logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet radiowy - podział, sprzęt, możliwości połączenia

salat25 04 Sie 2009 16:48 1334 1
  • #1 6856311
    salat25
    Poziom 12  
    Witam

Sprawa przedstawia się następująco: mam internet radiowy, czyli antena na dachu i kabelkiem do karty sieciowej w PC, i chciałbym go podzielić na dwa komputery (w przyszłości może być ich więcej). Do tej pory używałem zwykłego połączenia dwóch komputerów kablem krosowanym z racji tego, iż oba komputery znajdowały się w jednym pomieszczeniu. Z racji tego, że teraz jeden z komputerów (laptop) będzie przeniesiony piętro wyżej trzeba trochę inaczej zbudować sieć. Moje pytanie jest następujące: jaki sprzęt wybrać (router + ewentualnie AP, może jakiś inny sprzęt?) i jak to wszystko połączyć, żeby działało sprawie i dobrze?

Gdybym chciał ciągnąć kable to byłoby tego jakieś 25-30m w związku z tym pytanie: czy lepiej zastosować tu wifi? I czy sygnał przebije się przez zbrojony strop i ściany? (od razu mówię, że jest to dom, nie blok)

Czy na przykład dobrym wyborem będzie router Tp-Link TL-WR543G?

Za wszelką pomoc bardzo dziękuję
  • #2 6857631
    agorny
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Takie pytania padają minimum kilka razy w tygodniu. Poczytaj odpowiedzi na na nie to będziesz wiedział.
REKLAMA