logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fujitsu Siemens Amilo LI 1818 - bateria się nie ładuje

vildan 28 Lip 2009 10:47 5153 8
  • #1 6829921
    vildan
    Poziom 10  
    witam, mam problem z laptopem. Od nowości był podłączony pod prąd, nie wyjmowałam z niego baterii, bardzo rzadko używałam go bez prądu. Wczoraj wieczorem zostawiłam go na baterii i zasnęłam, wyłączył się sam. Dziś podłączyłam go pod prąd, a bateria się nie ładuje: pokazuje 0%, dioda się nie świeci, ale wszystko chodzi. Gwarancja na kompa skończyła mi się miesiąc temu. Powinnam go oddać do serwisu? Kupić nową baterię? Proszę o pomoc i pozdrawiam.
  • #2 6829947
    piotum
    Poziom 17  
    Może być jedno i drugie. Serwis ma tę wyższość, że na szybko może podłączyć druga baterię i sprawdzić. (chyba, że masz możliwość pożyczenia drugiej sprawnej i wyeliminować którąś wątpliwość)
  • #3 6829968
    vildan
    Poziom 10  
    a czy do wypłaty (czyt. 10 sierpnia) mogę z niego korzystać? i mi nie wybuchnie?:) nie mam teraz kasy na serwis
  • #4 6830014
    piotum
    Poziom 17  
    Myślę, że z wybuchem, nie będziesz miała problemów :-)
  • #5 6830026
    vildan
    Poziom 10  
    spoko:) dziękuję bardzo, dam znać za 2 tygodnie co i jak
  • #6 6832649
    jurek1980
    Poziom 26  
    Ocena: 63
    na 99% procent masz uszkodzoną baterię. Możesz sprawdzić jeszcze co pokazuje windows. Jak wejdziesz w Panel sterowania, opcje zasilania, właściwości baterii. Tam powinno być opisane jaką masz baterię np. Sanyo..... Jeśli bateria się komunikuje z notebookiem to już ok. Wybuchu się nie obawiaj. Co najwyżej zapisuj częściej dane na wypadek awarii prądu.
  • #7 6832827
    vildan
    Poziom 10  
    hmm ale zapomniałam wspomnieć, że mam Vistę:) i jak wchodzę w panelu w "sprzęt i dźwięk" to przy baterii wyświetlają mi się opcje zasilania: wysoka wydajność, zrównoważony, oszczędność energii.
  • #8 6859359
    vildan
    Poziom 10  
    hej, i znów ja:) laptop zrobił mi dziś niespodziewajkę: włączyłam, a tu świeci się światełko, jak przy ładowaniu baterii! Co więcej, na pasku na dole, kiedy najeżdżam na ikonkę baterii jest komunikat: "podłączony, ładuje, 0%". Tyle że po 20 minutach takiego "ładowania", jak go wyłączyć z zasilania, to pada. Przełom??:) heh, pewnie nie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Laptop Fujitsu Siemens Amilo LI 1818 ma problem z ładowaniem baterii – mimo podłączenia do zasilania bateria pokazuje 0%, dioda ładowania nie świeci, a system operacyjny (Windows Vista) wskazuje stan "podłączony, ładuje, 0%". Urządzenie działa na zasilaniu sieciowym, ale po odłączeniu pada natychmiast. Objawy wskazują na uszkodzenie baterii. Zalecane jest sprawdzenie stanu baterii w systemie (Panel sterowania, opcje zasilania) oraz ewentualna wymiana baterii. Serwis może szybko zweryfikować problem, podłączając inną baterię, jednak użytkownik może korzystać z laptopa na zasilaniu sieciowym bez ryzyka wybuchu baterii. Warto regularnie zapisywać dane na wypadek nagłej utraty zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA