logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić czcionki TrueType w Firefox na Windows XP?

Samuraj 25 Lip 2009 10:51 1850 8
REKLAMA
  • #1 6819116
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    Czy da się ustawić tak firefoxa aby domyślnie używał czcionek truetype tak jak to jest np w Ubuntu. Mam nowy monitor i dość oglądania kanciastych czcionek. Nadmienię że chodzi mi o prace w systemie XP. Coś takiego chyba jest domyślnie ustawione w Viscie, że wszędzie w systemie używane są ładne czcionki.
    Może jakiś motyw zainstalować :?:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6819181
    Samuraj
    Poziom 35  
    W artykule opisany jest sposób przestawienia tego pod Linuxem
    Nie sposób znaleźć w XP plik "/home/nazwa_użytkownika/programy/firefox/greprefs/all.js)" :)
  • REKLAMA
  • #4 6819203
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Krztynę samodzielności i by kolega znalazł.... Wystarczy wpisać w szukaj w systemie greprefs by odnaleźć w:

C:\Program Files\Mozilla Firefox\greprefs\all.js
  • #5 6819243
    Samuraj
    Poziom 35  
    Raczej to nie to :( albo coś źle robię.
    Zmodyfikowałem plik konfiguracyjny C:\\Program Files\\Mozilla Firefox\\greprefs\\ dodając na końcu:

// TrueType
    pref("font.FreeType2.enable", true);
    pref("font.freetype2.shared-library", "libfreetype.so.6");
    // if libfreetype was built without hinting compiled in
    // it is best to leave hinting off
    pref("font.FreeType2.autohinted", true);
    pref("font.FreeType2.unhinted", false);
    // below a certian pixel size anti-aliased fonts produce poor results
    pref("font.antialias.min",        7);
    pref("font.embedded_bitmaps.max", 1000000);
    pref("font.scale.tt_bitmap.dark_text.min", 64);
    pref("font.scale.tt_bitmap.dark_text.gain", "0.8");
    //ścieżka do fontów
    pref("font.directory.truetype.1", "C:\WINDOWS\Fonts");
    pref("font.FreeType2.printing", true);

i nie widzę żadnego rezultatu tych zmian.
  • Pomocny post
    #7 6819287
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 6819338
    Samuraj
    Poziom 35  
    Pewnie i mylę. Nie wiem jak wyglądają ClearType.
    Może inaczej - domyślnie w firefox'e i IE w systemie XP jest ustawione tak że czcionka ma szerokość 1pixela. To się sprawdza w małych monitorach. Niestety przyszło mi pracować na jednym komputerze z osobą która twierdzi iż po zakupie dużego monitora czcionki będą większe. Wiem że można ustawić inną rozdzielczość niż natywna lecz wtedy czcionka w niektórych miejscach będzie czytelna a w innych niestety już nie i efekt jest jeszcze gorszy od zamierzanego. W domu mam przyjemność pracować pod dwoma systemami pod Ubuntu i XP. Wszystkie strony wyświetlane w Ubuntu są ładniejsze mimo iż czcionka jest większa. Jak taki sam efekt uzyskać w XP.
    O ile dobrze pamiętam w wiście jest to ustawione domyślnie dla całego systemu. Zarówno w explorerze jak i iexplorerze wyświetlane czcionki są szersze jak jeden pixel.

Odp.
    Ok już wiem. Prawym na Pulpicie ->Właściwości -> Wygląd ->Zaawansowane i zmienić z standarowe na ClearType.
    Dodatkowo można zmienić w Właściwościach rozmiar czcionki na Duże czcionki.
    Efekt jest dużo lepszy niż zmiana rozdzielczości.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem ustawienia czcionek TrueType w przeglądarce Firefox działającej na systemie Windows XP, aby uzyskać bardziej wygładzone i czytelne fonty na dużych monitorach. Użytkownik zauważył, że domyślne czcionki w XP są kanciaste i mają szerokość 1 piksela, co jest niekomfortowe przy większych ekranach. Próbowano modyfikować plik konfiguracyjny Firefox (greprefsall.js) z ustawieniami dotyczącymi FreeType, jednak bez oczekiwanego efektu. Wskazano, że problem może wynikać z mylenia TrueType z technologią ClearType, która odpowiada za wygładzanie czcionek w systemie Windows. Rozwiązaniem jest włączenie ClearType w systemie XP poprzez właściwości pulpitu: Prawy klik na pulpicie → Właściwości → Wygląd → Zaawansowane → zmiana wygładzania czcionek na ClearType. Dodatkowo można skorzystać z oficjalnego narzędzia Microsoft ClearType Tuner do optymalizacji wygładzania. Wskazano również, że w systemie Vista ClearType jest domyślnie aktywne, co poprawia wygląd czcionek w przeglądarkach takich jak Firefox i Internet Explorer.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA