logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Unitra ŁZR PW 3015 - jak usunąć trzaski i buczenie po zalaniu?

dominas0022 03 Sie 2009 22:38 3867 14
REKLAMA
  • #1 6854053
    dominas0022
    Poziom 10  
    Witam jestem tu nowy i nie za bardzo znam się na elektronice więc proszę o pomoc was. Więc tak jakiś czas temu dostałem od kolegi wzmacniacz mówił mi, że jego brat zalał go zupą i że mu jest on nie potrzebny więc oddaje mi go. Więc ja go sprawdziłem i grał przez jakiś czas ale coś tak kiebsko grał nieraz grał dobrze nieraz tak charczał, trzeszczał a nawet co jakieś 3-5 min miał takie coś że muzyka zgasła a menbrana w głośniku skoczyła na maxa a ten wzmacniacz buczał ciągle i trzeba była oczywiście go szybko zgasić. Przez to właśnie poszły mi wszystkie bezpieczniki orginalne byly 2,5 ale takich nie było więc kupiłem 2,0 i wsadziłem te bezpieczniki, ale nadal trzeszczy zwłaszcza na początku później jak się rozgrzeje to już tak nie ma ale nieraz zabuczy lekko. I się wkurzyłem bo się normalnie muzyki nie da słuchać więc proszę o radę was.
    Tu podaję link do zdjęć wzmacniacza
    http://dominas2.fotosik.pl/
  • REKLAMA
  • #2 6854102
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Sposób naprawy zależy od tego jaka to była zupa.
    Jakieś uszkodzenia w środku stwierdzasz?
  • #3 6854143
    dominas0022
    Poziom 10  
    Hehe. Hmmm jak pytałem się sąsiada (jest elektrykiem) to mówił mi, że mogą być transkontery czy jakoś tak nie pamiętam jak to się nazywało tak czy siak mówił mi że one mogą być spalone i jak dalej będę na nim słuchał to może mi kolumny spalić przez zwarcia i od tamtej pory już nie słucham na nim muzyki :P
  • REKLAMA
  • #4 6854160
    piterus99
    Poziom 43  
    Elektryk i elektronik to dwie rozne dziedziny - nie ma czegos takiego jak transkontery, są tranzystory i kondensatory(tak w pobliżu tej nazwy)
    Tak czy inaczej - miał racje - wybrzuszenie membrany oznacza pojawienie się stałego napięcia a ono istotnie niszczy cewki głośników.
    Sprzedaj na allegro a sobie kup samochodówke podłączoną pod zasilacz od komputera.
  • #5 6854168
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Jakiej porady oczekujesz? Będziesz w stanie go naprawić przy swoim (bez urazy) stanie wiedzy? Proponuję oddać go do serwisu.
  • #6 6854191
    dominas0022
    Poziom 10  
    Tak naprawdę to on jest krótkofalowcem już od chyba 30 lat więc zna się na tych obydwu dziedzinach :P Nom miałeś racje on mówił o tranzystorach sorry ale nie mogłem sobie przypomnieć tej nazwy. Wole ten wzmacniacz niż samochodówkę :P a wierz może ile takie tranzystory mogą kosztować i jaki to model ?

Dodano po 6 [minuty]:

Pablo1964 napisał:
    Jakiej porady oczekujesz? Będziesz w stanie go naprawić przy swoim (bez urazy) stanie wiedzy? Proponuję oddać go do serwisu.
    chce się dowiedzieć co może być zepsute i co to i ile taka naprawa może kosztować. Do serwisu... xD on ma już chyba ze 10 lat więc raczej już gwarancji on nie ma :P jedynie kto może go naprawić to jakiś koleś co się zajmuje takimi rzeczami
  • REKLAMA
  • #7 6854268
    piterus99
    Poziom 43  
    Jeśli jesteś w stanie zmierzyć jaki prąd spoczynkowy płynie przy ustabilizowaniu się temperatury i czy tranzystory sterujące nie mają przebicia, to możemy się tu pobawić z Tobą.
    Jeśli nie, to ostatnie Twoje zdanie jest chyba najodpowiedniejszym rozwiązaniem całej sytuacji.
  • #8 6854313
    dominas0022
    Poziom 10  
    Nie jestem w stanie zmierzyć bo nie mam takiego sprzętu i w ogóle nie znam się na takich sprawach, ale mój sąsiad by mógł sprawdzić, ale nie wiem czy by mi go sprawdził... Więc co mam teraz z tym wzmacniaczem zrobić jak mi radzicie czy się opłaca w ogóle go naprawiać moim zdaniem by było chyba lepiej go naprawić hmmm
  • #9 6855091
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 956
    Ja bym się dobrego piwa napił..............TWÓJ sprzęt,TY decydujesz co dalej,ew. TY płacisz za naprawę.Co mamy ci doradzić????
  • REKLAMA
  • #10 6855203
    dominas0022
    Poziom 10  
    Byłem dziś z tym szrotem u tego mojego sąsiada on go sprawdzał takimi sprzętami, że ja takich nigdy na oczy nie widziałem i wywnioskował że miał racje że to tranzystory. No dobra teraz to chyba trzeba je wymienić nie? tylko, że ja nie wiem jakie to i ile takie kosztują...
  • #11 6856005
    piterus99
    Poziom 43  
    Jak nie widziałeś prostego sprzętu typu amperomierz/woltomierz, tudzież multimetr, to odpuść sobie naprawe.
    Ja bym ją zlecił Twojemu sąsiadowi - ty mu flaszke, on Ci liste części, ty mu flaszke, on Ci robocizne.
  • #12 6856262
    dominas0022
    Poziom 10  
    OK. Zrobię chyba tak jak mówisz :) heh A jest jeszcze jedna wada te wzmacniacza bo nie działa w nim 2 kanał do głośników. Mój kolega powiedział mi, że to też może być wina tranzystorów bo mają przebicie i nie dają mocy na 2 kanał to prawda?
  • #13 6882646
    dominas0022
    Poziom 10  
    Dobra żeby nie pisać nowego tematu napiszę jeszcze tu. Mam już wzmacniacz naprawiony ;) Ale jest 2 problem heh. Jak dostałem go z naprawy (dziś) to wszystkie kable dobrze powsadzałem tak jak powinno być. Podłączyłem głośnik 50W nie duży pod lewy kanał na B na kabelki nie (bo jest też wejście na wtyczkę czyli A) i włączyłem wzmahola i muzę z ipod'a. Podgłośniłem lekko regulator i słyszę muzykę i jak by mi się ściszała i cisza nic :/ Ale prawy kanał gra super bez żadnych szumów zwarć normalnie elegancko a na lewym nic nie wiem co się stało ;( a tak się cieszyłem, że w końcu se extra muzyki posłucham a tu tylko 1 głośnik ja chce stereo ! :P
  • #14 12976268
    el.-mech.1996
    Poziom 1  
    na tranzystorach są małe napisy wystarczy je wpisać na allegro i powinno się znaleźć
  • #15 13471024
    zbycho_s
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Zastanawia mnie jedna rzecz, czy po wyłączeniu wzmacniacza kondensator C306 (wymieniłem na 2 nowe po 6800uf) powinien rozładowywać się jednakowo dla +/- ? Wykonałem pomiar zaraz po wyłączeniu i dla napięcia dodatniego rozładowuje się natychmiast, a dla ujemnego napięcie utrzymuje się długo. Czy to oznacza, że mam gdzieś zwarcie na dodatniej połówce zasilania ? Mam ciągle przesterowanie w obydwu kanałach wzmacniacza.

p.s. z tymi napięciami to normalne zjawisko (znalazłem odpowiedź) https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic184087-30.html a co do tego przesterowania to chyba ma tak być przy dzisiejszym sprzęcie jako źródło, trzeba regulować to ustawieniem tonów niskich we wzmacniaczu.
    Załączniki:
    • pw_3015.pdf (1.55 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Unitra ŁZR PW 3015 został zalany zupą, co spowodowało problemy z dźwiękiem, takie jak trzaski, buczenie, przerywanie muzyki oraz wybrzuszenie membrany głośnika wskazujące na stałe napięcie i ryzyko uszkodzenia cewek. Uszkodzeniu uległy prawdopodobnie tranzystory, które mogą mieć przebicia, co powoduje brak mocy na drugim kanale i niestabilną pracę wzmacniacza. Wymiana tranzystorów jest zalecana, jednak wymaga pomiarów prądu spoczynkowego i sprawdzenia stanu elementów, co jest trudne bez odpowiedniego sprzętu pomiarowego. Naprawa powinna być wykonana przez osobę z doświadczeniem w elektronice, np. serwis lub znający się sąsiad. Po naprawie pojawił się problem z brakiem dźwięku na lewym kanale, mimo prawidłowego podłączenia. Dodatkowo, wymieniono kondensatory elektrolityczne (np. C306 6800µF), a obserwacje rozładowania napięć wskazują na możliwe zwarcie lub specyfikę układu zasilania. Zaleca się dokładne sprawdzenie tranzystorów i innych elementów wzmacniacza oraz ewentualne dalsze regulacje tonów niskich w celu eliminacji przesterowań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA