logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja części elektronicznej w zasilaczu telewizora Helios TC 401

elektromonter 29 Maj 2004 11:17 2793 8
REKLAMA
  • #1 665454
    elektromonter
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Mam takie pytanie: jak się nazywa ta część elektroniczna na zdjęciach?

Części tej nigdzie nie mogę dostać. Może można ją zastącpić czymś innym.

Potrzebuje jej do układu zasilania do starego telewizora "Helios TC 401" firmy elemis.
    Załączniki:
    • Identyfikacja części elektronicznej w zasilaczu telewizora Helios TC 401 miflex2.gif (13.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Identyfikacja części elektronicznej w zasilaczu telewizora Helios TC 401 miflex1.jpg (6.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 665538
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3354
    Kondensator przeciwzakłóceniowy, awaryjna dosyć rzecz, siedzi zwykle w module filtrów sieciowych razem m.in z pozystorem od cewek rozmagnesowujących.
  • REKLAMA
  • #3 665539
    marko41
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Jest to filtr sieciowy przeciwzakloceniowy mysle ze kupisz go na gieldzie we Wroclawiu,bez niego tez Tv bedzie dzialal jednak moze emitowac zaklocenia radioelektryczne do sieci!(Mam taki w swoich zbiorac) Sprobuj zdemontowac ze starego telewizora np.Jowisz lub Helios
  • #4 665565
    elektromonter
    Poziom 15  
    A pomijając zbiory giełdowe, czy mogę odpowiednik kupić w sklepie elektronicznym :?:
  • #5 665639
    elektromonter
    Poziom 15  
    To może sam sobie odpowiem

Na stronie:
    http://www.unizet.com.pl/dane/4f.html
    znalazłem kondensator

- KONDENSATOR KSPPZ-10 0,2 UF + 2X2,5 NF 250 V 20%

on będzie pasował?
  • REKLAMA
  • #6 665708
    marko41
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Tak to jest to zastosuj i bedzie ok.
  • #7 1149324
    sylwek_b86

Poziom 15  
    Ocena: 216
    hehe mozesz nawet wsadzic od odkuzacza i tez bedzie działąc.
    Ale najlepiej zdemontowac z innego tv bo mają pewnie lepsze mozliwosci przeciwzakłuceniowe..
    Pozdro!
    Konto firmowe:
    EL-CAR Sylwester Boguszewski
    Al. Młodości 25, Milejów, 21-020 | Strona WWW: https://www.el-car.auto.pl
  • REKLAMA
  • #8 1149699
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    Ocena: 101
    Takie cos znajdziesz w kazdym polskim telepudle
  • #9 1149718
    marcin w
    Poziom 22  
    Ocena: 81
    Szczeże mówiąc to ja wymontowałem go wogóle i nic się nie działo złego.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji i dostępności części elektronicznej w zasilaczu telewizora Helios TC 401, będącej kondensatorem przeciwzakłóceniowym w module filtru sieciowego. Element ten pełni funkcję tłumienia zakłóceń elektromagnetycznych i zwykle współpracuje z pozystorem oraz cewkami rozmagnesowującymi. Brak tej części nie uniemożliwia działania telewizora, lecz może powodować emisję zakłóceń do sieci elektrycznej. Zalecane jest pozyskanie kondensatora z innego starego telewizora, np. Jowisz lub Helios, lub zakup odpowiednika w sklepie elektronicznym. Jako zamiennik wskazano kondensator KSPPZ-10 o parametrach 0,2 µF + 2x2,5 nF, 250 V, 20%, który jest kompatybilny z oryginalnym elementem. Wskazano również, że można użyć kondensatora z odkurzacza, choć lepsze właściwości mają oryginalne części z telewizorów. Niektórzy użytkownicy usuwali ten kondensator bez negatywnych skutków dla działania urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA