logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalator nie znajduje dysków twardych podczas instalki Xp

chrzanik 23 Lip 2009 13:36 2920 16
REKLAMA
  • #1 6813089
    chrzanik
    Poziom 11  
    Witam. Tak jak w temacie mam problem z zainstaowaniem windowsa xp. Temat czytałem ze wielokrotnie przerabiany ale nie moge sobie poradzić. Instalator kopiuje pliki i... nie znajduje dysków twardych podłączonych do komputera.
    "...naciśnij F3 aby zakończyć pracę instalatora.

Płyta główna : ASUS P5GDC
    Dysk twardy : Baracuda 7200 ST3160023A

Z tego co wiem to potrzebne są sterowniki z dyskietki ale to dotyczy sie dysków SATA a z tego co mi wiadomo to mam dysk ATA.

W czym problem. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 6813096
    cichy lis
    Poziom 28  
    Ocena: 94
    Sprawdź czy w BIOS nie masz przypadkiem przełączonego IDE na RAID lub AHCI
  • REKLAMA
  • #3 6813125
    chrzanik
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedz ale mam ustawione na IDE.

W biosie mam w:

MAIN

CONFIGURE SATA As - Standard Ide
    ONBOARD IDE OPERATE MODE- COMPATIBILE MODE
    COMBINED MODE OPTION - P-ATA ONLY

IDE DETECT TIME OUT (SEC)- 35
  • #4 6813158
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10422
    Plyta ma kontroler ata do ktorego potrzebne sa sterowniki, ktore oczywiscie sa dostepne na stronie asusa.
  • #5 6813163
    cichy lis
    Poziom 28  
    Ocena: 94
    A dysk oczywiście w bios poprawnie wykrywany? Zostaje jeszcze format dysku innym programem- czasem to pomaga- a wcześniej komputer działał dobrze?
  • REKLAMA
  • #6 6813186
    chrzanik
    Poziom 11  
    A czy mozesz mnie nakierowac gdzie to sprawdzic w biosie?

Mysle ze tutaj ale nie jestem pewien.

PRIMARY IDE MASTER-NOT DETECTED
    PRIMARY IDE SLAVE-LITE-ON DVDRW
    SECONDARY IDE MASTER-NOT DETECTED
    SECONDARY IDE SLACE-NOT DETECTED

Czyli wynika ze nie wykrywa? O ile dobrze sparadzam.

Ale w BOOT DEVICE PRIORYTY

1. BOOT DEVICE -PS LITEON DVDRW
    2.BOOT DEVICE - ST3160023A
    3.BOOT DENICE - FLOPPY DRIVER

Czyli w boocie wykrywa dysk twardy
  • #7 6813198
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1087
    A ten dysk to w BIOS-ie widać w ogóle?
    Czy na taśmie z nim jest coś jeszcze? - Jeśli tak to jak masz te urządzenia zworkowane?

Podałeś symbole płyty, ale czy to pełna nazwa modelu? - Patrzę na specyfikację od Deluxe (była pierwsza z brzegu) i widzę tam kontroler IDE RAID (poza 'zwykłym")
    Jeżeli na Twojej płycie też taki jest, to trzeba go w trybie IDE (non-RAID) ustawić, jeśli ma być na nim wpięty dysk, a nadto w tym wypadku też mogą być potrzebne sterowniki do tego kontrolera (podane w trybie F6 lub scalone z płytą instalacyjną).

Update - dysku w BIOS-ie nie widać, a z boot sequency wynika, że to może być coś z tym o czym wyżej.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #8 6813378
    chrzanik
    Poziom 11  
    Na tasmie jest tylko sam dysk podpięty bez zworek a na drugiej cdrom. Tak jak pisalem predzej chyba go widac w biosie.
  • #9 6813726
    Matuzalem

Poziom 43  
    Do czego jest podpięty - wróć, proszę, do mego poprzedniego postu - bo na IDE1/2 sam wyliczyłeś tylko czytnik.
    Stąd coraz bardziej jest prawdopodobne, że masz dysk podpięty do kontrolera RAID-owego.

BTW - Czytnik jest podany jako slave - najwyraźniej i z nim powinieneś, skoro jest sam, porządek zrobić.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #10 6814155
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1686
    chrzanik napisał:
    Na tasmie jest tylko sam dysk podpięty bez zworek a na drugiej cdrom. Tak jak pisalem predzej chyba go widac w biosie.

Podepnij go jako master do taśmy na której jest teraz CDrom, powinny razem działać OK
  • #11 6814221
    chrzanik
    Poziom 11  
    Włączyłem w biosie RAID i teraz ja odpalam sytem to mogę za pomocą CTRL wejsc w meniu tego RAID ale nie wiem o co chodzi
  • Pomocny post
    #12 6814312
    artaa
    Poziom 43  
    Chodzi o to abyś podpiął HDD do taśmy z CDrom razem i powinno działać
  • REKLAMA
  • #13 6814320
    Matuzalem

Poziom 43  
    chrzanik napisał:
    Włączyłem w biosie RAID

A po co? - Przecież go nie użyjesz (choćby dlatego, że na jednym dysku to dość karkołomna sztuka).

Czy Ty w ogóle starasz się czytać to co się do Ciebie kieruje?
    Mam wrażenie, że nie do końca. O to jednak mniejsza. Nawet przy założeniu, że ktoś by się uparł, by Ci - na siłę - pomóc to jest to niemożliwe, boś nie potwierdził lub doprecyzował modelu płyty, a tym samym nie można, bez ryzyka pomyłki, ściągnąć do niej manuala i ... obejrzeć w nim obrazków, by Ci wskazać jak i które opcje mają być ustawione.
    Inna sprawa, że nawet gdyby probować to zrobić to nadal nie wiadomo do czego ten dysk jest podpięty. Wskazałeś tylko, że czytnik jest błędnie skonfigurowany, ale ani się zająknąłeś czy choć to zmieniłeś.

PS.
    Gdyby zaś ktoś nie miał ochoty za Ciebie czytać i obrazków przeglądać, to zawsze może udzielić Ci jedynej słusznej rady - RT...M (dzięki czemu, w zdecydowanej większości przypadków, problemy konfiguracyjne można rozwiązać błyskawicznie i samodzielnie - wiem po sobie).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #14 6814411
    chrzanik
    Poziom 11  
    Masz rację ze mało precyzyjnie opisałem. Teraz dopiero doczytałem do czego był dysk HDD podpięty do RAID1. Zrobiłem tak jak napisał -- artaa --- czyli wypiąłem hdd z raida1 i podpiąłem go do CDROMU czyli IDE i na hdd dałem wzorke na Master i DZIAłA!!! DZIęKI CHłOPAKI ZA POMOC. Mam nauczkę na przyszłość aby dokładnie opisywać!!

ps.

Czy może taka konfiguracja zostać po instalacji systemu? Czyli na jednej taśmie HDD i CD ROM? Czy może przepiąć sam dysk na RAID1?

JESZCZE RAZ WSZYSTKIM DZIęKUJE A W SZCZEGóLNOśCI---artaa
  • #15 6814440
    artaa
    Poziom 43  
    Może pozostać, możesz też kombinować z raidem, ewntualnie z przejściówką SATA-ATA, ale po co?
  • #16 6814551
    chrzanik
    Poziom 11  
    Aha czyli zostawie tak. Możesz mi jeszcze wytłumaczyć co to jest ten RAID? i dlaczego był tak podłączony? Dzieki Ci jeszcze raz juz wiecej nie truje du...
  • #17 6814713
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Cytat:
    Możesz mi jeszcze wytłumaczyć co to jest ten RAID?
    Czy naprawdę tak trudno wpisać w Google RAID i poczytać co nie co ? Np. tu -> http://pl.wikipedia.org/wiki/RAID
    Cytat:
    juz wiecej nie truje du...
    No niestety potrułeś jeszcze na koniec !

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył instalacji systemu Windows XP, gdzie instalator nie wykrywał dysków twardych podłączonych do płyty głównej ASUS P5GDC z dyskiem Seagate Barracuda 7200 ST3160023A. Dysk był podłączony do kontrolera RAID, co powodowało brak wykrycia w BIOS-ie i instalatorze. Po zmianie konfiguracji w BIOS-ie i fizycznym podłączeniu dysku twardego oraz napędu CD-ROM na jednej taśmie IDE z ustawieniem dysku jako Master, system zaczął poprawnie wykrywać dysk i instalacja przebiegła pomyślnie. Dyskusja poruszyła kwestie trybów pracy kontrolera IDE/RAID/AHCI, konieczności stosowania sterowników do kontrolera RAID podczas instalacji XP (metoda F6), oraz konfiguracji zworki Master/Slave na taśmie IDE. Użytkownik został poinformowany, że konfiguracja dysku i napędu na jednej taśmie IDE może pozostać po instalacji, a RAID jest technologią macierzy dyskowej, której działanie można poznać z dokumentacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA