logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG RE-29FA33PX - zasilacz nie startuje po wymianie STR-6456, dioda miga

dziki31 25 Lip 2009 15:17 2756 16
REKLAMA
  • #1 6819996
    dziki31
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam
    Po wymianie układu STR-6456 zasilacz nie może wystartowac. PO włączeniu do sieci na chwilę zapala się czerwona dioda st-by (w zasadzie to mignie) i natychmiast gaśnie. Sprawdziłem napięcie na C821 jest 324V co może by przyczyną że zasilacz nie może "wejśc na obroty"
  • REKLAMA
  • #2 6820072
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    Może byś tak odwiedził stronę wtórną i posprawdzał czy nie ma zbyt dużych obciążeń przetwornicy, wyjmij tranzystor odchylania H i zapnij żarówkę 230V/60W między C a E.
  • #3 6820126
    dziki31
    Poziom 12  
    tak tylko że odpiąłem złącza z zasilacza i nie ma nawet napięcia 5V w zasadzie nie ma żadnego.. a jedynie jakie się pojawia to zamiast 67.5 jest ok 6V. Nie wiem... wygląda to jak by włączało się jakieś zabezpieczenie.. Bo tak jak by na chwilę startował i się wyłączał..
  • REKLAMA
  • #4 6820265
    radsat
    Moderator
    Nie odpinaj żadnych złącz, podłącz jak było i zrób jak w poprzednim moim poście.

Dodano po 3 [minuty]:

Zapytam jeszcze czy w modelu nie powinno być RE29FA33PX.
  • #6 6823846
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Oczywiście, że powinien działać, łaski nie robi. I żadna żarówka tu nic nie zmieni w diagnozowaniu.
    Dlaczego wymieniałeś STR? Był uszkodzony? Masz gwarancję, że "nowy" dobry? R806, 805 absolutnie sprawne?
    Diody po pierwotnej także, szczególnie D804?

W przyszłości proszę podawać pełne oznaczenie TV. A zmienić należało również tytuł tematu poprzez edycję pierwszej wiadomości.
  • #7 6824231
    dziki31
    Poziom 12  
    może w skrócie przedstawię historie uszkodzenia. Otóż dostałem tele. od znajomego telewizor wyłączał się a po jakimś czasie wogóle się nie chciał włączyc. Wycztałem na forum że to typowe uszkodzenia tego modelu tzn zime luty. Poprawiłem luty wymieniłem kondensator C421 wszystko jak w opisie. I po tych zabiegach tele dalej nie wystartował. Więc zabrałem się za pomiar napięc na zasilaczu. No i wówczas gdy mierzyłem napięcie na złączu 67.5V mój mały synek zaczaił się i trącną mnie no i zrobiłem zwarcie między tym napięciem i masą. Wymieniłem STR jest nowy posprawdzałem diody, rezystory po pierwotnej jest ok.
  • #8 6825270
    mirex
    Poziom 43  
    To uściślajmy dalej - to model z jednym czy dwoma transoptorami?
    Chcę się upewnić - pisałeś, że nawet nie ma 5V więc przypuszczam, że to nie jest rozwiązanie z odrębnym zasilaczem dla tego napięcia. Dlatego napisałem, że powinien "na luzie" pracować.
  • REKLAMA
  • #10 6828449
    mirex
    Poziom 43  
    Za dużo kombinujesz! Tak się nie da, pomyśl trochę. Jak to miało by działać skoro masz podwójną regulacje na transoptorach, a wszystko odpiąłeś?

Albo więc nadal masz uszkodzenie po pierwotnej stronie, albo IC802 nadmiernie blokuje przetwornicę. Jego zadaniem jest obniżyć napięcia wyjściowe, i co za tym idzie pobieraną moc, do niezbędnego minimum. Takiego aby tylko napięcie na z D855 wystarczało do pracy stabilizatora i jednocześnie z D861 były zasilane transoptory.
    Już wcześniej zasilacz Ci nie startował i przypuszczam, że chwilowe zwarcie na 67V nie spowodowało żadnych uszkodzeń. Warto jednak to posprawdzać.
    W żaden sposób nie odniosłeś się do pytania czy te dwa rezystory masz sprawne. R806 nie warto mierzyć, należy podstawić inny 0,1 czy 0,22Ω - zależy jaki tam jest.

Oczywiście uszkodzenie drugiego transoptora też trzeba brać pod uwagę.
  • #11 6829670
    dziki31
    Poziom 12  
    Zasugerowałem się dwoma uzwojeniami w trafo (przynajmniej tak jest na schemacie), jak przeanalizowałem to wszystko to wydawało mi się że jedno uzwojenie, które jest połączone z STR powinno dawac napięcia 5V 12V.
    Mierzyłem te rezystory są sprawne, przynajmniej ten 1k. Chciałem wymienic od razu ten drugi 0,1( ciężko zmierzyc tak małą wartośc zwykłym miernikiem) ale muszę poczekac bo są braki w sklepie. Ale dla pewności wymienię oba to samo jest z transoptorami również brak w sklepie.
    Twoje wyjaśnienia skłoniły mnie do innego spojrzenia na ten zasilacz. Wymienię te elementy i zobaczymy.
  • REKLAMA
  • #15 6864955
    dziki31
    Poziom 12  
    Witam ponownie. Wymieniłem oba transoptory oraz przy okazji stabilizator SN130 niestety jest nadal to samo. Po włączeniu do sieci dioda st-by mignie i zaraz gaśnie całkowicie. Na wyjściu zasilacza nie pojawiają się żadne napięcia. Może to wina VD801 to chyba warystor może on jest uszkodzony..ale z drugiej strony na C821 jest napięcie ok. 324V
  • #16 6865089
    radsat
    Moderator
    Za dużo kombinujesz, mam nadzieje że znajomy zwróci ci pieniądze za części, jeżeli zamawiasz kilka razy za pobraniem to pewnie za tą kwotę tv był by już naprawiony w serwisie. Nie piszę tego złośliwie ale chcę wszystkim uświadomić że to nie jest tak że wejdziesz na elektrodę i naprawisz tv, z postu widać że podstawiasz części w ciemno nie wiedząc jak to w ogóle działa niestety chcąc naprawiać takie tv trzeba mieć trochę w głowie. Inaczej nam się pracuje na odległość czytając jakieś tam sugestie a inaczej gdybyśmy do tego tv osobiście podeszli, na koniec pomyśl czy chcesz jeszcze coś wymieniać nie znając tego zasady czy zaoszczędzić na stresie i oddać do serwisu.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie układu STR-6456 w zasilaczu telewizora LG RE-29FA33PX (poprawnie RE29FA33PX) zasilacz nie uruchamia się poprawnie – dioda st-by miga i gaśnie, a na wyjściu nie pojawiają się napięcia 5V i 12V. Pomiar napięcia na kondensatorze C821 wskazuje około 324V. W trakcie diagnozy zasugerowano sprawdzenie obciążeń po stronie wtórnej, podłączenie żarówki 230V/60W między C a E tranzystora odchylania oraz kontrolę rezystorów R806 i R805 oraz diod po stronie pierwotnej, szczególnie D804. Wymieniono również transoptory (LTV817B) na nowe, a także stabilizator SN130, jednak problem pozostał. Zasugerowano, że uszkodzenie może dotyczyć transoptorów lub elementów po stronie pierwotnej, a także zwrócono uwagę na możliwe blokowanie pracy przetwornicy przez układ IC802. Próby odłączania złączy po stronie wtórnej nie przyniosły efektu, a zwarcie na linii 67,5V mogło wpłynąć na uszkodzenia, choć nie jest to pewne. W dyskusji pojawiła się także sugestia, że dalsze wymiany części bez pełnej wiedzy mogą być nieskuteczne i że naprawa wymaga zrozumienia zasady działania zasilacza. Autor kontynuuje wymianę elementów i czeka na dostawę brakujących części, podkreślając, że jest hobbystą i chce się nauczyć podczas naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA