djlj24 zawsze jeszcze zostaje wygrawerowany nr no chyba że wcześniej ktoś takie radyjko potraktował flexem lub innym cholerstwem lecz to jest racja nie ma to jak fejsik i czytanie motki tylko trzeba mimo wszystko wiedzieć co i gdzie .
pozdrawiam
Leszek Ty wiesz i ja wiem że odczytać ST jest ciężko lecz Pan (fiszer )twierdzi że taki sposób jest bardziej profesjonalny przy czym jak ktoś nie wie w czym siedzi kod w takim radiu to raczej ciężko będzie mu sczytać 7282 .
Osobiście nie czytam tego procka on jednak jeszcze należy do rodzynków , wolę mniej profesjonalny sposób czyli uruchomienie po seryjnym .To była tylko aluzja do tematu.
Pozdrawiam
A teraz mała zagadka. Jak zrobić bez programatora aby to radio odpalało się bez kodu. Bo już wiele takich spotkałem i co ciekawe zachowywały się poprawnie.
Ktoś kiedyś na forum opisał na ten procek metodę kamikaze, ale widać w wielu przypadkach zadziałała - co prawda w niektórych padł RDS.
Ludzie kalki są dla matołów.
Dziecko przeliczy.
Kalki rozbijają mnie na kawałeczki.
Radia powinni robić ludzie co się na tym znają a nie mam calka i jestem spec.
Pozdrawiam i jeśli kogoś obraziłem to naprawde niechcąco.
Fiszer masz rację. Dlatego specjaliści zmieniaja kody a potem ludziska płacą kaskę partolowi od kalka i dają i tak do zrobienia jak za dużo razy wpiszą nie ten kod . I płącą 2 razy więcej.
Kalkulator jest takim samym narzędziem, jak programator. Jeśli mam do wyboru odczytać kod kalkulatorem w ciągu kilkunastu sekund, a czytać ten kod z procesora St72 w czasie kilkunastu - kilkudziesięciu minut (zależy od wprawy, sposobu czytania i programatora), to dla mnie szczytem głupoty byłoby nie skorzystać z pierwszego. Zwłaszcza, że przepusty w H0 nie są najwyższej jakości i bezpieczniej ich niepotrzebnie nie nagrzewać, a kalkulator NA PEWNO nie zostawi śladów i przypadkowo nie uszkodzi radia.
A tak się składa, że miałem okazję korzystać z tego programatora - od razu mówię nie własnego - na długo przed powstaniem tego forum. Zrobienie H0 kosztowało wtedy 80-100zł, ominięcie karty 100-150zł, radio z kartą 200zł. Teraz nikt nie zapłaci za H0 więcej, niż 50zł, a radio na kartę można zrobić PROFESJONALNIE (bez problemów z mute) z kartą za max. 120-130zł (koszt karty 70-80zł).
I wreszcie - co z nowymi Fordami do procesorów których nie ma dostępnych programatorów - też Kolego Fisher kalkulator jest be?
Wszystkie calki są be ponieważ obniżają poziom wiedzy, gdyby ich nie było to pewnie by się znalazł sposób na nowe fordy i na inne radia nie do zrobienia.
Calki istnieją i chyba już tak zostanie ale dlaczego nikt nie poda algorytmu żeby policzyć sobie samemu, żeby zobaczyć jak to działa?
Powiecie że nie poda bo calki są płatne-bzdura w internecie jest ich pełno te legalne i te mniej legalne.
Niedawno nawet znalazłem takiego mniej legalnego na elektrodzie [czech chyba].
pozdrawiam fiszer
Nic nie stoi na przeszkodzie (tylko: czas, chęć i wiedza ), by "wypruć" algorytm z programu lub wygenerować tyle kodów aby samemu go rozpracować. Nie wszyscy twórcy kalkulatorów sami doszli do wiedzy o algorytmach na podstawie przesyłanych im numerów seryjnych z odpowiadającymi im kodami.
A chyba nawet na tym forum przewinął się kiedyś algorytm do starszych Fordów.