logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha AX-550 – subiektywne opinie użytkowników o brzmieniu i jakości z lat 90.

djville 06 Sie 2009 10:31 17801 4
REKLAMA
  • #1 6862574
    djville
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam,
    Poszukuje kogos kto posiada takowy wzmacniacz, chciabym zeby podzielil sie opiniami na jego temat. Ogolnie wiem jak potrafi zagrac Yamaha bo mnialem ich dosc sporo. Ale seria AX wyszla w latach 90 a nie mialem z nia stycznosci. Prosilbym o subiektywne opinie, wzmacniacz podobno dosc ceniony przez audiofili a tak malo o nim w internecie. Kiedys znalazlem o nim dosc interesujacy artykul w gazecie HiFi niemieckiej? "mysli" nie pamietam i nie moge go znalesc a tam byl rozlorzony na łopatki kazdy szczegol tego wzmacniacza... wiem jaka ma moc, wage, pobor pradu z manuala.
  • REKLAMA
  • #2 6863114
    globus1987
    Poziom 29  
    Ocena: 54
    Kolego z tym , że cenią go audiofile to chyba teskt wyczytany z aukcji bo nigdy nie widziałem, żeby audiofile interesowali się sprzętem tego pokroju. Po drugie jest dośc drogi a nie ma sensownego nic do pokazania z serią poprzednią to znaczy A raczej nie może konkurować. Nie mówie, że to zły wzmacnaicz ale napewno nie jakiś niewiadomo jak wspaniały i w tym przediale cenowym jestem w stanie powiedzieć ma dużo ciekawszych rywali. Ten wzmacnaicz jest dobry ale uważam w przedziale wzmacniaczy do ok 350zł za i oby tylko do tej kwoty a często widuje się go dużo droższego. A np taka Yamaha a-960mk2 który również oscyluje w podobnej cenie jest w stanie zdeklasować tą Yamaszkę, ogólnie sprzęty z serii ax są mniej udane choć zdażają sie wyjatki pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 6863187
    djville
    Poziom 15  
    Akurat to bylo napisane w tym artykule. Yamahe A960 akurat znam:) i to dosc dobrze mialem 2 A960 i 1 A960 MKII i tez uwazam ze to bardzo dobry sprzet do 400zl. Ale chodzi mi glównie o brzmienie tego AX550. A Co do kasy to za tanie pieniadze go mogę miec:) , a AX550 jest dosc solidnie zbudowany. Posiada dobre podzespoly, i dosc skromna zwarta konstrukcje. Waga a960 11Kg, waga AX550 11kg. Ale a 960 wyglada na masywniejsza. Kupilem juz aAX550 okaze sie na wlasnej skorze... jak to zagra.. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 6912671
    djville
    Poziom 15  
    Wzmacniacz, kupiłem, i po tygodniu testów, musze stwierdzic że jest dość przyzwoity. Dzwiek raczej jest dość suchy, ale nie brakuje mu dynamiki. Dobrze kontrolowany bas, moze nie zbyt głeboki, ale napewno taktowny. Jak zwykle Yamaha gra pełninią pasma. WYsokie hmm, wydaja sie nieco wycofane do reszty, ale nie ma problemu mozna lekko sobie wyregulowac i sprawa zalatwiona. Konstrukcja solidna jak wspomnialem. Myśle ze 300zł można za nia spokojnie dac.
  • #5 7119503
    biz69
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    a mógłbyś podać jakie tranzystory w nim siedzą i kondensatory zasilacza i napiecie zasilania końcówki. z góry dziękuje:)
REKLAMA