logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Znaczne pogorszenie jakości odbioru CB w nowym aucie.

tmsx 06 Sie 2009 13:13 2475 5
REKLAMA
  • #1 6863034
    tmsx
    Poziom 12  
    Ocena: 46
    Witam,

przeniosłem radiotelefon CB President Johny II ASC z anteną na magnes Hustler IC100 ze starego samochodu z silnikiem diesla do nowego benzyniaka i jakość odbioru uległa znacznemu pogorszeniu. Zwiększył się poziom szumów, na ok. 1/4 sql ;)

Podłączenie do zasilania przez gniazdo zapalniczki z uwagi na gwarancje. Urządzenie samo pracuje w tym gniazdku. Zapalniczka dostaje prąd tylko przy załączonym zapłonie, brak stanu ACC. Po uruchomieniu pojazdu poziom szumów nie zmienia się.

Wiem, że antena powinna być ponownie zestrojona i na pewno będzie, ale zastanawia mnie, czy rzeczywiście może to mieć taki wpływ na jakość odbioru. Podobno odbierać można na drucie ;) (o odp. długości) a do nadawania to już jakość anteny ma większe znaczenie...

Radio posiada ASC wiec wycina aktualnie prawie wszystko - zostaje korespondencja od mobilów znajdujących się w zasięgu wzroku...
    Przejście na ręczny SQL nie wiele pomaga...

Nie pomogła zmiana anteny (na sirio mini mag - oryginalnie nie strojonej), ani inna lokalizacja na dachu.

Mam możliwość podłączenia zasilania jeszcze do instalacji audio zamiast zapalniczki (np przez stacyjkę), ale czy to inny obwód, mniejsze zakłócenia ?

Co jeszcze sprawdzić, zrobić, oprócz strojenia anteny ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6863080
    Filip
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Problem z masa z zapalniczki. 'Uziem' dodatkowo obudowe do chassis.
  • REKLAMA
  • #3 6863135
    tmsx
    Poziom 12  
    A mógłbyś rozwinąć to łopatologicznie ?
  • REKLAMA
  • #4 6863268
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 310
    Oj te współczesne, skomputeryzowane cacka. Tyle kasy się na nie wydaje, a tu okazuje się że auo to jeden wielki śmietnik jeśli chodzi o EMC.
    Zapytaj się producenta/dealera samochodu czy na pewno produkt ten spełnia wymagania odnośnie kompatybilności elektromagnetycznej. Niech przedstawią protoków z pomiarów.
  • REKLAMA
  • #5 6863328
    tmsx
    Poziom 12  
    Dobra, spróbuje podłączyć pod instalację audio...
  • #6 6865797
    tmsx
    Poziom 12  
    Działa !
    CB podłączyłem do instalacji ISO i jakość odbioru znacznie się poprawiła.

Przyczyna widocznie - jak stwierdził Filip - leżała po stronie masy zapalniczki.

Temat Zamykamy. [SP5ANJ]
REKLAMA