logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

E63 - komunikat nie ładuje po zalaniu i naprawie złącza baterii

Pocieszny 21 Lip 2009 20:02 2146 4
  • #1 6806330
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    Telefon chyba po zalaniu złącza baterii. Stopiło się(lub zgniło) złącze baterii i okoliczne elementy. Zalanie było widać tylko koło tego złącza, po drugiej stronie płyty jest czysto.

Wymieniłem mikrofon, dołożyłem termistorek ten obok mikrofonu, wlutowałem nowe złącze, w miarę odbudowałem połączenia koło złącza (brakowało jednego pada i kawałka innego). Wszystko działa ale... Niestety po podpięciu ładowarki pojawia się komunikat "nie ładuje". Wymieniłem Betty i dalej to samo. Czy może to być wina termistora koło mikrofonu(wydaje mi się że jest dobry)?
  • #2 6807529
    plustek
    Poziom 31  
    Ocena: 200
    Koło mikrofonu masz termistor R2071 na linii BTEMP. Przy jakimkolwiek uszkodzeniu jego zawsze będzie komunikat "Nie ładuje". Można wlutować rezystor 47k i też będzie działać. Betty zostaw w spokoju...
  • #3 6811828
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Niestety wlutowałem już kilka tych termistorów i dalej to samo. Z tego co widzę na schemacie, jeden pad tego termistora powinien być bezpośrednio połączony z 3 pinem złącza baterii, a tu jest przerwa. Zwarłem to drucikiem, ale niestety nie pomogło. Pewnie jest przerwa gdzieś w płycie w kierunku Betty.
  • #4 6811838
    plustek
    Poziom 31  
    Ocena: 200
    Mylisz się. Termistor o którym mowa idzie bezpośrednio do kuli E9 AVILMY, sprawdź to przejście. Podłączając telefon pod Phoenixa można łatwo odczytać z zakładki "ADC Reading" co jest nie tak.
  • #5 6813753
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Przecież na schemacie jest połączony ze złączem baterii.

E63 - komunikat nie ładuje po zalaniu i naprawie złącza baterii

Telefon już oddałem bardziej doświadczonemu znajomemu ;)
REKLAMA