logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool AWM 6081 - kod F18 - nie startuje - moduł :(

marcos_777 05 Sie 2009 12:11 12885 7
REKLAMA
  • #1 6859206
    marcos_777
    Poziom 13  
    Ocena: 65
    Witam,
    proszę o pomoc w naprawie 7-letniej pralki Whirlpool AWM 6081.

Kiedyś zdarzyło się 2 razy, że pralka nie startowała.
    Namyślała się przed startem, coś stukało w okolicach modułów (z prawej strony, przód, za przyciskami). Po wyłączeniu z prądu, kręceniu pokrętłem - ruszyła i pranie się zrobiło.

Zdarzyło się też, że zatrzymała się na 1 minutę przed końcem prania i były w kółko rewersy, nie posuwała się do przodu.
    Znów: Po wyłączeniu z prądu, wyjęciu wtyczki z gniazdka, pokręceniu pokrętłem - ruszyło i pranie się zrobiło.

Ostatnio w trakcie prania zatrzymała się i wyświetliła błąd F18 (już go nie wyświetla więcej).
    Nie pamiętam w którym miejscu się zatrzymała, ale na pewno przed płukaniem.

Od tej pory nie rusza w ogóle, po ustawieniu prania - wyświetla się właściwy czas prania, pralka przez chwilę "myśli", ale nie rusza i słychać stuki z okolic modułu.

Nic nie śmierdziało, ani nie lało się pod pralką. Pranie zawsze dobrze odwirowane.

Był fachowiec i powiedział, że moduł do wymiany, ale są 2 i nie wie jeszcze który.

Service Cod spisany z boku pralki: 857060849400.

Czy te moduły da się rozebrać i można próbować naprawić je we własnym zakresie?

Za ile może mi ktoś z Was zaoferować taki moduł?

Czy ewentualnie są jakieś tańsze zamienniki?

Proszę o pomoc i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 6860884
    A1234nd
    Poziom 20  
    Ocena: 152
    F-18błąd sterowania,jednostka sterująca do wymiany
  • REKLAMA
  • #3 6861044
    marcos_777
    Poziom 13  
    Tak, dzięki za potwierdzenie. Tylko, o której jednostce myślisz? Bo serwisant mówił o 2 sztukach. Wiesz, która to konkretnie może być?

Proszę o info:

Czy te moduły (jednostkę sterującą) da się rozebrać i można próbować naprawić je we własnym zakresie?

Czy to może być błąd/uszkodzenie w pamięci flash/procesorze? czy np. przepalony element elektroniczny, rezystor, triak, ...., wypalone styki, itp?

Czy ma ktoś schemat ideowy/montażowy takiej jednostki sterującej?

Za ile może mi ktoś z Was zaoferować taki moduł?

Czy ewentualnie są jakieś tańsze nowe zamienniki?

Czy podejdzie coś z innego modelu?

A może ma któryś z Kolegów ten element z odzysku/ewentualnie po regeneracji i mógłby mi odsprzedać w rozsądnej cenie?

Zadaję może dużo pytań, a nic nie działam, bo ta pralka trafi do mnie dopiero za kilka dni... Jak ją dostanę, to rozbiorę moduły i dam znać...
  • #4 6861675
    jedrus 64
    Poziom 12  
    Ocena: 51
    Oczywiście że te moduły się naprawia ale jak nie masz o tym pojęcia to sam się nie bierz . Trzeba wylutować cały wybierak rozebrać od dołu i wyczyścić efekt gwarantowany i pousówać ewentualnie zimne luty na płycie

Proszę poprawić.
    mrhari
  • #5 6861959
    marcos_777
    Poziom 13  
    Do jędruś64:

jakieś podstawy i doświadczenie elektroniczne mam. Lutowanie, odsysanie cyny, zimne luty, itp - no problem. Myślę, że razem damy radę.

Miałeś te same objawy?

Mógłbyś podesłać jakieś zdjęcie/opis o co dokładnie chodzi z tym wybierakiem?

**

Czy to o tą płytkę chodzi? https://obrazki.elektroda.pl/99_1249509951.jpg
    (Z topicu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic369079.html)

**

Znalazłem też krótki opis https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic992285.html dotyczący naprawy wybieraka, ale pralki Whirlpool AWM 8062.

U mnie będzie to samo i tak samo do roboty? Czy jest to inaczej rozwiązane?

**
    Zamieszczam zdjęcia modułu, który prawdopodobnie będzie do naprawy, a w międzyczasie dzięki czyjejś uprzejmości udało mi się w necie namierzyć wraz z tabelą kodową błędów do AWM 6081. Może komuś też się przyda.

(ta konkretna płytka nie jest z mojej pralki)

Reszta zdjęć i relacja z naprawy, jak już pralka do mnie trafi za 3 dni.

Czekając na pralkę, proszę wszystkich, którzy spotkali się z podobnym problemem, o wszelkie podpowiedzi związane z tematem programatora/modułu/wybieraka oraz co można/należy wykonać przy okazji otwarcia pralki, by profilaktycznie zabezpieczyć ją przed typowymi usterkami, wynikającymi z np. zalania elementów, przegrzania styków... Jak ustrzec się typowych usterek 7-letniego sprzętu (Whirlpool AWM 6081)?
  • REKLAMA
  • #6 6893175
    marcos_777
    Poziom 13  
    Panowie, właśnie dostałem tą Whirlpool AWM 6081.
    Zabieram się do oględzin.

Po włączeniu programu prania - wyświetla się czas prania i z tego metalowego pudełka (z napisem SM10, wybierak?) na płytce dochodzi 9 stuków.

Na bieżąco będę opisywał stan, zamieszczał zdjęcia.
    Proszę o uwagi i podpowiedzi.
  • #7 6893206
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    SM 10 to jest tylko silniczek wybieraka.
    Musisz to całe "pudełko " wymontować z płyty, rozebrać i wyczyścić styki wybieraka ,który jest wewnątrz.
  • REKLAMA
  • #8 6893256
    marcos_777
    Poziom 13  
    Tą obudowę metalową SM10 odlutować z płyty, tak?

Dopiero teraz przystępuję do demontażu.
    Zacząć od panela przedniego?
    Czy da się od tyłu do tego dobrać i wyjąć?
    Czy wystarczy od strony, gdzie dochodzą przewody do modułu, powciskać zaciski i otworzy się ten plastikowy tył i płytka wyjdzie?

Czy jest może TERAZ ktoś z Was na Skypie?
    Jeśli tak, proszę o połączenie ze mną: marcos_777

Chodzę koło tego, jak pies koło jeża. Mam wrażenie że zaraz jakiś plastik się urwie.
    Panowie, jak zdemontować przedni panel-maskownicę? Widzę tylko 3 płaskie duże zaczepy, odginam je, dalej coś trzyma, ...

Czy trzeba zdemontować zasobnik na proszek, żeby maskownicę odkręcić? Jak? nie widzę żadnych śrub do zasobnika...

**

1 problem już rozwiązany :)
    Oprócz płaskich widocznych zaczepów, są 2 otwory w blasze - pionowo, tam się wkłada śrubokręt i na głębokości 7 cm odgina zaczepy boczne-skrajne maskownicy. Zasobnika nie trzeba było demontować.

**
    Maskownica odkręcona.
    Jak teraz zdemontować cały moduł z blachy czołowej?

Czy jest może TERAZ ktoś z Was na Skypie?
    Jeśli tak, proszę o połączenie ze mną: marcos_777

**
    ....
    ....

Właśnie skończyłem naprawę. Zdjęcia i opis zamieszczę później.
    Na sucho wszystko już chodzi OK.

**
    Ale jeszcze tak na przyszłość Panowie, ponawiam moje pytanie:

Jak zdemontować cały moduł z blachy czołowej, przy już odkręconej maskownicy?
    Zacząć od zsunięcia płytek tacho(?) i tam pod nimi są jakieś zaczepy/ewent. śruby?
    Moderowany przez mrhari:

Skoro naprawa zakończona to temat zamykam. Forum to nie jest blog.
    Regulamin 8.1

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Whirlpool AWM 6081 po 7 latach użytkowania przestała startować, wyświetlając błąd F18, który oznacza problem z jednostką sterującą. Objawy to stukanie w okolicy modułu sterującego (prawa strona, przód, za przyciskami), zatrzymanie prania przed płukaniem oraz powtarzające się rewersy silnika. Po odłączeniu od zasilania i manipulacji pokrętłem pralka czasowo działała, jednak obecnie nie uruchamia się wcale. Diagnostyka wskazuje na uszkodzenie modułu sterującego, a konkretnie na silnik wybieraka programu oznaczony jako SM10. Moduł ten można rozebrać, wyczyścić styki wybieraka oraz naprawić zimne luty na płytce elektronicznej. Wymiana całej jednostki sterującej jest zalecana, ale możliwa jest także samodzielna naprawa przy odpowiedniej wiedzy elektronicznej i umiejętnościach lutowania. W dyskusji pojawiły się zdjęcia modułu oraz linki do schematów i opisów naprawy podobnego modelu Whirlpool AWM 8062, co może pomóc w naprawie. Demontaż modułu wymaga zdjęcia przedniego panelu pralki, odginania zaczepów maskownicy bez konieczności demontażu zasobnika na proszek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA