Witam
Pojawil sie problem w moim focusie, który objawia się tym że podczas jazdy czasami (głównie jak pada deszcz) zapala się kontrolka świecy żarowej i silnik traci moc.
Kupiłem na allegro kabelek elm 327 do diagnostyki podlaczylem do samochodu i otrzymałem (ScanXL) następujące kody błędów:
P1576 Pedal Position Not Available
P1342 Pedal Demand Sensor A Circuit Range/Performance (see P2121)
P1343 Pedal Demand Sensor B Circuit Range/Performance (see P2126)
P1344 Pedal Demand Sensor C Circuit Range/Performance (see P2131)
P0167 O2 Heater Circuit (Bank 2 Sensor 3)
Skasowałem błędy i pojeździłem trochę samochodem ok 30km, kontrolka świecy żarowej w tym czasie nie zapaliła się, ale po odczycie błędów pojawił się tylko jeden z w/w błędów:
Wyczytałem w sieci, że problem może być powodowany:
- uszkodzonym czujnikiem pedału gazu
- uszkodzoną sondą lambda
- problemem z pompą wtryskową
Dodam, że w serwisie forda (gdy robiłem przegląd) poinformowano mnie, że przy następnym przeglądzie przydało by się wymienić "1198063 Uszczelniacz pompy wtr. Ford - DIESEL" bo są widoczne przecieki.
Od czego zacząć naprawę samochodu, wszelkie sugestie mile widziane.
Pozdawiam
Pojawil sie problem w moim focusie, który objawia się tym że podczas jazdy czasami (głównie jak pada deszcz) zapala się kontrolka świecy żarowej i silnik traci moc.
Kupiłem na allegro kabelek elm 327 do diagnostyki podlaczylem do samochodu i otrzymałem (ScanXL) następujące kody błędów:
P1576 Pedal Position Not Available
P1343 Pedal Demand Sensor B Circuit Range/Performance (see P2126)
P1344 Pedal Demand Sensor C Circuit Range/Performance (see P2131)
P0167 O2 Heater Circuit (Bank 2 Sensor 3)
Skasowałem błędy i pojeździłem trochę samochodem ok 30km, kontrolka świecy żarowej w tym czasie nie zapaliła się, ale po odczycie błędów pojawił się tylko jeden z w/w błędów:
Wyczytałem w sieci, że problem może być powodowany:
- uszkodzonym czujnikiem pedału gazu
- uszkodzoną sondą lambda
- problemem z pompą wtryskową
Dodam, że w serwisie forda (gdy robiłem przegląd) poinformowano mnie, że przy następnym przeglądzie przydało by się wymienić "1198063 Uszczelniacz pompy wtr. Ford - DIESEL" bo są widoczne przecieki.
Od czego zacząć naprawę samochodu, wszelkie sugestie mile widziane.
Pozdawiam