logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lark VOVAGE - ActiveSync v4.5 przerywa transfer danych powyżej 30MB

piotrek power 02 Sie 2009 11:27 2904 7
REKLAMA
  • #1 6847979
    piotrek power
    Poziom 27  
    Ocena: 195
    Witam.

Mam problem z programem ActiveSync v4.5 do transferu danych między komputerem a nawigacją.

Podczas kopiowania plików z GPS do komputera jak i na odwrót, przerywa połączenie, czasami przerwie na samym początku czasami później, mały pojedyńczy plik jeszcze skopiuje, jednak większy ok 30MB już nie bardzo, gdyż zawsze przerwie połączenie.

Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu
    Pozdrawiam
    Piotrek
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6861244
    piotrek power
    Poziom 27  
    Właśnie przetestowałem przed chwilą ten sposób, jednak że efekt jest dokładnie taki sam jak w przypadku przesyłania przez explorer.

Zaraz przerywa połączenia przy próbie wgrania jakiegoś większego opliku np. muzyki.

A przesyłanie za pomocą kabelka potrzebne mi jest jedynie do tego aby aktualizować mapę NAVIGO Copernicus, pozostałe pliki ładuję na SD przez adapter.
  • Pomocny post
    #4 6861325
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1238
    Zmień kabelek na porządny i będzie OK. Ewentualnie spróbuj na innym porcie USB
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 6861368
    suchy22
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Nie ma takiej możliwości, żeby przy kopiowaniu commanderem zrywał połączenie. Pozostaje zmiana kabla na jakiś lepszy z filtrami. I nie za 5 zł, troszkę zainwestuj a musi działać. Testowane na PDA i PNA. W żadnym z wypadków nie było problemu z kopiowaniem plików. Sam wgrywam filmy do Larka.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 6861570
    koala106
    Poziom 39  
    Zrywa w Total Commanderze też jak jest kabel do niczego. Total Commander też działa w oparciu o ActiveSync i bez AS nie ruszy.
  • #7 6872482
    piotrek power
    Poziom 27  
    Dziękuję za porady.

Czyli muszę wymienić kabelek.

Muszę jednak przyznać że sprawdziłem bardziej dokłądnie tę mapę Navigo Coprnicus i w ogólę odeszła mi ochota aby ją aktualizować.

Jest niedokładna, brakuje bardzo dużo dróg gminnych, a gruntowych to w ogóle nie ma.

MapaMap znowu lubi prowadzić po gruntowych, a najlepsza wydaje mi się AutoMapa a jeśli chodzi o aktualizację to zarówno MapęMap jak i AutoMapę mogę wgrywać przez adapter na SD.

Ale kabelek muszę wymienić, kupię jakiś lepszy to będzie na przyszłość.
  • Pomocny post
    #8 6872532
    koala106
    Poziom 39  
    Navigo i tak trochę lepsza niż Mapamap, ale do AM jest daleko do tyłu. Co do kabelka, to najlepszym jaki używam i używałem do Larków jest od zewnętrznego dysku Toshiby USB z podwójnym zasilaniem. Lark może być rozładowany do zera i tak wszystko się wrzuca, jeden minus, że blokuje dwa gniazda USB i jest dość krótki, ale coś za coś.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy przerywania transferu danych powyżej około 30MB podczas korzystania z ActiveSync v4.5 do przesyłania plików między komputerem a nawigacją Lark VOVAGE. Próby transferu większych plików kończą się zerwaniem połączenia, zarówno przy użyciu Eksploratora Windows, jak i Total Commandera z wtyczką wincefs.wfx. Rozwiązaniem rekomendowanym przez użytkowników jest wymiana kabla USB na wysokiej jakości, najlepiej z filtrami i podwójnym zasilaniem, co eliminuje problemy z przerwaniem połączenia. Zaleca się także testowanie na różnych portach USB. Dyskusja porusza również kwestie aktualizacji map NAVIGO Copernicus, które są niedokładne i zawierają braki w danych dróg, co skłania do korzystania z alternatywnych map, takich jak AutoMapa i MapaMap, które można aktualizować przez kartę SD. Kabel USB od zewnętrznego dysku Toshiba z podwójnym zasilaniem jest wskazywany jako sprawdzony i niezawodny do transferu danych z urządzeń Lark.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA