóch małych satelitek (wielkości starych altusów). Brzmienie mnie zdmuchnęło tym bardziej, że zestaw miał kosztować 3,5 tysiąca...

P.S. "full serwis" oczywiście chodziło mi o standardową gwarancję :)
    P.P.S. Oczywiście jeśli głoszę jakieś herezje to proszę o utemperowanie ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 8065844
    gófer
    Poziom 34  
    Zrób jak chcesz, taki mały zestawik będzie grał w dyskotece mocno na styk, tylko czekać aż coś zacznie padać. Moja opcja jak i kolegi Hefajstos nie służy do burzenia ścian, to po prostu optymalne rozwiązanie na taką powierzchnie.
  • Pomocny post
    #7 8066160
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 132
    No to temperujemy po kolei:
    Cytat:
    Opcja dokupienia basu do JBL nie wchodzi w grę

Czyli satelity muszą być małe - 8 albo 10", a bas ma stać na podłodze. To już ustaliliśmy i tego się trzymamy.

Cytat:
    Rzecz w tym, że ja nie muszę kruszyć ścian.

No i właśnie EV SX80 są do takich lokali przeznaczone. Podobnie 8" PolAudio. Pracuję w klubie gdzie wisi 8szt 15" + driver na parkiecie, a SX80 mamy właśnie w salce obok (taki trochę chillout room). Znajomy ma te EV w kinie domowym! One brzmią bardzo ładnie, wręcz domowo.

Cytat:
    drivery w EON'ach mają po 100W więc wnioskuję, że 4 satelity po 125, albo 250W pozabijają mi ludzi na parkiecie

Driver w EONach ma 50W, wzmacniacz 100W dla zapasu. Normalne, bo cała kolumna ma ok. 300W. 10" może i będą za duże, ale 8" już nie. Moc jest jaka jest, nikt nie robi 50W profesjonalnych głośników, tylko dla tego, że 175W, to za dużo.

Domowe głośniki nie wchodzą w grę - usmażą się, to nie jest sprzęt do pracy ciągłej. To tak jakbyś wsadził 200 konny silnik z motoru Kawasaki, do 200 konnego ciągnika.

Jeżeli koszt tego co podaliśmy (4szt EV + PD1550 lub 4szt PA110-250 + TP118) jest za duży, proponuję:

- mniej satelit: 2szt EV SX80 albo PolAudio SAT 108 CX (cena obu podobna). Kiedyś w ramach rozbudowy można dokupić jeszcze 2 dla lepszej przestrzeni
    - mniejszy wzmacniacz do nich (zamów t.ampa w sklepie Thomann - opłaca się, przesyłka niewiele droższa, gwarancja jest normalnie, itp): t.amp E800 ok. 700zł
    - zamiast DriveRacka: Behringer CX3400 (dokładnie ten model, nie inny!)
    - bas: PolAudio BP215ND (3000zł), http://www.naw.com.pl/Subwoofer_pasywny_NAW_SHR1000-691.html + jakiś wzmacniacz (drugi t.amp?)

Nie krzycz, że 1000W, to dużo, po prostu tyle mają dobre głośniki 18". Jako alternatywę można zaproponować PD1550 (moim zdaniem optimum do takiej sali - i brzmienie ładne, w dobrym guście, bez mulenia) albo Eminence Kappa Pro 15 LF.

Bas najlepiej złożyć samemu: obudowę zamówić, głośnik kupić. Masz gwarancję na głośnik i o to chodzi.

RAZEM wychodzi ok. 5000...6000zł
    EONy jak są niepotrzebne, dosyć łatwo sprzedaż - to sprzęt dosyć chodliwy.

Zestaw o jeden rozmiar większy od LD Dave, więc chyba w sam raz?

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #8 8066495
    WodzBorsuk
    Poziom 10  
    Dobra, czuję się utemperowany i oświecony :). Dzięki Panowie, szczególnie Tobie Hefi, za odpowiedzi. Przeanalizuję wszystko z szefem, bo to w końcu jego kasa i pomyślimy co zrobić.

Nie mam więcej pytań, temat uważam za wyczerpany.

Pozdrawiam,
    Borsuk
  • REKLAMA
  • #9 8074547
    djdinitro
    Poziom 26  
    Ocena: 22
    gófer napisał:
    Za 3-5 tysięcy projektu o jakim mówisz fizycznie wykonać się nie da.

Moja propozycja to 4xPolaudio Sat 110-250+1xPolaudio Tp118. Końcówki 2xt.amp ta 1050, crossover behringer cx 3400. Razem daje to jakieś 11-12 tysięcy.

I kolejny raz odpowiedz jak mozna wydać nascie tyś jak ktos ma ochote dać na coś 3razy mniej.Na taka 50m/kw sale pełne naglośnienie plus dodatki(kable,skrzynie,pokrowce,statywy itp) to max 3tyś....Dziwne?warto zadać sobie troche trudu i poszukac nieraz nowych sprzętów nawet w promocji,lub mozna malo używane ale lepszej klasy a nie odrazu ładować sie w popularke która nie wszędzie sie chce dobrze sprawdzić.
  • #10 8079154
    gófer
    Poziom 34  
    djdinitro napisał:
    I kolejny raz odpowiedz jak mozna wydać nascie tyś jak ktos ma ochote dać na coś 3razy mniej

gófer napisał:
    Zrób jak chcesz

Ja mu nic nie każe przecież. Jak ma ochotę to może nawet wydać 100 złotych i kupić radio w markecie, to nie mój problem. Ja podałem tylko przykład optymalnego i względnie nie drogiego nagłośnienia do takiego pomieszczenia.
    A okazji i promocji to ja za kolegę szukać nie będę, widzę że próbujesz się doczepić na siłę...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje systemu nagłośnienia do sali tanecznej o powierzchni 50m², z akustyką dostosowaną do różnych stylów muzycznych, w tym dubstep. Obecnie korzysta z dwóch kolumn JBL EON G2, ale planuje zainstalować stały system. Propozycje obejmują zestawy z małymi satelitami (np. Electro Voice SX80, PolAudio) oraz aktywnym lub pasywnym subwooferem. Budżet wynosi 3-5 tysięcy złotych, ale niektórzy użytkownicy sugerują, że optymalne rozwiązania mogą kosztować więcej. Wskazano na znaczenie jakości sprzętu oraz odpowiedniego doboru komponentów, aby uniknąć problemów z dźwiękiem w małej przestrzeni.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA