logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić pełny ekran na Samsung SyncMaster 2023NW z Geforce 9500GT?

piotrppg 27 Lip 2009 01:02 18842 6
REKLAMA
  • #1 6825587
    piotrppg
    Poziom 10  
    Witam
    mam problem z rozdzielczościami, gdyż przy niektorych rozdzielczościach jak sobie chce ustawic zmeinia mi sie ale obraz nie ustawia sie automatycznie na caly ekran monitora (regulowanie monitora nic nie daje)jedynie przy rozdzielczosciach 1680x1050 przy 59Hz , 1152x864 przy 75Hz i przy nizszych na 75Hz ustawionych recznie w panelu monitorach obraz jest na calej powierchni monitora.
    Na XP nie mialem takiego problemu.
    specyfikacja techniczna to: monitor samsung SyncMaster 2023NW i karta graficzna Geforce 9500GT Gainward wszystkie sterowniki posciagalem najnowsze sterownik do monitora tez mam najnowszy.
    Jedyne rozwiaznie ktore przychodzi mi na mysl to ustawienie wlasnych rozdzielczosci z odpowiednia czestotliwoscia odswiezania ekranu.
  • REKLAMA
  • #2 6825629
    markovip
    Poziom 34  
    Ocena: 185
    W ustawieniach zaawansowanych ekranu, w zakładce 'Monitor', odznacz pole 'Ukryj tryby, których ten monitor nie może wyświetlić' i próbuj z innymi częstotliwościami.
  • REKLAMA
  • #3 6825976
    piotrppg
    Poziom 10  
    to pole mam na szaro i wogole nie byl zaznaczony ten tryb
  • #4 7055516
    aarek68
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    W Panelu sterowania Nvidii - w lewym oknie wybierz zadanie: Wyświetlanie - Dostosuj rozmiar i pozycję pulpitu - w prawym oknie:2. Przy rozdzielczości niższej niż rozdzielczość wbudowana monitora, zaznacz: "Użyj wbudowanego skalowania monitora" - powinno rozwiązać problem.

Jak ustawić pełny ekran na Samsung SyncMaster 2023NW z Geforce 9500GT?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 7093364
    mike997
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam mam podobny problem co kolega piotrppg więc pozwolicie że nie będe zakładał nowego tematu, mój monitor to Dell M992 i GF8800 GT.

Praktycznie dostępne mam 2 rozdzielczość 1024x768, 1280x1024 (w częstotliwościach 75/85) w pozostałych "trybach" ekran jest "niepodociągany" w panelu sterowanie nvidi nie mam dostępnej opcji - "Użyj wbudowanego skalowania monitora". Może problemem jest sterownik monitora M992 który niestety jest niedostępny dla visty i win7 więc w systemie ustawiłem M991.
  • REKLAMA
  • #6 7808964
    piotrppg
    Poziom 10  
    dalje nie odpisalem bo juz zapomnialem o newsie.
    Tamten blad poprawil stary driver do karty graficznej ale od niedawna nvidia poprawila ten blad w nowych sterownikach do kart i raczej nie powinno byc tego typu bledow
  • #7 9252653
    SmokLares
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Nie wiem czy macie podobny problem co ja ale tematu nie mogłem napisać nowego. Mój kłopot polega na tym że jak ustawie obraz wyższy niż 1024x768 to ekran się rozszerza i jest rozciągnięty. Poprostu nie widzę np przycisku start. Kiedyś tego nie miałem nie wiem czy nowy sterownik to popsuł czy co innego. Nie wiecie jak to naprawić?? Bo próbowałem już opcji w monitorze takich jak autokonfig ale to nic nie dało. Tak żeby obraz mieścił się na ekranie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy ustawienia pełnoekranowego obrazu na monitorze Samsung SyncMaster 2023NW podłączonym do karty graficznej Geforce 9500GT na systemie Windows Vista/7, gdzie przy niektórych rozdzielczościach obraz nie wypełnia całej powierzchni ekranu mimo prawidłowego ustawienia rozdzielczości i częstotliwości odświeżania. Monitor nie reaguje na regulacje fizyczne, a problem nie występował na Windows XP. Rozwiązaniem proponowanym w dyskusji jest użycie panelu sterowania Nvidii, gdzie w sekcji „Dostosuj rozmiar i pozycję pulpitu” należy zaznaczyć opcję „Użyj wbudowanego skalowania monitora” dla rozdzielczości niższych niż natywna, co pozwala na automatyczne skalowanie obrazu do pełnego ekranu. W niektórych przypadkach problem może wynikać ze sterowników monitora lub karty graficznej, które należy aktualizować do najnowszych wersji. Dyskusja wskazuje również na ograniczenia i różnice w dostępności opcji skalowania w różnych modelach kart i monitorów oraz systemach operacyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA