Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Instalacja windows XP na dysku SATA, konkretny problem...

kraver1981 26 Jul 2009 13:01 3516 7
    kraver1981
    Level 10  
    Witam. Swoje pytania kieruję do posiadaczy płyt głównych ASUS P5Q z kontrolerem Intel ICH10R Southbridge, oraz do osób zorientowanych w temacie. Mam problem z instalacją XP. W BIOS-ie ustawiłem "SATA configuration" jako "AHCI compatible". W instalatorze winXP home (SP2) standardowo wcisnąłem F6 (wiadomo), z dyskietki zainstalowałem sterownik "intel ICH10R AHCI ...". Instalator kopiuje pliki, niby wszystko gra... Następnie po sformatowaniu dysku w instalatorze następuje coś jakby "sprawdzanie dysku" i wyskakuje komunikat "włóż dysk oznaczony etykietą INTEL MATRIX STORAGE MANAGER DRIVER". Instalator czeka na dyskietkę i <ENTER>. Co to za dyskietka? Jak ją stworzyć? Wiem, że nie chodzi tu o tę dyskietkę z "F6", bo sprawdzałem. Ze strony asusa ściągnąłęm program "Intel(R) Matrix Storage Manager WHQL V8.0.0.1039" i próbowałem uruchomić na innym komputerze, ale pojawia się komunikat "unable to open file setup.exe". I tu "lekko" utknąłem w miejscu. Dodam jeszcze że jak ustawie w BIOSie SATA w trybie kompatybilności z IDE to wszystko hula aż miło, winXP się instaluje i nie ma żadnych problemów. No ale chciałem wykorzystać SATA ze względu na transfery:) Jeśli ktoś miał podobny problem to proszę o informacje, nawet jeśli nie udało się tego "przeskoczyć". Jeśli ktoś chce mi zasugerować żebym "sprawdził w googlach", albo "użył przycisku FIND na forum", to niech sobie daruje:) Z góry dziękuję za wszelką konkretną pomoc i dodam, że służę rewanżem:) Jeśli może to mieć jakieś znaczenie, to mam twardy dysk SAMSUNG HD502HI.
    artaa
    Level 43  
    Chcesz budować RAID?
    bo jak nie, to nie ma sensu, różnica wydajności z AHCI i bez jest znikoma, testowałem szkoda zachodu.
    Mol
    Level 30  
    Jak nie robisz RAID to spróbuj bez wciskania F6 najwyżej nie będzie widział dysku , albo wyskoczy bluescreen.
    kraver1981
    Level 10  
    Nie, nie zależy mi na macierzy RAID. Mam tylko jeden dysk i w dodatku wystarczająco duży. A co do bluescreen'a bez instalacji sterowników, to owszem - już go widziałem, gdy w BiOSie AHCI było aktywne... Dzięki za informacje. A czy ktoś może miał taki komunikat z żądaniem o tę dyskietkę ze sterownikiem "INTEL MATRIX coś tam coś tam"?
    mat_ed
    Level 43  
    Twój problem nie jest wyjątkiem, temat powinien dawno w koszu wylądować, ale się zlituję.
    Przeczytaj o integracji sterowników za pomocą nLite i je po prostu zintegruj.
    kraver1981
    Level 10  
    Dziękuję za "okazanie litości" Panie Moderatorze i umożliwienie czerpania wiedzy od bardziej doświadczonych Użytkowników bez szperania po forum. Wyżej napisano ciekawe zadnie, iż nie ma większej różnicy pomiędzy trybami AHCI, a IDE i zdaniem Autora szkoda zachodu. Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Czy faktycznie widzicie sens zaprzęgania AHCI, nawet jeśli będzie to wymagało tworzenia własnej kompilacji za pomocą nLite, skoro być może nie zauważę różnicy nawet raportach programów testujących? A może jednak warto, bo transfery będą "konkretne"? Chciałbym poznać jeszcze kilka opinii na ten temat. Napiszcie proszę, a następnie uznajcie temat za wyczerpany. Dziękuję za zainteresowanie.
    mat_ed
    Level 43  
    Widzę, że lenistwo wzięło górę. Pierwszy wynik w google:
    http://forum.pclab.pl/lofiversion/index.php?t411226.html
    Przeczytaj i sam wyciągnij wnioski.

PS.
    Na forum również sporo już napisano o AHCI vs. IDE, wystarczy trochę własnej inicjatywy.

PS2.
    Osobiście, aktualnie pracuję na laptopie z wyłączonym trybem AHCI - różnicy nie widzę, między trybem IDE. Testów jednak nie wykonywałem.

Ponadto, chyba chodzi o to, aby ułatwiać sobie życie, a nie je komplikować.
    System możesz zainstalować z wyłączonym trybem AHCI, a sam tryb, możesz włączyć już PO instalacji - np. w celach testu.
    Jak włączyć opisano tutaj:
    http://www.tweaks.pl/czytaj,wlaczamy_tryb_ahci_i_ncq_dla_dysku_sata,571.html
    kraver1981
    Level 10  
    Po trochu lenistwo, a po trochu brak czasu :/ Niemniej dziękuję za linki. Jak napisałem wyżej, temat uznaję za wyczerpany. Załączam pozdrowienia:)