logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Focus 1.8 TDDi rok 2000 kontrolka świecy żarowej

quidditch2 27 Lip 2009 11:03 12362 5
REKLAMA
  • #1 6826208
    quidditch2
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam
    Pojawil sie problem w moim focusie, który objawia się tym że podczas jazdy czasami (głównie jak pada deszcz) zapala się kontrolka świecy żarowej i silnik traci moc.
    Kupiłem na allegro kabelek elm 327 do diagnostyki podlaczylem do samochodu i otrzymałem (ScanXL) następujące kody błędów:

P1576 Pedal Position Not Available
    P1342 Pedal Demand Sensor A Circuit Range/Performance (see P2121)
    P1343 Pedal Demand Sensor B Circuit Range/Performance (see P2126)
    P1344 Pedal Demand Sensor C Circuit Range/Performance (see P2131)
    P0167 O2 Heater Circuit (Bank 2 Sensor 3)

Skasowałem błędy i pojeździłem trochę samochodem ok 30km, kontrolka świecy żarowej w tym czasie nie zapaliła się, ale po odczycie błędów pojawił się tylko jeden z w/w błędów:

P1342 Pedal Demand Sensor A Circuit Range/Performance (see P2121)

Wyczytałem w sieci, że problem może być powodowany:
    - uszkodzonym czujnikiem pedału gazu
    - uszkodzoną sondą lambda
    - problemem z pompą wtryskową

Dodam, że w serwisie forda (gdy robiłem przegląd) poinformowano mnie, że przy następnym przeglądzie przydało by się wymienić "1198063 Uszczelniacz pompy wtr. Ford - DIESEL" bo są widoczne przecieki.

Od czego zacząć naprawę samochodu, wszelkie sugestie mile widziane.

Pozdawiam
  • REKLAMA
  • #2 6827187
    marek1977
    Poziom 33  
    Ocena: 709
    No widzisz. jak byś chociaż troszkę się znał na motoryzacji to nie podał byś że masz kod na sondę :) Do tego robiłeś testy jakimś lichym sprzętem skoro wskazał takie bzdury.
    Wymień pedał gazu.
  • REKLAMA
  • #3 6830162
    quidditch2
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    marek1977 napisał:
    No widzisz. jak byś chociaż troszkę się znał na motoryzacji to nie podał byś że masz kod na sondę :) Do tego robiłeś testy jakimś lichym sprzętem skoro wskazał takie bzdury.
    Wymień pedał gazu.

Co zrobic, na wszystkim znac sie nie sposób, ale o co chodzi z tym kodem do sondy ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 6830575
    endriu.kom
    Poziom 24  
    Ocena: 134
    quidditch2 napisał:
    marek1977 napisał:
    Wymień pedał gazu.

Co zrobic, na wszystkim znac sie nie sposób, ale o co chodzi z tym kodem do sondy ?

Pozdrawiam

Tam nie ma sondy.
  • REKLAMA
  • #5 6851735
    matijen
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    Witam

Ja ostatnio w swoim focusie wymieniałem rozrząd i także miałem wyciek - to niebezpieczne dla paska - cały był zalany, produkty ropopochodne uszkadzają gumę. Uszczelki jeszcze nie wymieniłem bo przetarłem wyciek szmatką i niedługo sprawdzę czy to na pewno z niej leci bo przeciek miałem jeszcze z rur (a dokładnie na opaskach) od podciśnienia z turbiny.

Z tą zapalającą się świecą to znany temat najczęściej kończy się awarią pompy bosch a dokładnie poleci ci tranzystor w układzie sterowania elektrozaworem oraz sam zawór. Zdziercy w ASO biorą za to krocie.

Poczytaj na necie o tej pompie - nawet w audi i innych wozach były z nią problemy.

Pozdro
  • #6 6852074
    yaaro
    Poziom 33  
    Ocena: 1081
    A ja napisze na temat jedz do fachowca niech sprawdzi, zamiast wydawać na sprzęt kasę co nic nie zrobi w twoim aucie wydaj pieniądze u fachowca. Co do przedmówcy zanim wyciągniesz pompę to sprawdź bo wydać 2000 to można na coś innego.
REKLAMA