logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy oryginakny sterownik airbag polo 97 można zastąpić innym

mercedesik 30 Lip 2009 01:04 2971 12
REKLAMA
  • #1 6837115
    mercedesik
    Poziom 26  
    Ocena: 522
    Pytanie czy sterownik poduszek z polo 97r 2xairbag można zastąpic sterownikiem z passata 94 rok tez 2xairbag dodam że sa to takie same numery sterowników tyle że różnia sie końcówka 1 literą
  • REKLAMA
  • #2 6837315
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    Można.
  • #3 6837324
    al777
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    U Niemca jak się coś różni to się ... różni. Ja do Paska (też 94) kupiłem brakującą kontrolkę poduszek+Abs i też różniła się jednym znaczkiem. Wtyczka pasowała, ale zamiast świecić się gdy błąd, świeciła się gdy wszystko było OK.
    Zgadnij co możesz uzyskać przy sterowniku poduszek. Ja bym nie ryzykował.
  • REKLAMA
  • #4 6837333
    Jacek79
    Poziom 37  
    Jaki masz sensor, 6N0 909603 czy 1H0 959656?
  • #5 6837436
    mercedesik
    Poziom 26  
    Ten pierwszy z koncówka litere A
    A Ten z passata ma końcówke G
    Poroblem widze z kontrolka bo pasek ma na żarówke a polo diody
  • #6 6838375
    Jacek79
    Poziom 37  
    Polo tez ma żarówke.
  • REKLAMA
  • #7 6841108
    mercedesik
    Poziom 26  
    No nie właśnie rozebrałem zegar żeby wyjąc żarówke i zonk Same diody :-/
  • #8 6841132
    Jacek79
    Poziom 37  
    produkcja do sierpnia 97 czy po sierpniu?
  • #9 6845324
    jedrzej30
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jacek79, nie mam 100% pewności, ale czy przypadkiem sensor nie jest dopasowany do samochodu i przy okazji do jego wagi? Z tego co ja wiem to nie mozna montowac sensorow od tak rozniacych sie od siebie samochodow. Ten sensor moze sobie dzialac, ale inaczej reaguje czujnik na np. walniecie dla przykladu w kraweznik z ta sama predkoscia passatem, a inaczej polo ze wzgledu ja jego wage i teraz np. taki sensor z pasata moze nie zadzialac w polo bo jest sporo lzejsze i przeciwnie w druga strone przy lekkim walnieciu paskiem z sensorem od polo moga wypalic poduszki. Moge sie oczywiscie mylic, ale tak kiedys slyszalem od kogos madrego :). Co o tym sadzisz? Pozdrawiam
  • #10 6849844
    mercedesik
    Poziom 26  
    produkcja nie wiem ale 100% diody bede kombinował
  • #11 6852576
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 547
    jedrzej30 napisał:
    Jacek79, nie mam 100% pewności, ale czy przypadkiem sensor nie jest dopasowany do samochodu i przy okazji do jego wagi? Z tego co ja wiem to nie mozna montowac sensorow od tak rozniacych sie od siebie samochodow. Ten sensor moze sobie dzialac, ale inaczej reaguje czujnik na np. walniecie dla przykladu w kraweznik z ta sama predkoscia passatem, a inaczej polo ze wzgledu ja jego wage i teraz np. taki sensor z pasata moze nie zadzialac w polo bo jest sporo lzejsze i przeciwnie w druga strone przy lekkim walnieciu paskiem z sensorem od polo moga wypalic poduszki. Moge sie oczywiscie mylic, ale tak kiedys slyszalem od kogos madrego :). Co o tym sadzisz? Pozdrawiam

Mylisz się, bo to ma mało do rzeczy.
    Sensor działa na zasadzie przeciążenia i masa samochodu ma mało do powiedzenia.
  • #12 7479700
    foxfoxfox123
    Poziom 12  
    Ocena: 57
    szogun0 napisał:
    jedrzej30 napisał:

Mylisz się, bo to ma mało do rzeczy.
    Sensor działa na zasadzie przeciążenia i masa samochodu ma mało do powiedzenia.

To ty sie mylisz, algorytm strzału poduszek i timing tla kazdego samochodu jest inny, bo kazdy samochód ma inne pochłanianie energi uderzenia i inna siłę bezwładności, 1K0 to nie to samo co 1J0
  • REKLAMA
  • #13 7479840
    mercedesik
    Poziom 26  
    Ogólnie powinienem zamknąc temat już dawno ale zrobie to teraz.
    Sterownik kupiłem o tych samych numerach też z polo żeby nie ryzykowac i wszystko działa jak należy.
    Dzięki wszystkim za zainteresowanie.

Podsumowanie tematu

✨ Poruszono kwestię zastąpienia oryginalnego sterownika poduszek powietrznych (airbag) z Volkswagena Polo 1997 sterownikiem z Passata 1994, oba z systemem 2xairbag. Dyskusja wskazała, że mimo podobnych numerów sterowników różniących się jedynie jedną literą, mogą wystąpić problemy z kompatybilnością, zwłaszcza z kontrolką poduszek (różnice w zastosowaniu diod i żarówek). Pojawiły się wątpliwości dotyczące zgodności sensorów (6N0 909603A vs 1H0 959656G) oraz ich działania względem masy pojazdu i algorytmu wyzwalania poduszek. Ostatecznie potwierdzono, że algorytm i timing wyzwalania poduszek są specyficzne dla modelu i numeru sterownika, co wpływa na bezpieczeństwo. Zalecane jest stosowanie sterownika dedykowanego do konkretnego modelu Polo, co potwierdził zakup oryginalnego sterownika z Polo o tych samych numerach i prawidłowe działanie systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA