logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Quad 110ccm 4T 152fmb - nierówna praca, dymienie, strzały z gaźnika

automoto95 27 Sty 2017 18:28 4647 19
REKLAMA
  • #1 16232793
    automoto95
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam, mam problem z silnikiem 110ccm 4t 152fmb chińczyk bardzo nierówno pracuje chodzi jak 2-suw ledwo odpala z trudem go trzeba utrzymywać na gazie zeby nie zgasł, swieca zawsze okopcona na czarno troche dymi na biało czasem na niebiesko wibruje głośno chodzi jakby miał sie zaras rozpaść czasem potrafi strzelić z gaznika przy próbie odpalenia. juz zostało prawie wszytko wymienione nowe: gaznik. moduł, cewka, swiece, zawory regulowane, rozad sprawdzomy, regulacja gaznika nic nie daje brak lewego powietrza . I nie wiem czy silnik wymaga remontu pierścienie a morze cylinder czy z głowica cos nie tak? dodaje film z pracy silnika morze ktoś wie co dzieje sie z tym silnikiem?: https://sendvid.com/7mmri4kl
  • REKLAMA
  • #2 16232947
    lisekey
    Poziom 15  
    Ocena: 76
    Dymienie na niebiesko oznacza spalanie oleju czyli zużyte pierścienie lub gładz cylindra, kolejnym powodem może być wypalony zawór wydechowy który lubi się wypalać w tych silnikach. Nie dowiesz się tego jeśli nie ściągniesz głowicy.
  • #3 16233252
    automoto95
    Poziom 9  
    ściągnołem już głowice i zawory wydaja sie być ok ale w cylu jest jakaś mała dziurka 1mm chyba wypalona i 2 ryski tylko powieszchowne czy ten cyl jeszcze sie doczegoś nadaje czy dowymiany?
    Załączniki:
    • Quad 110ccm 4T 152fmb - nierówna praca, dymienie, strzały z gaźnika WP_20170125_11_23_42_Pro.jpg (2.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Quad 110ccm 4T 152fmb - nierówna praca, dymienie, strzały z gaźnika WP_20170125_11_08_04_Pro.jpg (1.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Quad 110ccm 4T 152fmb - nierówna praca, dymienie, strzały z gaźnika WP_20170125_11_08_23_Pro.jpg (1.9 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16233604
    lisekey
    Poziom 15  
    Ta "dziurka" to raczej pozostałość po tłoku który jest pewnie do wymiany (dla potwierdzenia prosiłbym o zdjęcie tłoka) i jestem pewien że stało się to w wyniku przegrzania, cylinder wymaga usunieciu delikatnie tej aluminiowej zaleginy i przeszlifowaniu drobnoziarnistym papierem ściernym gładzi cylindra choć nie wiem czy opłaca się ta zabawa bo zestaw cylinder,tłok, pierścienie to koszt ok.
    50zł a i będzie w 100% pewne. Dla sprawdzenia poddałbym jeszcze uszczelniacze zaworowe bo po przegrzaniu mogły stwardnieć i zacząć brać olej plus sprawdzić czy nie ma wżer w gniazdach zaworowych.
  • #5 16234224
    automoto95
    Poziom 9  
    Aha dzięki za szybka odpowiedz akurat zdjęcia tłoka nie mam ale i tak zostanie wymieniony na nowy zdecydowałem ze zamówie dla pewności własnie cały nowy zestaw naprawczy chinski za 52zł lub moretti za 63 w komplecie cylinder, tłok, pierścienie, uszczelniacze, uszczelki mam nadzieje ze będzie ok.
  • #6 16234662
    lisekey
    Poziom 15  
    Różnica między częściami no name a moretti to to że z morreti dostaniesz w ładnie zapakowanym pudełku z logiem a ich wykonanie niczym się różni od tych tańszych ..
    Przy zakupie trzeba uważać na wymiar sworznia tłoka ponieważ są dwa rodzaje 13mm i 14mm montowane w 124cc z dłuższym wałem od 110cc.
  • #7 16234700
    automoto95
    Poziom 9  
    dzieki za info narazie i tak musze czekać az cos wpadnie bo brak funduszy :)
  • REKLAMA
  • #9 16235359
    automoto95
    Poziom 9  
    no zawór jest zmasakrowany ale to wina poprzedniego własciciela silnika laik olał sprawe i niedbał o silnik nawet oleju nie zmieniał tylko lał benzyne i jezdził wogóle nie sprawdzał luzów zaworowych i jak sprawdziłem luzy to okazało sie ze był podparty własnie ten zawór wydechowy i dla tego go przypaliło i po części przez ta nierówna prace silnika spaliny jakie sie z niego wydobywały aż dusza xD i chciałbym poczyścić te zawory tylko nie bardzo wiem czym nigdy tego wczesniej nie robiłem i jak sie poleruje moze byc szczotką na wiertarce?
  • #10 16235413
    lisekey
    Poziom 15  
    Z grubsza przeczyść szczotką drucianą i dokończ papierem ściernym, sprawdz czy widać takie zabielenie przy styku gniazda z zaworem jeśli go nie ma możesz go dotrzeć takim sposobem https://www.youtube.com/watch?v=A0X98NwIACU, uwierz że szczelność zaworów jak i ich regulacja daje bardzo dużo w pracy tego silnika.
  • #11 16263462
    automoto95
    Poziom 9  
    Witam, silnik już po remoncie wymieniłem cały zestaw nowy cylinder, tłok, pierscienie, zawory szczelne, po remoncie - silnik odpalił od razu i nie gasł i nie kopcił chodzi prawie jak nowy ale jest nowy problem :/ - po lekkim dodaniu gazu zawsze głośno strzela po czym czasami obroty gwałtownie wzrastaja strzela w okolicach wydechu przy głowicy i raczej nie spod uszczelki pluje troche jakby benzyna moim zdaniem jest coś z gaznikiem ale nie wiem co ustawiałem skład mieszanki na minimum pół oboru i 1.5 i 2 ale to itak niewiele to daje dodam że zauważyłem że jest z kieliszek benzyny hlupie w kanale dolotowym w głowicy tuż przed zaworem czy to normalne? kompletnie juz mi rece opadaja na ten moto...
  • #12 16263549
    lisekey
    Poziom 15  
    Rozrząd jest dobrze ustawiony ? Jeśli chlupie taką ilością benzyny w dolocie to gaźnik być może jest jakiś wadliwy lub nieszczelny, jaką posiadasz w tym gaźniku dysze paliwową, jeśli posiadasz stary gaźnik przeczyść go i odpal go na nim. Jesteś pewny że przepustnica jest dobrze wsadzona w gaźnik, nie zostało zmienione położenie iglicy ? Śrubkę od mieszanki wkręć na maksa i odkręć o 1 obrót i w razie gdyby mu było mało odkręcaj co pól obrotu.
  • #13 16263638
    automoto95
    Poziom 9  
    Rozrzad dobrze ustawiony, iglica na srodkowy rowek sprawdzałem na 2 gaznikach starym oryginalnym przeczyszczonym i nowym gazniku PZ19 dysze oryginalne wszystko nic nie kombinowane na obu strzela a morze to być wina mechanizmu pływaka ze nie odcina dopływu paliwa?
    byc może ze oba gazniki sa wadliwe w wolnym czasie pokombinuje jeszcze z ta śróba od mieszanki a nie jest to zwiazane z głowica? bo mam druga ale nie wiem czy opłaca sie przekładać?
  • #14 16263873
    lisekey
    Poziom 15  
    Jeżeli głowica jest szczelna ( robiłeś test z naftą ) zawór nie jest wypalony a i są dobrze wyregulowane to na pewno nie jest wina głowicy, to że strzela w wydech, sam wchodzi na obroty to wina gaźnika lub nieszczelnego dolotu, a to że pod głowica jest benzyna oznacza że tego paliwa dostaje aż za nadto być może paliwo wydobywa się z gaźnika nadmiarem co może przyczynić się do tego źle ustawiony pływak. Jeszcze raz sprawdź szczelność uszczelek króćca jak i stan uszczelki ebonitowej pod gaźnikiem, poluzuj linkę gazu być może jest zbyta napięta i gdy dodajesz gazu się zacina, paliwo nie jest zbyt stare ? Tyle z moich pomysłów ...
  • #15 16264129
    automoto95
    Poziom 9  
    Dzieki za pomysły pokombinuje z tym pływakiem i regulacja mieszanki uszczelki gaznika sa nowe linka nowa dodam ze stary gaznik sie poci spod uszczelki od komory pływakowej
  • #17 16265708
    automoto95
    Poziom 9  
    niestety ale narazie nic nie pomaga pływak ustawiłem tak: trzymając gaznik do góry nogami to pływak leżąc bez naciskania jest lekko podniesiony do góry - oryginalnie leżał prawie poziomo po odpaleniu silnika było chyba jeszcze gorzej silnik chciał odpalić ale nie mógł bo kichał za każdym obrotem rozrusznika zaczynam mieć wątpliwosci co do regulacji składu mieszanki jeśli ja wykręcam to zwieksza sie dawka paliwa czy zmniejsza? sróba była ustawiana na 1 obrót i nawet na pół obrotu i było podobnie, miałem okazje przejechać sie motorowerem kolegi i własnie z takim samym silnikiem 110 i hodził idealnie pozazdroscić i miał gaznik pz16 zastanawiam sie czy taki gaznik kupić jesli nic nie uda mi sie zdziałać on jest troche inny kwadratowa komora pływakowa i metalowa dzwignia ssania
  • #18 16265889
    lisekey
    Poziom 15  
    Wkręcając śrubkę od mieszanki czyli ta na płaski śrubokręt zmniejszasz dawkę, pz16 jest zbyt mały jak dla 110cc a nawet na 50cc słabo zbiera się z tym motocykl ale faktem jest to że silnik pracuje bardzo równo na wolnych obrotach, jeśli kumpel ma sprawny gaźnik może da Ci sprawdzić czy na twoim silnik będzie dobrze pracować. Czmycha dlatego że dawka paliwowo-powietrzna jest najwyraźniej za uboga, nie bój się pokręcić tą śrubka . Powiem Ci że ciężki temat ...

Jeśli kolega się zgodzi i dalej będzie to samo to może problem leży w elektronice czyli moduł zapłonowy, cewki lub klin na wale został ścięty ale w to szczerze wątpię.
  • REKLAMA
  • #19 16405620
    automoto95
    Poziom 9  
    witam ponownie po długiej przerwie problem rozwiazany to była wina gaznikow miałem dwa jeden stary oryginalny i drugi nowy pz19 na zadnym nie chodził równo dopiero kupiłem trzeci gaznik pz20 i juz natym zaczoł chodzic jak trzeba pz19 sa do niczego

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z silnikiem 110ccm 4T 152fmb, który pracuje nierówno, dymi na czarno, biało i niebiesko, oraz strzela z gaźnika. Po wymianie wielu komponentów, w tym gaźnika, modułu, cewki i świec, problem nadal występował. Użytkownik odkrył małą dziurkę w cylindrze, co sugerowało uszkodzenie. Po remoncie silnika z wymianą cylindra, tłoka i pierścieni, silnik odpalił, ale pojawił się nowy problem z gaźnikiem, który powodował strzały i wzrost obrotów. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie ustawienia pływaka w gaźniku oraz regulacji mieszanki paliwowo-powietrznej. Ostatecznie, po wymianie gaźnika na PZ20, silnik zaczął działać prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA