logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak ładowania baterii w laptopie Fujitsu Siemens Amilo Xi 1554.

Norbertchrobot 22 Lip 2020 21:27 567 5
  • #1 18832381
    Norbertchrobot
    Poziom 4  
    Ocena: 11
    Witam.
    Od dłuższego czasu borykam się z problemem braku ładowania baterii w powyższym modelu laptopa. Wcześniej mi to nie przeszkadzało, bo laptop zawsze stał w jednym miejscu i był podłączony pod ładowarkę. Kontrolka od ładowania mrygała na pomarańczowo. Dzisiaj zauważyłem, że bateria po kilku minutach od włączenia była strasznie gorąca. Postanowiłem rozebrać baterię i moim oczom ukazało się 8 ogniw (Samsung ICR18650 - 22E SDI 713).
    Oddzieliłem każde ogniwo i zacząłem je mierzyć.
    1. 4,16V (brak zwarcia).
    2. 0,00V (zwarcie).
    3. 0,01V (brak zwarcia).
    4. 0,00V (brak zwarcia).
    5. 3,80V (brak zwarcia).
    6. 3,35V (brak zwarcia).
    7. 3,87V (brak zwarcia).
    8. 3,88V (brak zwarcia).

Co do sprawdzenia jakimś programem baterii to niestety nie zdążyłem, bo bateria się przegrzewała.

Co w takiej sytuacji mogę zrobić??? Na razie nie chcę kupować zamiennika, bo ta bateria nie jest mi tak bardzo potrzebna. Po prostu chciałbym spróbować ją naprawić.

Proszę o odpowiedzi. W załącznikach zdjęcia tej baterii.
    Załączniki:
    • Brak ładowania baterii w laptopie Fujitsu Siemens Amilo Xi 1554. 20200722_210424.jpg (1.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brak ładowania baterii w laptopie Fujitsu Siemens Amilo Xi 1554. 20200722_210547.jpg (544.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brak ładowania baterii w laptopie Fujitsu Siemens Amilo Xi 1554. 20200722_210520.jpg (938.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brak ładowania baterii w laptopie Fujitsu Siemens Amilo Xi 1554. 20200722_210626.jpg (804.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 18832396
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    Musisz wymienić wszystkie ogniwa na nowe, a i tak nie wiadomo czy kontroler baterii nie jest zablokowany a wtedy konieczny będzie reset. Szkoda zachodu.
  • #3 18833194
    Norbertchrobot
    Poziom 4  
    Pytania do użytkownika "miecho18":
    Chodzi o to, czy nie można by było naładować tych ogniw do danej wartości? Jak tak to jaka ona powinna być.

Co do kontrolera - jeśli by się zablokował to jak można go odblokować?

P.S. W piątek postaram się dać zdjęcia płytki i oznaczenie kontrolera. Jeśli nie w piątek to dopiero w sobotę 01.08.20r.

Ale na tą chwilę proszę o odpowiedzi na pytania to bym się już zaczął bawić z tym.
  • #4 18833239
    7jacek7
    Spec od komputerów
    Ocena: 279
    Kolego, jest cały dział poświęcony regeneracji baterii.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum305.html

Norbertchrobot napisał:
    Co do kontrolera - jeśli by się zablokował to jak można go odblokować?
    Teraz pytanie czy poprawnie odłączyłeś poszczególne ogniwa?
    Jeśli odpinałeś byle jak to może być już niemożliwe.
    Poczytaj tematy (ogłoszenia) z linku.

Jeśli chodzi o
    Norbertchrobot napisał:
    Chodzi o to, czy nie można by było naładować tych ogniw do danej wartości? Jak tak to jaka ona powinna być.
    Nie.
    W ogniwach w których napięcie spadło poniżej zadanego progu zaszły nieodwracalne procesy chemiczne, pozostałe które jeszcze trzymają napięcie są osłabione i zepsują te nowe które włożysz.

Pozdrawiam.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18833517
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    Norbertchrobot napisał:

Ogniwa rozładowane poniżej 2,9V (niektóre poniżej 2,5V) bezpowrotnie tracą swoje parametry. Te, które trzymają napięcie powyżej 3V też musisz wymienić, bo ich wiek jest na tyle duży, że ich rezystancja wewnętrzna jest już zbyt wysoka. Poza tym rozbieżność parametrów pomiędzy poszczególnymi sekcjami będzie na tyle duża, że bateria nie ma szans poprawnie pracować.
  • #6 18906414
    Norbertchrobot
    Poziom 4  
    Witam.

Po długich męczarniach z tą baterią w postaci próby ładowania pojedyńczych ogniw za pomocą ładowarki od e-papierosa, postanowiłem, że nie będę dalej się męczył z tą baterią. Oddałem ją na elektrośmieci.
    Teraz moje pytanie, czy moglibyście mi podać jakąś stronę gdzie mógłbym kupić taką baterię do tego laptopa (może to być zamiennik lub oryginał). Ja szukałem i nie mogę jej nigdzie znaleźć.

Pozdrawiam i czekam na jakiś odzew.
REKLAMA