logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6300 - nagły czarny ekran LCD, brak uszkodzeń, co robić?

.::TeLeMaNiAk::. 29 Lip 2009 20:53 11892 8
REKLAMA
  • #1 6835957
    .::TeLeMaNiAk::.
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Tak jak w temacie pewnego dnia wyciągnąłem telefon z kieszeni chciałem odblokować klawiaturę bo widziałem że mam nieodebrane połączenie i nagle czarny ekran się zrobił czego to wina ?
    Telefon nie upadł ani nie doznał innego mechanicznego uszkodzenia.
    Kąpiel i grzanie nie pomogło. Co dalej ? Nowy LCD ?
  • REKLAMA
  • #2 6836394
    szirs
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    skoro nie upadł nie był zamoczony to po co smażyć !!! nie prościej podstawić lcd inny jeśli to nie pomoże to wymiana glasa sterującego lcd jednego z dwóch było na ten temat juz mówione
  • #3 6839600
    johny190
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    najlepiej podmienić LCD na jakiś inny i najprawdopodobniej to jego wina...
  • REKLAMA
  • #4 6843009
    basstec
    Poziom 34  
    Ocena: 178
    Albo ktorys z filtrow, ostatnio mialem kilka sztuk z uszk. filtrem.
  • REKLAMA
  • #5 6881544
    Poziom 19  
    A możecie mi pokazać gdzie owy filtr się znajduje ? ;] bo nie mogę go znaleźć;/
  • #6 6881582
    contactservice
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    zalezy jaka masz płyte sa dwa filtry albo jeden ,w kazdym badz razie jeden jest pod włącznikiem podgłaszania ,a drugi jesli jest znajduje sie kolo złączki lcd z prawej strony takie prostokątne glassy :)
  • REKLAMA
  • #7 6881671
    Poziom 19  
    to mam dwa filtry , oby dwa wymienić ?
  • #8 6881770
    basstec
    Poziom 34  
    Ocena: 178
    Obejrzyj oba dokladnie, czasami widac, ze ktorys jest lekko ukruszony i ten wymien jako pierwszy. Jak nie ma uszkodzen to wymien jeden, jak nie zadziala to ten wyciagniety osadz w miejsce drugiego.
  • #9 6882410
    tonk
    Spec od GSM
    Ocena: 57
    A od czego jest miernik?

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku nagłego pojawienia się czarnego ekranu LCD w telefonie Nokia 6300 bez widocznych uszkodzeń mechanicznych i zalania, najczęstszą przyczyną jest uszkodzenie samego wyświetlacza LCD lub filtrów sygnałowych odpowiedzialnych za sterowanie ekranem. Zaleca się wymianę LCD na sprawny egzemplarz w celu weryfikacji, czy problem ustąpi. Jeśli wymiana LCD nie przyniesie efektu, należy sprawdzić i ewentualnie wymienić jeden lub oba filtry (glassy) znajdujące się na płycie głównej – jeden pod przyciskiem podgłaszania, drugi przy złączu LCD po prawej stronie. Uszkodzenia filtrów mogą być widoczne jako drobne ukruszenia. Wymiana filtrów powinna być przeprowadzona kolejno, zaczynając od tego, który wykazuje uszkodzenia. Do diagnostyki i pomiarów przydatny jest miernik elektryczny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA