logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Altusy - jaki wzmacniacz? Kwota do wydania 1000 zł. Dobra jakość dźwięku.

Nigell 29 Lip 2009 20:17 2470 15
REKLAMA
  • #1 6835824
    Nigell
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,
    Temat dotyczy modernizacji mojego pokojowego sprzetu audio.
    Chcialbym Was poprosic o pomoc przy zakupie wzmacniacza do moich kolumn, na dzien dzisiejszy posiadam wzmacniacz Unitry WS 418 w zestawie z glosnikami Altus 75 i Space '86 szczerze mowiac razem gra to dosc srednio i chcialbym troszke wiecej. Mam zamiar dokupic pare kolumn Altus 140 i w odstawke puscic kolumny Space wiec zostaje mi 2x Altus 140 i 2x Altus 75 a wiec jaki wzmacniacz moglbym do nich kupic? Na nowy wzmacniacz ogolnie moge wydac gdzies do 1000zl chociaz wiadomo im taniej tym lepiej ale nie kosztem jakosci dzwieku. Glosniki postaram sie zmodernizowac wedlug jednego z tutejszych tematow https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic968837.html zamierzam w nich wymienic wszysteki glosniki oraz zwrotnice na mozliwie najlepsze do tej budy, kable etc. wiec nie powinny grac najgorzej, ale pojawia sie pytanie czy dwa modele tych kolumn o roznej mocy beda dobrze ze soba wspolgraly? czy 75 nie beda za slabe do 140? wolalbym sie nie pozbywac tych 75. Wzmacniacz jest oczywiscie podpiety do komputera dokladniej do karty Creative'a X-Fi Xtreme Gamer Fatality Pro niby to nie ma nic do rzeczy, ale jednak znaczaco poprawia jakosc dzwieku. Moze macie jakies inne pomysly co do modernizacji tego zestawu? Ogolnie zestaw jest uzywany tylko do mojego wlasnego uzytku a celem modernizacji jest takze i rozkrecenie malej imprezki tylko czy da rade? Dziekuje za wszystkie odpowiedzi, uwagi. Jest to moj pierwszy post na tym forum wiec prosilbym o wyrozumialosc, nawet nie wiem czy umiescilem go w odpowiedniej sekcji, jak nie to z gory chcialbym przeprosic.
  • REKLAMA
  • #2 6835836
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    Sprzedaj Altusy, sprzedaj Spejsy, sprzedaj WS418 i jeśli to jest w ładnym stanie to 500-600 zł dodatkowe w kieszeni. Za 600 kupujesz nie najgorszy wzmacniacz, za 1000 kolumny i masz haj fi pełną gębą.
  • #3 6836090
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 99
    4 kolumny pod jeden wzmacniacz? Bezsens.

Do dyspozycji w tej unitrze tylko 35 watt mocy przy 8 ohmach. Jeśli podpinasz 4 kolumny, to są one szeregowo podłączone, co daje 16 ohm. Przy tej impediancji wzmacniacz oddaje jakieś 18 watt na kanał, więc na jedną kolumnę przypada jakieś .... 9 wat.

Nic dziwnego, że gra to słabo.

A Altusy 140 to zdecydowanie nic specjalnego. kupować je po to żeby wszystko w nich wymieniać? Strata kasy tym bardziej, że osiągają one zbyt wysokie ceny w stosunku do jakości.

Na twoim miejscu sprzedałbym obydwie pary kolumn (w sensie: altusy i space 86) oraz tą unitrę, i rozejrzał się za jedną parą używanych kolumn renomowanej firmy oraz wzmacniaczem.

Ewentualnie możesz sprzedać Space i Unitrę i kupić lepszy wzmacniacz/amplituner do Altusów 75 jeśli nie chcesz się ich pozbywać. Moim zdaniem te Altusy nie grają gorzej od 140, wręcz przeciwnie! Co i tak nie znaczy dobrze niestety - bo jak na swoje gabaryty to mają słaby bas, podobnie space.

w cenie około 300-400 zł (a niektóre altusy 140 osiągają nawet wyższe ceny) możesz kupić np:

678852884
    695884364
    690964213

z kolumn.

a amplituner np. 676534969.

Nie będę podawał więcej aukcji, bo to głównie są aukcje jednego użytkownika, co ma duży wybór, a nie chciałbym czyjegoś biznesu reklamować (potraktuj to jako przykład)

Ale jak się rozejrzysz na allegro, w cenie do 300 zł masz bardzo duży wybór używanych amplitunerów, podobnie kolumn,
    i niestety ze smutkiem trzeba powiedzieć, że dużo z nich przebija jakością naszą poczciwą unitrę czy tonsila.

Znajdź coś ze swojego miasta, lub z okolic żebyś mógł przetestować sprzęt przed zakupem.
  • #4 6836210
    Iro1986
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Właśnie ja bym wszystko sprzedał "mam podobną sytuację z Altus 300" i kupił coś innego ,wedle uznania i własnego gustu.
  • REKLAMA
  • #5 6836271
    Nigell
    Poziom 10  
    Zapomnialem dodac ze jestem kompletnym nowicjuszem w tych sprawach heh. Moje doznania muzyczne zaczely sie i nie dlugo sie skoncza na tym zestawie, wiec prosze o przebaczenie za plytkosc mojej "wizji" modernizacji :)

>Dj Volt
    Moglbys konkretniej podac jakies zestawy? chcialbym uniknac sytuacji kupienia za "dobrego" wzmacniacza w stosunku do kolumn i odwrotnie.
    Ogolnie tego sprzetu nie bede sprzedawac poniewaz byl to swego rodzaju "prezent", "spadek". Dlatego chcialem sie zabrac za ich modernizacje a odstawienie w kat Spejsow i wzmaka jakos bym przezyl.

>SzokalML
    Naczytalem sie wiele na tym forum o modernizacji tych kolumn dlatego wysunalem takie wnioski ;) Altusy to cacuszko stan tylko wlasnie niskotonowce nie sa oryginalne, poniewaz Tonsile spalily sie X lat temu, sa od 888... dlatego chcialem je wymieniac na inne. Dwie kolumny lepiej niz cztery? to mi tez da do myslenia, za co dziekuje Ci :) juz teraz przelaczajac z trybu A+B na samo A czy B robi duza roznice ale nie taka jakbym chcial. Nie wiem czy to ma cos do rzeczy przy doborze nowe sprzetu ale lubie jak sie pokoj trzesie od basu moze to sie wydaje smieszne no ale to moje takie glupie upodobanie siedemnastolatka ;)
  • #6 6836291
    Iro1986
    Poziom 16  
    Skoro Lubi kolega Altusy to może para 300 załatwi sprawę i do tego lepszy wzmacniacz żeby było głośno i z kontrolą.
  • #7 6836322
    Nigell
    Poziom 10  
    Lubi nie, lubi nie potrafie powiedziec, bo jak mowie moje doznania muzyczne (nie liczac kin domowych i imprez) koncza sie wlasnie na Altusach i tu jest pies pogrzebany bo nie wiem jak gra "cos" innego niz to :)
  • #8 6836327
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 841
    DO tych altków dokup sobie lepiej subwoofer aktywny skoro jesteś maniakiem basu. Z tych kolumn nie wycisniesz dobrego basu, nawet z A140. One są wysoko strojone bas bardziej tłucze niż ładnie mruczy. Lepiej byłoby już zamienić je na Altony 110 i lekko zmodyfikować otwory stratne na rurki b-r większej długości. Pozdrawiam
  • #9 6836371
    Iro1986
    Poziom 16  
    Alton 110 miał już br.Te nieszczęsne z kratką metalową :)
  • REKLAMA
  • #10 6836407
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 841
    A to prawda że GDN w Altonach jest strojony na 35 Hz ? Ciekawe czy dałby rade od 30 Hz..
  • #11 6836583
    Iro1986
    Poziom 16  
    Nie jestem "Altusomanem" ale seria 150,200,300 gra lepiej jak poprzednia i ma br ,a nie dziury.Skoro lubisz Altusy kup 200 lub 300 i myślę że będziesz zadowolony kolego.
  • REKLAMA
  • #12 6836791
    Nigell
    Poziom 10  
    Czyli wybor zaweza sie do Altonow 110 i Altusow 300. Jestem coraz bardziej przekonany co do 300, a wiec jaki wzmacniacz do nich? Cena wzmacniacza jak wczesniej, do 1000zl moge na to przeznaczyc. Badz cos co polaczy to wszystko co mam w jakis sensowny sposob, o ile bedzie to oplacalne. No i ostatnie najwazniejsze pytanie. Czy nie pozaluje kasy przeznaczonej w nowe audio w porownaniu z tym starym zestawem? (pytanie raczej retoryczne, ale jednak odpowiedzi z checia poczytam)
  • #13 6837418
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 6837693
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    Skoro jesteś wielbicielem dużych natężeń to polecam Ci Altusy 300 i wzmacniacz Akai AM65 i wyższe. Po sprzedaniu tego co masz powinieneś spokojnie to zakupić. Jeśli nie to ewentualnie mniejszy model Altusów- 200, też Cię zadowoli. Tam wyżej SzokalML proponował Ci jakieś Quadrale (na Teslach?) i jakieś inne nie za duże wynalazki, ale o hmm dość specyficznym wyglądzie. To byłoby dobre, ale jak już Ci minie fala mocnego łupania i zejdziesz na mniejsze łupanie. Na razie chyba jednak wciąż Altusy to zestawy dla Ciebie :P.
  • #15 6837817
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 99
    Cytat:
    wlasnie niskotonowce nie sa oryginalne, poniewaz Tonsile spalily sie X lat temu, sa od 888

Tu jest kolejny pies pogrzebany, dlaczego gra to słabo. 888 to jedne z najgorszych i najtańszych głośników na rynku, więc nie można o tych altusach powiedzieć że są w stanie cacy.
  • #16 6849050
    Iro1986
    Poziom 16  
    Dokładnie te głośniki są kiepskie"888,666 itd".W new mildton 200 był gdn 30/100/8.To tania alternatywa dla Altków 300.Ładnie brzmią mildtony.Altus 300 :fajne są dźwięk zależy kto co lubi ale liczy się spl w tych kolumnach.?No i 300 i 200 zagraja napewno lepiej jak 140 i reszta starych zestawów Altus 2 seri.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy modernizacji sprzętu audio z kolumnami Altus, gdzie użytkownik posiada wzmacniacz Unitra WS 418 oraz kolumny Altus 75 i Space '86, planując dokupić Altus 140. Obecny zestaw gra słabo, głównie z powodu niskiej mocy wzmacniacza (35 W przy 8 Ω) i podłączenia czterech kolumn, co zwiększa impedancję do 16 Ω i obniża moc do około 9 W na kolumnę. Uczestnicy zalecają sprzedaż obecnego sprzętu i zakup jednej pary kolumn renomowanych marek oraz wzmacniacza o mocy i jakości adekwatnej do kolumn. Krytykowane są kolumny Altus 140 za stosunek ceny do jakości oraz używane głośniki 888, które są niskiej jakości. Proponowane są alternatywy: Altus 200, Altus 300, Alton 110, New Mildton 200 oraz wzmacniacze Akai AM65 i wyższe. Sugeruje się unikanie podłączania czterech kolumn do jednego wzmacniacza oraz rozważenie aktywnego subwoofera dla poprawy basu. Modernizacja kolumn obejmuje wymianę głośników i zwrotnic na lepsze komponenty oraz kable. Wzmacniacz do 1000 zł powinien być dobrany tak, aby zapewnić odpowiednią moc i kontrolę nad kolumnami, szczególnie jeśli wybór padnie na Altus 300 lub Alton 110. Wymiana sprzętu na nowszy i lepszy model jest rekomendowana, aby uzyskać wyraźną poprawę jakości dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA