logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik 139QMB - 4T problemy, po wymianie cylindra na 80 ccm

eldo85 31 Lip 2009 20:31 12674 15
REKLAMA
  • #1 6843595
    eldo85
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam...

Po wymianie cylindra z 50cm na 80cm

Silnik odpalił na dotyk (o dziwo bo wcześniej nie palił) pochodził sobie na wolnych obrotach tak z 15min później jazda testowa (max do 40km/h) i silniczek pięknie się wkręca na obroty ALE tylko do polowy otwarcia gazu ! Później coś tak jakby stukało i silnik tracił moc, tylko ze to nie metaliczny stuk, tak jak by coś było nieszczelne ciężko powiedzieć...

Zaznaczam ze po delikatnym otwarciu gazu, stopniowo, nic się nie dzieje silnik przyspiesza bez problemu.

- Cylinder 80cm
    - wariator HS naraku
    - dysza 0,85mm (iglica ustawiona na ostatnim frezie od dołu)
    - filtr stożkowy gąbkowy + dolot 30cm
    - sprzęgło naraku + sprężyna centralna (żółta) odśrodkowe czerwone
    - rolki G&S 5,5gr

Nowy olej w silniku, świeca NGK. Rozrząd oraz zapłon wydaje się być OK ustawione bo pali IDEALNIE i na wolnych obrotach jest LUX.

Docierać dalej silnik czy rozkręcić i szukać przyczyny ?
  • REKLAMA
  • #2 6844303
    chudy911
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Sprawdz jeszcze raz czy dobrze ustawiony rozrząd.
    Sprawdż kompresję i czy dobrze jest poskładany wariator.
  • REKLAMA
  • #3 6850942
    eldo85
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    rozrząd na 100% ustawiony dobrze, wariator OK kompresji nie mam mozliwosci sprawdzic "domowymi warunkami" . Przyczepiłem sie wydechu, na wstepie wymienie uszczelke przy kolektorze wydechowym .

wykluczyłem też moduł elektroniczny
  • #4 8349353
    luklas944
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    a głowice też wymieniłeś?
  • #5 8349384
    dawid5419
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Sprawdź uszczelkę pod głowicą czy jej nie wydmuchało. Mocno wszystko dokręciłeś? Sprawdź kompresje.
    To na pewno nie wydech, no chyba że tłumnik ci się przepalił.
  • REKLAMA
  • #6 8349390
    luklas944
    Poziom 12  
    moim zdaniem koleś zostawił głowicę seryjną
  • #7 8349407
    dawid5419
    Poziom 11  
    luklas944 napisał:
    moim zdaniem koleś zostawił głowicę seryjną

Ja mam przy swoim skuterze seryjną głowicę i cylinder 80cc i wszystko jest w porządku.

eldo85 Sprawdź szczelność zaworów.
  • #8 8349420
    luklas944
    Poziom 12  
    nic nie stuka? bo też zastanawiam się nad 80ccm, bo zatarłem :D A wał wymieniałeś?
  • REKLAMA
  • #9 8349432
    dawid5419
    Poziom 11  
    luklas944 napisał:
    nic nie stuka? bo też zastanawiam się nad 80ccm, bo zatarłem :D A wał wymieniałeś?

Nic nie stuka, nie trzeszczy :D. Oprócz cylindra nic innego nie wymieniałem nawet dyszy :D tylko dobrze to wszystko skręciłem kluczem dynamometrycznym i wymieniłem uszczelkę pod cylindrem i głowicą oraz wyregulowałem gaźnik :!: :D
  • #10 8349444
    luklas944
    Poziom 12  
    i jak, dużo pomogło? ja planuje wymienić też dyszę, a za jakiś czas wał. nie wiem co zrobić z głowicą, bo puszcza mi lekko zawór wydechowy, a z resztą zawory są już trochę powypalane.
  • #11 8349470
    dawid5419
    Poziom 11  
    luklas944 napisał:
    i jak, dużo pomogło? ja planuje wymienić też dyszę, a za jakiś czas wał. nie wiem co zrobić z głowicą, bo puszcza mi lekko zawór wydechowy, a z resztą zawory są już trochę powypalane.

Pomogło bardzo, przyspieszenie bardzo dobre, prędkość taka sama ponieważ nie wymieniłem dyszy :D . Wału nie wymieniaj ponieważ jeśli masz dobry wał to on wytrzyma bez problemu, co najwyżej wymień łożyska na wale na mocniejsze :D .A co do zaworu to kup zestaw trzech past zaworowych, wyciągnij głowicę, wyjmij zawór, nałóż pierwszą najgrubszą pastę na gniazdo zaworowe i zacznij docierać zawór w głowicy, tylko nie ręcznie :D spróbuj wiertarką na średnich obrotach. Zrób to samo z następnymi pastami od najgrubszej do najdrobniejszej :!:
  • #12 8349487
    luklas944
    Poziom 12  
    a ile zapłaciłeś za swój cylinder? bo nie wiem czy jest sens przepłacać, czy kupić jakiś tani na allegro
  • #13 8349495
    dawid5419
    Poziom 11  
    luklas944 napisał:
    a ile zapłaciłeś za swój cylinder? bo nie wiem czy jest sens przepłacać, czy kupić jakiś tani na allegro

Kup najtańszy, na allegro oczywiście :D . Jeśli go dobrze dotrzesz to pośmigasz na nim ok 10k km.
  • #14 8349501
    luklas944
    Poziom 12  
    ok dzięki wielkie za porady :D
  • #15 8349508
    dawid5419
    Poziom 11  
    luklas944 napisał:
    ok dzięki wielkie za porady :D

Jak zawszę służę pomocą :turn-l:
  • #16 8349788
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie cylindra z 50 cm³ na 80 cm³ w silniku 139QMB 4T pojawił się problem z osiąganiem pełnych obrotów przy pełnym otwarciu gazu – silnik traci moc i słychać nietypowe stukanie, które nie jest metaliczne. Silnik odpala i pracuje dobrze na wolnych obrotach, rozrząd i zapłon są prawidłowo ustawione, a nowy olej i świeca NGK zostały zastosowane. Wariator HS Naraku, dysza 0,85 mm, sprzęgło Naraku oraz rolki G&S 5,5 g zostały zamontowane. Wskazano na konieczność sprawdzenia kompresji, szczelności uszczelki pod głowicą oraz ewentualnej wymiany lub dotarcia głowicy, gdyż pozostawiono seryjną głowicę do cylindra 80 cm³. Zalecane jest także sprawdzenie szczelności zaworów i ewentualne dotarcie zaworów za pomocą past zaworowych. Wymiana wału nie jest konieczna, jeśli jest w dobrym stanie, lecz można rozważyć wymianę łożysk na mocniejsze. Dysza powinna być dostosowana do większej pojemności cylindra. Użytkownicy sugerują, że tani cylinder z odpowiednim dotarciem może służyć do około 10 000 km. Problem może wynikać z nieszczelności pod głowicą lub niewłaściwego dotarcia zaworów, a nie z układu wydechowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA