Kalkulator jest takim samym narzędziem, jak programator. Jeśli mam do wyboru odczytać kod kalkulatorem w ciągu kilkunastu sekund, a czytać ten kod z procesora St72 w czasie kilkunastu - kilkudziesięciu minut (zależy od wprawy, sposobu czytania i programatora), to dla mnie szczytem głupoty byłoby nie skorzystać z pierwszego. Zwłaszcza, że przepusty w H0 nie są najwyższej jakości i bezpieczniej ich niepotrzebnie nie nagrzewać, a kalkulator NA PEWNO nie zostawi śladów i przypadkowo nie uszkodzi radia.
A tak się składa, że miałem okazję korzystać z tego programatora - od razu mówię nie własnego - na długo przed powstaniem tego forum. Zrobienie H0 kosztowało wtedy 80-100zł, ominięcie karty 100-150zł, radio z kartą 200zł. Teraz nikt nie zapłaci za H0 więcej, niż 50zł, a radio na kartę można zrobić PROFESJONALNIE (bez problemów z mute) z kartą za max. 120-130zł (koszt karty 70-80zł).
I wreszcie - co z nowymi Fordami do procesorów których nie ma dostępnych programatorów - też Kolego Fisher kalkulator jest be?