logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć dwa mieszkania WLAN na 500m z przeszkodami?

Hardjack 22 Lip 2009 14:56 2087 20
REKLAMA
  • #1 6809429
    Hardjack
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Szukałem wiele w internecie i nie mogłem znaleźć odpowiedzi na moje pytanie może tutaj znajdzie się ktoś kto mi pomoże. Więc do rzeczy: mój problem polega na tym, że mam dwa mieszkania, a tylko w jednym z nich mam internet (Neostrada). Obydwa mieszkania są oddalone od siebie o około 500m. Mieszkam na wsi więc po drodze są drzewa i nie jest to droga po otwartej przestrzeni. Moje pytanie brzmi: czy jest jakaś możliwość uzyskania dostępu do internetu w drugim mieszkaniu? Jaki sprzęt mam zakupić, aby stało się to możliwe? Nie chodzi mi tutaj oczywiście o kabel sieciowy, chciałbym aby wszystko odbywało się drogą bezprzewodową.
  • REKLAMA
  • #2 6809474
    9osiol9
    Poziom 13  
    600m skrętki i kopać rów, a tak na poważnie to jak masz drzewa to masz nikłą szansę na uzyskanie dobrego połączenia ;/ w zimę będzie śmigać, ale jak na drzewach pojawiają się liście to kicha. sprawdź czy masz możliwość jakoś ominąć te drzewa
  • #3 6809479
    pelekkk
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Polecam Koledze poczytać na temat anten Yagi - na taką odległość powinno wystarczyć, problemem rzeczywiście są te drzewa. Niestety profesjonalne anteny są drogie, ale od czego DIY?
  • Pomocny post
    #4 6809494
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 289
    Na drzewa nawet 1W nadajnik nie pomoże, co wy tu z YAGI wyskakujecie, maszt trzeba budować a nie antenę. A później kierunkowe anteny i spokojnie poleci.
    Chyba że token ring i 600m kabla, ale kto o tym słyszał ? :P
  • Pomocny post
    #5 6809501
    KondyMP3
    Poziom 12  
    Możesz postawić maszty i kupić dwie anteny dookólne dużej mocy co powinno dać szanse połączenia. Bez zezwolenia masz możliwość postawienia masztu do 3m. A myślę że nie będzie to większym.

Niestety nie dostaniesz gwarancji połączenia ponieważ każdy element odbija sygnał. Stosując antenę dookólną zmniejszasz zasięg ale zwiększasz szanse połączenia niż przy zastosowaniu anteny kierunkowej.

Na twoim miejscu starałbym się znaleźć najbardziej możliwą drogę które daje możliwość widzenia się dwóch masztów które by posiadały anteny kierunkowe, ale niestety wymagana jest duża precyzja ustawienia takiej anteny oraz odpowiednia widoczność obu anten. Najlepiej jakbyś bardziej zobrazował ułożenie budynków, drzew, drogi, ich wysokości oraz odległości i czy jest szansa widoczności nie koniecznie z domu...
  • #6 6809510
    cubes
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Regulamin świadczenia Usługi Neostrada TP przez TP S.A.

Dzial 1, paragraf 6, punkt 3:

W ramach korzystania z Usługi Klient zobowiązany jest:
    3) nie umożliwiać korzystania z Usługi innym podmiotom poza Lokalem bez zgody TP,
  • #7 6809514
    Darrieus
    Poziom 38  
    A ja się nie znam i wyłączę WEP w LiveBoxie, jak mi przykro.
    Przestań przestań.....

KondyMP3
    Do połączenia punkt <> punkt tylko anteny kierunkowe a nie dookólne.
  • REKLAMA
  • #8 6809537
    cubes
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    tak jak mowi przedmowca - proponuje dwie Yagi dostepne chocby na allegro(w charakterystycznych "palkach") - juz za nawet 50 zl zakonczone wtykiem SMA - co prawda tandetne, bo zbudowane z prostych miedzianych drucikow jako direktory oraz rurki pcv, ale zupelnie na te 500m wystarczy - ja osobiscie na tym laczylem sie z AP odleglym o ponad 1km
  • #9 6809939
    Hardjack
    Poziom 13  
    Już coś mam na myśli, ale prosiłbym o więcej konkretów. Lubamet pisał, że postawić maszt tylko jakie anteny mam założyć na nim? Jestem zielony w tych sprawach, więc proszę o pomoc. Jeśli chodzi o te Yagi, to z tego co przeczytałem na aukcjach to są to tylko chyba odbiorniki.
  • REKLAMA
  • #10 6809972
    hicat
    Poziom 30  
    Ocena: 36
    Yagi to jest antena... a czy ona będzie nadawać czy odbierać to zależy od tego jak skonfigurujesz urządzenie.
    Skoro chcesz to przez drzewa proponuję do tych anten Access Point i Access Point Client. Spinasz je wtedy razem i starasz się zrobić tak żeby kabel do tego urządzenia był jak najkrótszy. Co do tego co kupić poszukaj w odpowiednim dziale. Podobnych tematów było już xxx.
  • #11 6809999
    Darrieus
    Poziom 38  
    Maszt masztem, anteny tylko kierunkowe.
    Jak nie wyleziesz ponad korony drzew to będziesz miał co chwilę niespodzianki. Anteny powinne się widzieć.
  • #12 6810016
    alvaro99
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    Tutaj masz podobny temat:
    http://www.trzepak.pl/viewtopic.php?t=22480
    Ja bym polecił Ci jakies kierunkowe z Dipola, ewentulnie malutkie paneliki 8 dBi:
    http://www.dipol.com.pl/antena_panelowa_box-8...ewodu_zakonczonego_wtykiem_sma_r-p_A72225.htm

Broń Boże nie bierz nic z allegro, z tym więcej jest kłopotu niż pożytku. Zamoknie Ci, bo to tandety takie i będziesz sie zastanawiał co nawaliło. Na zimę nie polecam ;)
  • #13 6810264
    hicat
    Poziom 30  
    alvaro99 napisał:

Ja bym polecił Ci jakies kierunkowe z Dipola, ewentulnie malutkie paneliki 8 dBi

Malutkie panele 8dBi przez drzewa na 500m będą działać, ale chyba w zimie i co do tego to nie jestem pewien.

Przy drzewach to ja bym się nad grid-ami zastanawiał a nie panelami.
  • #14 6811595
    alvaro99
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    Mowię tutaj o sieci opartej na antenach które się WIDZĄ. Postaw mały maszcik na domku, ewentualnie podprowadź sygnał gdzie indziej (może na to drzewo) ;)

To zależy od możliwości technicznych jakie posiadasz i od Twojej kreatywności.

Osobiście nie preferuję sieci, w których punkty sie nie widzą.
  • #15 6811931
    9osiol9
    Poziom 13  
    Ogólnie to pokaż jak wygląda u ciebie teren i pomyślimy nad możliwościami ;] namaluj albo porób zdjęcia, będzie łatwiej coś określić.

A co do drzew to środek nocy piła i jazda i po problemie ;D:D i nie trzeba żadnych masztów ;] ( żart oczywiście )
  • #16 6812760
    Hardjack
    Poziom 13  
    Coraz mniej w to wierze, że cokolwiek z tego wyjdzie ponieważ to mieszkanie gdzie nie ma neta jest za parkiem, gdzie rośnie drzewo koło drzewa. Możliwości takiej nie mam żeby postawić maszt ponad korony drzew. Dodaje rysuneczek (proszę się nie śmiać): Jak połączyć dwa mieszkania WLAN na 500m z przeszkodami?
  • #17 6813276
    hicat
    Poziom 30  
    Zapomnij. W takim przypadku to Ci nic nie pomoże ani dobra antena ani dobry access point. Chyba że postawisz sobie jakiś punkt przerzutowy. W prawym górnym rogu. Ale to jak dla mnie pchanie się w niepotrzebne koszty. Bo osoba na punkcie może zawsze wyłączyć urządzenia itp. Za dużo fatygi.
  • REKLAMA
  • #18 6815323
    9osiol9
    Poziom 13  
    jedyne wyjście to w prawym górnym rogu parku dać pośredni nadajnik, ale tak jak powiedział przedmówca nie ma to sensu. A w jakim mieście mieszkasz i czy dużo korzystasz z internetu ?? mobe jakiś blueconnect byłby rozwiązaniem :)
  • #19 6815713
    Hardjack
    Poziom 13  
    Napewno byłby tylko, że dla mnie płacić 200zł co miesiąc za internet to jest za dużo.
  • #20 6833288
    9osiol9
    Poziom 13  
    jakie 200 zł ja płace 89 zł i dostałem za darmo laptopa, przy umowie na 2 lata. Hp mini.
  • #21 6838754
    soltys_w
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    szkic ładny ;) a mógłby Kolega jeszcze wrzucić zdjęcie SAT np. z zumi.pl (najświeższe zdjęcia)? Może gdzieś znajdzie się prześwit na puszczenie sygnału... Dobrze by też było zaznaczyć wysokości dachów domów. Zobaczymy - pomyślimy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy bezprzewodowego połączenia dwóch mieszkań oddalonych o około 500 m, z przeszkodami w postaci drzew i brakiem bezpośredniej widoczności. Uczestnicy wskazują, że przeszkody takie jak drzewa znacząco utrudniają stabilne połączenie WLAN na taką odległość. Zalecane jest stosowanie anten kierunkowych, zwłaszcza typu Yagi lub panelowych o zysku około 8 dBi, montowanych na masztach o wysokości do 3 m, aby uzyskać linię widzenia między antenami. Anteny dookólne mogą zwiększyć szanse połączenia, ale kosztem zasięgu i stabilności. Wskazano, że tanie anteny z aukcji internetowych często są niskiej jakości i podatne na uszkodzenia atmosferyczne. W przypadku braku możliwości postawienia masztów ponad koronami drzew, połączenie może być niemożliwe bez zastosowania punktów przekaźnikowych, co jednak generuje dodatkowe koszty i komplikacje. Alternatywnie rozważano mobilne rozwiązania internetowe (np. Blueconnect), jednak koszty abonamentu są dla autora zbyt wysokie. Wskazano również na konieczność precyzyjnego ustawienia anten kierunkowych oraz minimalizacji długości kabli łączących anteny z urządzeniami Access Point i Access Point Client. Podsumowując, bezpośrednie połączenie WLAN na 500 m przez zalesiony teren jest trudne i wymaga odpowiedniego sprzętu, instalacji masztów i anten kierunkowych, a w przypadku braku widoczności – rozwiązania pośredniego lub alternatywnego dostępu do internetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA