logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia E63 - jak naprawić ładowanie? Uszkodzony układ TAHVO/Betty?

Karoo 28 Wrz 2010 20:48 3994 5
  • #1 8561845
    Karoo
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam po sporej przerwie :)
    Dziś postanowiłem, że przywrócę do użytku moją nokię e63, którą kupiłem jakiś rok temu jako "w pełni" sprawną, niestety sprzedający okazał się oszustem i kupiłem egzemplarz, który nie ładuje baterii chociaż na ekranie pojawia się ładowanie, dodatkowo trzeszczy mikrofon, ale to dzisiaj sobie odpuszczę.
    Kupiłem już nową baterię, oraz ładowarkę zewnętrzną, ale średnio mi się widzi za każdym razem wyjmowanie baterii, ustawianie godziny itp.
    Wyczytałem, że jest spore prawdopodobieństwo, że uszkodzony jest układ TAHVO/Betty, na początek chce go podgrzać, co myślicie na ten temat? Może być suszarką do włosów? Nie posiadam hot pointa ani opalarki, jak to zrobić? Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam!

edit: chyba jednak w środku jest betty a nie tahvo, mógłby ktoś potwierdzić :)
  • #2 8561905
    jever 23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 280
    Cytat:
    Może być suszarką do włosów?

Oczywiście :-D:-D:-D- zamiast topnika użyj żelu do włosów - koniecznie przeźroczysty Extra silny ;-)
  • #3 8565248
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    Samo grzanie tutaj raczej nie pomoże, przynajmniej mi się nigdy nie udało tego naprawić samym grzaniem, tylko wymiana układu.

Suszarką? A ta Twoja suszarka ma regulację temperatury? Skąd będziesz wiedział czy grzejesz właściwą temperaturą? Ekrany zdejmiesz dłutem i młotkiem? Nie zabieraj się do takiej naprawy bez odpowiedniego sprzętu, bo zrobisz sobie z telefonu jedynie cegiełkę nadającą się do śmietnika. Szkoda telefonu, zwłaszcza że jest jeszcze coś warty.
  • #4 8567498
    Karoo
    Poziom 13  
    Takiej odpowiedzi oczekiwałem, dzięki serdecznie, ekran zdjąłem akurat nad miejscem, które mnie interesuje, w takim razie oddam to do jakiegoś serwisu, dzięki za pomoc, jak coś się ruszy to może odświeżę temat ;)
  • #5 8574932
    s-serwis
    Poziom 11  
    Na początek wymień termistor. Prosta sprawa jak masz lutownice?
  • #6 8580376
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    Termistor jest raczej odpowiedzialny za pojawianie się komunikatu "ładowarka nieobsługiwana".
REKLAMA