logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lokalizacja transila w dysku Seagate ST3120827AS po uszkodzeniu elektroniki

rezor 26 Lip 2009 17:20 4383 13
REKLAMA
  • #1 6823773
    rezor
    Poziom 10  
    Ocena: 26
    padła mi elektronika przez brata który nie dość, że przy włączonym komputerze to jeszcze na siłe wcisnął molexa. Ponoć wina transila tylko za cholere nie moge znaleźć. Potrzebuje tylko odzyskać dane więc wymiana itp zbędne

wie ktoś gdzie w tym modelu może być transil?

tutaj zdjęcie całej elektroniki
    Proszę poprawić pisownię, regulamin pkt 15.
    Zdjęcie usunąłem, proszę zapoznać się z obowiązującym sposobem Wklejania zdjęć., oraz pomyśl o prawach autorskich do zdjęcia, które nie jest Twoją własnością (zawiera sygnaturę). [gsm_virus]

przepraszam :P zdjęcie było udostępnione do pobrania i użytku własnego
  • REKLAMA
  • #2 6825968
    siwy26
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam

Na pierwszy rzut oka podejrzanie wygląda ta cewka

proszę sprawdzić jej rezystancje powinna wynosić kilak omów.
  • #3 6827498
    rezor
    Poziom 10  
    0,5Ω i przewodzi w obie strony. Jest jeszcze druga- to samo
  • #4 6831733
    siwy26
    Poziom 11  
    Transile to te dwa elementy zaznaczone na dołączonym zdjęciu
    Pierwszy u góry zabezpiecza linię 5V a drugi u dołu 12V

Czy powyższe zdjęcie to dokładnie zdjęcie twojej elektroniki czy zapożyczone ?
  • REKLAMA
  • #5 6833306
    rezor
    Poziom 10  
    znalazłem na jakiejś stronie ze zdjęciami elektroniki sprzętu komputerowego, jeśli to są transile to mam chyba problem bo oba wylutowałem, a dysk nie startuje. Milczy jak zaklęty. Jak to jest z elektroniką przy dyskach? jak wezme od identycznego modelu zamontuje to da rade odzyskać dane?
  • #6 6833887
    siwy26
    Poziom 11  
    Będzie potrzebne przelutowanie ROM-u.

• #7 6834541
    rezor
    Poziom 10  
    a to które to? :P
  • #8 8224263
    rezor
    Poziom 10  
    po (bardzo) długim czasie postanowiłem się wziąć za ten dysk ze względu na ważne dane. Kupiłem więc niemal identyczny dysk ale co się okazało mój jest "made in china", a kupiony "made in thailand" f/w i model identyczny ale linie 5V i 12V działają na innych natężeniach
    zepsuty:
    +5V 0.63A
    +12V 0.74A
    "nowy":
    +5V 0.72A
    +12V 0.35A

wiem przynajmniej, że nie padła mechanika bo po podmienieniu elektroniki dysk pracował normalnie ale komputer zawieszał się przy wykrywaniu IDE. Wie ktoś co dalej? Szukać chinola w necie czy można zaryzykować i lutować?
  • REKLAMA
  • #9 8224752
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    Spokojnie, będzie działać.
  • REKLAMA
  • #10 8226503
    rezor
    Poziom 10  
    tzn? elektronike podmieniłem ale dysku nie czyta
  • #11 8227003
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3561
    rezor napisał:
    ale co się okazało mój jest "made in china", a kupiony "made in thailand" f/w i model identyczny ale linie 5V i 12V działają na innych natężeniach

Co z Firmware dysku dawcy - możesz je podać (czy na pewno jest identyczny z tym gdzie jest uszkodzona elektronika)?
  • #12 8228063
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    rezor napisał:
    tzn? elektronike podmieniłem ale dysku nie czyta
    Nie mówiłem o elektronice , ale o transil'ach "do przelutowania" z zakupionej na uszkodzoną.
    Ale skoro chcesz podmieniać całe PCB to napisali już koledzy, że trza przelutować układ ROM, z uszkodzonej elektr. na sprawą.
  • #13 8228991
    rezor
    Poziom 10  
    obydwa mają fw 3.42
    jeśli chodzi o przelutowanie ROMu to pewnie bez hot-air się nie obejdzie? Z "precyzyjniejszych" lutownic mam tylko z grotem 0,5mm.
    układy zaznoczone parę postów wyżej raczej nie są tansilami. Na razie w przyszłym tyg biore się za budowę terminala i podrzucę logi z dyskiem podpiętym na obu elektronikach może ktoś będzie wiedział co dalej
  • #14 8243503
    rezor
    Poziom 10  
    ROM uwalony... Przelutowałem wczoraj ROM z zepsutego dysku na elektronike działającego i z działającego na elektronike uszkodzonego. Elektronika z ROM dysku uszkodzonego nie reagowała (oba dyski milczały). Zaś ta z ROM dysku działającego "odpalała" oba dyski ale BIOS ich nie wykrywał. Aktualnie mam w domu 2 trupy bo przez nieuwagę urwałem nóżkę od ROMu działającego dysku :/ ktoś wie co dalej? Da radę jeszcze uratować dane bez ROM?

jeszcze podam różnice między oba dyskami:
    Dysk 1szy: (product of china)
    P/N mają to samo
    HDA P/N:100334815
    Config:C4Q-03
    site code:WU

2gi: (product of thailand)
    HDA P/N: 100373535
    Config: C4Q-04
    Site code: TK

Po za tym różnice w napięciach. Widziałem na allegro dysk z identycznym configiem, HDA etc jak dysk 1szy z tą różnicą, ze z Tajlandii i inne napięcia, i zastanawiam się czy nie ryzykować raz jeszcze :P

Podsumowanie tematu

✨ W dysku Seagate ST3120827AS uszkodzenie elektroniki nastąpiło wskutek niewłaściwego podłączenia zasilania (wciśnięcie molexa przy włączonym komputerze). Poszukiwano lokalizacji transili zabezpieczających linie 5V i 12V, które zostały zidentyfikowane na zdjęciach i wylutowane, co spowodowało, że dysk nie startuje. Pomiar rezystancji cewek wykazał wartości około 0,5 Ω z przewodzeniem w obie strony. Próby podmiany całej elektroniki na identyczny model z innego dysku (różnice w miejscu produkcji: Chiny vs Tajlandia) wykazały, że mechanika jest sprawna, ale komputer nie wykrywa dysku IDE. Kluczowe okazało się przelutowanie układu ROM z uszkodzonej elektroniki na sprawną i odwrotnie, gdyż firmware (wersja 3.42) musi być zgodny. Uszkodzenie ROM-u skutkowało brakiem reakcji elektroniki. Różnice w konfiguracji i napięciach między egzemplarzami utrudniają bezpośrednią wymianę PCB. Bez prawidłowego ROM-u odzyskanie danych jest problematyczne. Dyskusja wskazuje na konieczność precyzyjnego lutowania ROM-u (np. hot-air) oraz ostrożność przy wymianie elektroniki między dyskami o tym samym modelu, ale różnym miejscu produkcji i konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA