Posiadam silnik marki Wiefamel o mocy 1,5 kW , 1440 obr/min , 220 V . Problem tkwi w tym, że tuż po jego zakupie a było to lata temu wybuchł w nim jeden z kondensatorów - stało się tak po zmianie kierunku obrotów . Obroty zostały ponoć zmienione zgodnie ze schematem z pokrywy puszki,która niestety zaginęła .Drugi z kondensatorów został zdemontowany i tak to pozostało do dziś . Chciałbym reanimować ten silnik . Na forum znalazłem taki oto schemat.
Pytanie gdzie tu wpiąć kondensator pracy i czy jest on niezbędny ?Schemat pokrywa się z tym co widzę w puszcze - jest tam również sześć wyprowadzeń tylko pojęcia nie mam jak mam się do nich odnieść . Czy nie pomylę zacisku R1 z zaciskiem U2 bo leżą akurat po przekątnej i wystarczy obrócić schemat ( lub silnik ) i pomyłka gotowa. Co z tym zrobić ? No i na koniec pytanie jak dobrać pojemność kondensatorów i czym się różni rozruchowy od kondensatora pracy - na tabliczce znamionowej pisze 50 uF ale nie wiem którego kondensatora to dotyczy. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.